ΥΓΕΙΑ

Επικίνδυνες οι αξονικές σε παιδιά

επικίνδυνες-οι-αξονικές-σε-παιδιά-264651

Τα παιδιά που κάνουν αξονικές τομογραφίες στο κεφάλι, αντιμετωπίζουν αυξημένο, έως και τριπλάσιο, κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εγκεφάλου ή λευχαιμίας αργότερα στη ζωή τους, σύμφωνα με μία νέα διεθνή επιστημονική έρευνα, την πρώτη ουσιαστικά μακρόχρονη μελέτη του είδους της.

Οι επιστήμονες τονίζουν πάντως ότι εφόσον οι τομογραφίες γίνονται όταν είναι απολύτως δικαιολογημένες, τότε σχεδόν σίγουρα τα οφέλη τους είναι μεγαλύτερα από τους κινδύνους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο Μαρκ Πιρς του πανεπιστημίου του Νιούκαστλ της Βρετανίας και την Άμι Μπέρινγκτον ντε Γκονζάλεζ του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», σύμφωνα με το BBC, επεσήμαναν ότι αν και ο κίνδυνος αυξάνεται λόγω της έκθεσης στην ακτινοβολία, τελικά παραμένει μικρός: μόλις μία περίπτωση καρκίνου ανά 10.000 τομογραφίες του εγκεφάλου.

Οι επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία για σχεδόν 180.000 βρετανούς ασθενείς κάτω των 22 ετών, οι οποίοι στο παρελθόν, ως παιδιά (κάτω των 15 ετών), είχαν κάνει αξονικές τομογραφίες.

Οι ερευνητές συσχέτισαν τον αριθμό και τη σωρευτική δόση της ακτινοβολίας που δέχτηκαν οι ασθενείς, με τα κατοπινά περιστατικά καρκίνου του εγκεφάλου (135) και λευχαιμίας (74).

Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι ο σχετικός κίνδυνος για λευχαιμία αυξάνει κατά 0,036 για κάθε πρόσθετο milli-Gray (μονάδα ακτινοβολίας) και ο κίνδυνος του εγκεφάλου κατά 0,023 για κάθε πρόσθετο milli-Gray.

Επίσης, συμπέραναν ότι μία αξονική τομογραφία στο κεφάλι πριν την ηλικία των δέκα ετών σχετίζεται με μία πρόσθετη εμφάνιση λευχαιμίας και ένα πρόσθετο περιστατικό καρκίνου του εγκεφάλου ανά 10.000 ασθενείς, κατά την επόμενη δεκαετία μετά την έκθεση στην ακτινοβολία.

Αν τα παιδιά έχουν κάνει δύο ή τρεις τομογραφίες, ο κίνδυνος καρκίνου του εγκεφάλου τριπλασιάζεται, ενώ για να υπάρξει τριπλασιασμός του κινδύνου λευχαιμίας, πρέπει να έχουν γίνει πέντε έως δέκα αξονικές στο ίδιο παιδί. Με δεδομένο ότι ο κίνδυνος λευχαιμίας σε ένα παιδί είναι περίπου 1 στα 2.000, ο αυξημένος κίνδυνος είναι 1 στα 600 περίπου, δηλαδή και πάλι παραμένει σχετικά μικρός, αν και όχι αμελητέος.

Τα παιδιά είναι πιο ευαίσθητα από τους ενήλικες στην ακτινοβολία, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι οποίοι δήλωσαν ότι η αξονική τομογραφία πρέπει να γίνεται όταν υπάρχει σαφής ανάγκη και, επίσης, τα μηχανήματα να είναι κατάλληλα ρυθμισμένα για τα παιδιά, ώστε να μην εκτίθενται σε υπερβολική δόση ακτινοβολίας. ‘Αλλες απεικονιστικές εξετάσεις όπως οι υπέρηχοι και οι μαγνητικές τομογραφίες δεν έχουν τον ίδιο κίνδυνο λόγω έλλειψης ακτινοβολίας.

Τα σύγχρονα μηχανήματα αξονικών τομογραφιών εκπέμπουν περίπου 80% λιγότερη ακτινοβολία (που μπορεί να κάνει ζημιά στα γονίδια) σε σχέση με τα παλιά μηχανήματα. Όπως όμως είπε ο δρ Πιρς, αν και σταδιακά οι δόσεις της ακτινοβολίας στις αξονικές τομογραφίες έχουν μειωθεί σημαντικά, πρέπει να μειωθούν κι άλλο.

Οι αξονικές τομογραφίες, που εισήχθησαν πριν από περίπου 30 χρόνια, θεωρούνται «βολικές»εξετάσεις για παιδιά, καθώς δεν απαιτούν νάρκωση. Χρησιμοποιούνται συνήθως σε περιστατικά σοβαρών ατυχημάτων όπου υπάρχει περίπτωση εσωτερικών τραυμάτων, σε πιθανή ασθένεια των πνευμόνων κ.α.

iator.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου