ΥΓΕΙΑ

Για κοιλιά …επιπέδου

για-κοιλιά-επιπέδου-241905

Το φερμουάρ δεν κλείνει, το μαγιό σας φαίνεται μικρό, και εσείς γκρινιάζετε ότι η κοιλιά σας, σας προδίδει… Ανεξαρτήτως αιτίας, και οι αιτίες μπορεί να είναι πολλές, υπάρχει πάντα η δυνατότητα να ξεφουσκώσετε και να αποκτήσετε κοιλιά που δεν θα γίνεται αισθητή.

Το γάλα

Έχετε παρατηρήσει ότι το ενοχλητικό φούσκωμα επιδεινώνεται αφότου πιείτε γάλα; Στην περίπτωση αυτή, η αιτία του προβλήματος μάλλον είναι η δυσανεξία στη λακτόζη (το κύριο σάκχαρο του γάλακτος), αρκετά συχνή στους κατοίκους της Μεσογείου. Οφείλεται στην ανεπάρκεια της λακτάσης, ενός ενζύμου του οργανισμού που είναι απαραίτητο για την πέψη του γάλακτος.

Προτιμήστε γάλατα με μικρότερη περιεκτικότητα σε λακτόζηαλλά και γιαούρτι, και τυρί, δηλαδή γαλακτοκομικά που έχουν υποστεί ζύμωση.

Το «δύστροπο» έντερο

Εάν, εκτός από το φούσκωμα, έχετε κι άλλα συμπτώματα, όπως είναι ο πόνος στην κοιλιά, που υποχωρεί μετά την κένωση, η εναλλαγή διάρροιας και δυσκοιλιότητας, το αίσθημα της επιτακτικής ανάγκης για κένωση, τα αέρια (κυρίως μετά το γεύμα), τότε είναι πιθανό να πάσχετε από το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου.

Το εν λόγω σύνδρομο οφείλεται σε διαταραχές της κινητικότητας του εντέρου – που επηρεάζεται από το άγχος – και εκτιμάται ότι ταλαιπωρεί σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού.

Αν το φούσκωμα είναι πολύ έντονο και δεν υποχωρεί, τότε ο γιατρός μπορεί να σας δώσει φάρμακα ανάλογα με το σύμπτωμα που βρίσκεται σε έξαρση, π.χ. προκινητικά που τονώνουν την κινητικότητα του εντέρου, σπασμολυτικά για τον πόνο, αντιδιαρροϊκά για τη διάρροια ή υπακτικά για τη δυσκοιλιότητα.

Το πρώτο βήμα, πάντως, είναι να αποφεύγετε τις τροφές που επιδεινώνουν το φούσκωμα, μέχρις ότου αυτό υποχωρήσει. Αν και οι τροφές αυτές δεν είναι οι ίδιες για όλους, υπάρχουν μερικοί «συνήθεις ύποπτοι», όπως π.χ. η ντομάτα, τα όσπρια, το λάχανο, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα κρεμμύδια, τα χόρτα και τα άγουρα φρούτα.

Καλό είναι επίσης να μην τρώτε μεγάλα και λιπαρά γεύματα, να πίνετε ελάχιστο νερό κατά τη διάρκεια του φαγητού και να περιορίσετε τα αναψυκτικά, εφόσον έχετε διαπιστώσει ότι σας ενοχλούν.

Αλλάξτε συνήθειες εξαιτίας των οποίων καταπίνετε αέρα, όπως το να τρώτε λαίμαργα, να μασάτε τσίχλα ή ακόμα και να καπνίζετε. Ίσως χρειαστεί να περιορίσετε την κατανάλωση καφέ και αλκοόλ, εάν έχετε παρατηρήσει ότι εντείνει το πρήξιμο της κοιλιάς σας.

Όσον αφορά τις φυτικές ίνες (φρέσκα φρούτα, ωμά λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης), φαίνεται ότι είναι ωφέλιμες στις φάσεις της δυσκοιλιότητας, αλλά όχι και στις περιόδους της διάρροιας. Υπάρχουν ωστόσο μελέτες που τις συσχετίζουν με τη συνολική βελτίωση των συμπτωμάτων του ευερέθιστου εντέρου (συμπεριλαμβανομένης της δυσκοιλιότητας και της διάρροιας). Δεδομένου ότι κάθε περίπτωση εξατομικεύεται, εσείς τελικά θα κρίνετε αν οι φυτικές ίνες σάς βοηθούν ή όχι. Σε περίπτωση που σας ενοχλούν, τότε τα καλοβρασμένα λαχανικά και οι κομπόστες φρούτων αποτελούν εναλλακτική λύση.

Του κύκλου τα γυρίσματα

Μήπως πλησιάζουν οι «δύσκολες μέρες»; Εάν ναι, τότε ίσως αυτή είναι η αιτία για τη φουσκωμένη σας κοιλιά, αλλά και για το γενικότερο πρήξιμο στο στήθος και τα πόδια σας. Καθώς πλησιάζει η μέρα της περιόδου, αυξάνονται τα επίπεδα της προγεστερόνης, ορμόνης που κυριαρχεί στο δεύτερο μισό του γυναικείου κύκλου, και υπεύθυνης για την τάση του οργανισμού να κατακρατεί υγρά.

Συνεχίστε να πίνετε καθημερινά νερό, το οποίο θα βοηθήσει τον οργανισμό σας να αποβάλλει τα περιττά υγρά, όσο κι αν αυτό σας φαίνεται παράξενο. Παράλληλα, αποφύγετε οτιδήποτε αλμυρό, επειδή το αλάτι προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη κατακράτηση υγρών.

Για καλύτερη πέψηΑποφεύγετε τα τηγανητά και τα πολύ ζεστά φαγητά, καθώς και τα πολλά καρυκεύματα.

Δοκιμάστε βότανα που ξεφουσκώνουν: τον μαραθόσπορο που βοηθά στη χώνεψη, τον γλυκάνισο που δρα ως ήπιο καθαρτικό, και τη μέντα που χαλαρώνει τους μυς του στομάχου και καταπολεμά το πρήξιμο. Για να ετοιμάσετε τα εγχύματα, ρίχνετε 1 κουταλάκι από το βότανο της αρεσκείας σας σε 1 φλιτζάνι βρασμένο νερό, το αφήνετε για 6-7΄ και το σουρώνετε. Μπορείτε να πίνετε καθημερινά 1-2 ροφήματα από το βότανο της επιλογής σας.

Φροντίστε να λαμβάνετε προβιοτικά, μέσω των κλασικών πηγών – τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι, το κεφίρ και το τυρί, καθώς και αυτών που έχουν εμπλουτιστεί με συγκεκριμένες καλλιέργειες προβιοτικών, όπως ορισμένα γιαούρτια του εμπορίου.

Τα προβιοτικά δεν είναι παρά ωφέλιμα μικρόβια (λακτοβάκιλοι, μπιφιδοβακτήρια, σακχαρομύκητες) που διαβιούν στο έντερο, παρεμποδίζουν την εγκατάσταση των παθογόνων «εισβολέων» και συμβάλλουν στη διατήρηση της φυσιολογικής χλωρίδας του εντέρου. Η λήψη τους έχει φανεί ότι ανακουφίζει από τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου και συμβάλλει στην καλύτερη ανοχή της λακτόζης του γάλακτος σε περιπτώσεις δυσανεξίας.

Η σημασία της άθλησης

Όσοι αθλούνται, ταλαιπωρούνται ελάχιστα από πεπτικές ενοχλήσεις. Ακόμη και αν δεν αγαπάτε τα σπορ, προσπαθήστε τουλάχιστον να περπατάτε ζωηρά για 20΄ καθημερινά και να μην αγνοείτε τα μηνύματα του εντέρου σας επειδή, για παράδειγμα, βιάζεστε ή δεν είστε σπίτι σας.

Μη βασίζεστε αποκλειστικά σε χάπια, σιρόπια, υπόθετα, προσπαθήσετε να λύσετε το πρόβλημα μέσω της σωστής διατροφής.

Το μυστικό είναι να ενεργοποιήσετε σταδιακά το πεπτικό σας σύστημα εντάσσοντας στο διαιτολόγιό σας τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως τα δημητριακά πρωινού και τα μακαρόνια ολικής άλεσης, το αναποφλοίωτο ρύζι, τα φρέσκα φρούτα με τη φλούδα τους, καθώς και τα αποξηραμένα -που έχουν ήπια καθαρτική δράση- και τα ωμά λαχανικά. Από τους «πρωταγωνιστές» των τροφίμων -όσον αφορά την περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες- είναι ο λιναρόσπορος, τα καρότα, οι αγκινάρες, το λάχανο, τα ακτινίδια, τα αποξηραμένα δαμάσκηνα και το πίτουρο βρόμης.

Μη ξεχνάτε να πίνετε πολύ νερό. Το πρήξιμο της κοιλιάς μπορεί να οφείλεται στην αλλαγή των συνηθειών του εντέρου σας και στο πρόβλημα της δυσκοιλιότητας, που μπορεί να είναι είτε μεμονωμένη ενόχληση είτε σύμπτωμα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου. Οι ειδικοί εξηγούν ότι η φυσιολογική συχνότητα των κενώσεων είναι από 3 φορές την ημέρα έως 3 φορές την εβδομάδα. Συνεπώς, οποιαδήποτε αλλαγή στο προσωπικό «μοτίβο» του εντέρου σας ενδέχεται να προκαλέσει φούσκωμα της κοιλιάς.

Κάνετε ιατρικές εξετάσεις

Συνήθως ο γιατρός καταλήγει στη διάγνωση μιας αθώας εντερικής διαταραχής, όπως το ευερέθιστο έντερο, η δυσανεξία στη λακτόζη ή η δυσκοιλιότητα, βασιζόμενος στα συμπτώματα και στην κλινική εξέταση του ασθενούς. Ωστόσο, εάν ο ασθενής είναι άνω των 45 ή παρουσιάζει ανησυχητικά συμπτώματα (π.χ. αίμα στις κενώσεις, αναιμία, απώλεια βάρους, πυρετό), τότε ο γιατρός θα ζητήσει πρόσθετες εξετάσεις (αίματος, κολονοσκόπηση, υπερηχογράφημα κοιλιάς), προκειμένου να αποκλείσει το ενδεχόμενο μιας σοβαρής νόσου στο έντερο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου