ΥΓΕΙΑ

Κοιμηθείτε, για να σας «πιάσουν» τα εμβόλια

κοιμηθείτε-για-να-σας-πιάσουν-τα-εμβ-223312

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να ελαττώσει την αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών, προειδοποιούν επιστήμονες από την Καλιφόρνια.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με 125 εθελοντές, διαπίστωσαν ότι το ανοσοποιητικό σύστημα όσων κοιμόντουσαν λιγότερο παρήγαγε λιγότερα αντισώματα στο εμβόλιο της ηπατίτιδας Β απ’ ό,τι εκείνο όσων κοιμόντουσαν περισσότερο.

Αιματολογικές εξετάσεις, εξάλλου, έδειξαν ότι τα μειωμένα αντισώματα στους εθελοντές με έλλειψη ύπνου είχαν ως επακόλουθο να μην αναπτύξουν ανοσία εναντίον του υπαίτιου ιού, ούτε καν όταν έκαναν και τις τρεις δόσεις του εμβολίου.

Στην πραγματικότητα, όσοι εθελοντές κοιμόντουσαν λιγότερο από 6 ώρες κάθε βράδυ, είχαν σχεδόν 12πλάσιες πιθανότητες να μείνουν απροστάτευτοι έναντι του ιού ΗBV σε σύγκριση με όσους κοιμόντουσαν περισσότερο από 7 ώρες κάθε βράδυ.

Επιπλέον, ο αριθμός των αντισωμάτων που παρήγαγε ο οργανισμός τους έπειτα από τον εμβολιασμό, εξαρτιόταν μόνο από την ποσότητα του ύπνου τους και όχι από την ποιότητά του.

«Δεδομένου ότι ολοένα περισσότεροι άνθρωποι παλεύουν με την έλλειψη ύπνου, τα ευρήματα αυτά πρέπει να αφυπνίσουν την επιστημονική κοινότητα για την σαφή συσχέτιση του ύπνου με την υγεία», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Αρίκ Πράδερ, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο.

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στο τεύχος της 1ης Αυγούστου της επιθεώρησης «Sleep», είναι η πρώτη εκτός Ιατρείων Ύπνου που επιβεβαιώνει ότι η ποσότητα του ύπνου επηρεάζει την αντίδραση του ανθρώπινου οργανισμού στα εμβόλια, πρόσθεσε.

«Βάση των ευρημάτων αυτής και προγενέστερων μελετών, καλό είναι οι επαγγελματίες της Υγείας που κάνουν εμβολιασμούς, να ρωτούν τους ασθενείς τους εάν κοιμούνται αρκετά, διότι η έλλειψη ύπνου σαφέστατα μειώνει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων», κατέληξε.

Το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου (NSF) των ΗΠΑ συνιστά στους ενήλικες να κοιμούνται τουλάχιστον 7 ώρες κάθε βράδυ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου