ΥΓΕΙΑ

Προσοχή!!! ο ήλιος ευνοεί τον καταρράκτη

προσοχή-ο-ήλιος-ευνοεί-τον-καταρράκτη-241055

Είμαστε όλοι εκτεθειμένοι στην ηλιακή ακτινοβολία (UV). Οι μικρές δόσεις έκθεσης στον ήλιο είναι σίγουρα ευεργετικές για τον άνθρωπο, αφού συμβάλλουν σημαντικά στην παραγωγή της βιταμίνης D του οργανισμού.

Ωστόσο, η υπερβολική έκθεση στις ηλιακές ακτίνες UV είναι υπεύθυνη για δύο σοβαρά προβλήματα υγείας: τον καρκίνο του δέρματος και τον καταρράκτη. Πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) αναφέρει ότι όσον αφορά τις δερματικές παθήσεις, διαγνώσκονται 2 με 3 εκατομμύρια καλοήθεις και 130.000 κακοήθεις καρκίνοι του δέρματος κάθε χρόνο παγκοσμίως.

Η αύξηση στα κρούσματα του καρκίνου, σημειώνουν οι ερευνητές, οφείλονται στην αλλαγή του τρόπου ζωής των ανθρώπων, οι οποιοι αναζητούν τον ήλιο και την έκθεσή τους σ” αυτόν.

Η συχνή έκθεση στον ήλιο και τα εγκαύματα στην παιδική ηλικία θέτουν τη βάση για τα υψηλά ποσοστά μετέπειτα μελανωμάτων, σημειώνουν οι επιστήμονες.

Επιπλέον η κένωση του στρώματος του όζοντος, το οποίο παρέχει ένα προστατευτικό φίλτρο έναντι της ακτινοβολίας (UV), εντείνει το πρόβλημα.

Για τα μάτια, ο ΠΟΥ αναφέρει ότι η ηλιακή ακτινοβολία είναι υπεύθυνη για ασθένειες όπως φλεγμονή στον κερατοειδή και στην ίριδα του ματιού μέχρι και τύφλωση από καταράκτη. Ο ήλιος είναι υπεύθυνος και για 2 εκατομμύρια περιπτώσεις τύφλωσης, λόγω καταρράκτη παγκοσμίως.

Ο Οργανισμός εκτιμά ότι 16 εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη είναι τυφλοί ως αποτέλεσμα καταρράκτη, το 20% των οποίων του συνέβη από υπερβολική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία UV.

Ο πιο απλός και οικονομικός εξοπλισμός, δηλαδή ένα μπλουζάκι, καπέλο, γυαλιά ηλίου, όπως και η αναζήτηση σκιάς, ιδιαίτερα κατά τις μεσημεριανές ώρες, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο για τον καρκίνο του δέρματος μέχρι και κατά 70%, επισημαίνει ο ΠΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου