ΥΓΕΙΑ

Νέα πρωτοποριακή μέθοδος στην εξωσωματική γονιμοποίηση

νέα-πρωτοποριακή-μέθοδος-στην-εξωσωμ-238709

Ένα πολύτιμο εργαλείο υψηλής διαγνωστικής αξίας έχουν στη φαρέτρα τους πλέον οι ειδικοί της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Ομάδα Ελλήνων επιστημόνων της Ιατρικής Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής «Εμβρυογένεσις» ανέπτυξε μία πρωτοποριακή κλινική μέθοδο για την προεμφυτευτική διάγνωση (πρόκειται για τη φάση της εξωσωματικής γονιμοποίησης με την οποία εντοπίζονται τα έμβρυα με χρωμοσωμικές βλάβες πριν από την εμφύτευσή τους στη μήτρα) η οποία έλαβε το Βραβείο Καλύτερης Εργασίας στον τομέα των Κλινικών Επιστημών, στο πλαίσιο του Ετήσιου Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής (ESHRE) που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

Σε αντίθεση με τις επεμβατικές μεθόδους που χρησιμοποιούνται για την προεμφυτευτική διάγνωση, στην προκειμένη περίπτωση χρησιμοποιήθηκε μια μη επεμβατική μέθοδος που περιλαμβάνει ένα ειδικό σύστημα κλιβάνου-κάμερας μέσω του οποίου απεικονίζονται συνεχώς τα έμβρυα με σημείο αιχμής της μεθόδου την καταμέτρηση του χρόνου που απαιτείται για τις πρώτες κυτταρικές διαιρέσεις (από τα 2 στα 4 κύτταρα), δηλαδή στο πολύ πρώιμο στάδιο της εμβρυικής ανάπτυξης.

Στόχος των ειδικών ήταν να υπολογιστεί κατά πόσο η παράμετρος του χρόνου αλλά και κάποιες άλλες παράμετροι μπορούν να συσχετισθούν με το φυσιολογικό ή μη αριθμό των χρωμοσωμάτων.

«Πρόκειται για μια διεθνή αναγνώριση, υψίστης σημασίας» ανέφερε ο διευθυντής της Μονάδας, μαιευτήρας –γυναικολόγος, κ. Μηνάς Μαστρομηνάς, ενώ από την πλευρά του ο επιστημονικός υπεύθυνος της Μονάδας, Δρ Στέφεν Ντέιβις, επισήμανε τα οφέλη της μεθόδου σε ό,τι αφορά την ακρίβεια του αποτελέσματος αλλά και το μειωμένο κόστος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική συμμετοχή, που κατέκτησε και την πρώτη θέση στον τομέα του Κλινικού επιπέδου, ήταν μία από τις 9.000 συμμετοχές από πολλές χώρες του πλανήτη, θεωρούμενες πολύ ισχυρές σε επιστημονικό πεδίο, όπως Αυστραλία, Κίνα και Ιαπωνία. Αποτελεί ένα από τα πέντε συνολικά βραβεία που δόθηκαν στη διάρκεια του συνεδρίου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου