ΥΓΕΙΑ

Σόδα Vs φυσικό ανθρακούχο νερό

σόδα-vs-φυσικό-ανθρακούχο-νερό-265219

Μερικοί άνθρωποι, λόγω πεπτικών προβλημάτων καταναλώνουν ανθρακούχο νερό. Άλλοι πάλι το κάνουν από συνήθεια. Ο λόγος είναι ότι εξαιτίας της ύπαρξης των ΗCO3, ρυθμίζεται το pH του αίματος στην κατάλληλη τιμή για πέψη. Επίσης το περιεχόμενο CO2 εισέρχεται στο αίμα και διευκολύνει την κυκλοφορία του, προ-καλώντας διόγκωση στις αρτηρίες. Ακόμη, το CO2 έχει ευφραντικές ικανότητες για τον οργανισμό, γεγονός που το καθιστά επιθυμητό από τους ανθρώπους.

Στην αγορά κυκλοφορούν 2 είδη προϊόντων με παρόμοια δράση. Τα ανθρα-κούχα φυσικά μεταλλικά νερά και οι σόδες. Το ανθρακούχο νερό που προέρχεται από τη φύση περιέχει από μόνο του μεγάλες συγκεντρώσεις ΗCO3 και CO2. Τα ΗCO3 ευρίσκονται σε μορφή κυρίως αλάτων του ασβεστίου και του μαγνησίου, τα οποία μόνο θετική επίδραση έχουν στον ανθρώπινο οργανισμό.

Η σόδα είναι πόσιμο νερό στο οποίο προστέθηκαν 3 έως 5 g ανά λίτρο CO2 ώστε να έχει ευφραντικές ιδιότητες. Με αυτή την προσθήκη όμως μεταβάλλεται το pH του νερού σε τιμές κάτω του 5, γεγονός που καθιστά το προϊόν δυσάρεστο στη γεύση. Για τη διατήρηση του pH στη επιθυμητή περιοχή τιμή 5.5 έως 6.0 προστίθεται 0.5 έως 1 g ανά λίτρο ΝαΗCO3. Στην περιοχή αυτή, τα ανθρακικά παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του pH.

Εάν συγκρίνουμε τα δυο προϊόντα, θα δούμε ότι το φυσικό μεταλλικό ανθρα-κούχο νερό, υπερτερεί όσον αφορά τη μικροβιολογική επιβάρυνση. Αυτό συμβαίνει διότι το περιεχόμενο βρίσκεται υπό πίεση, γεγονός που αποκλείει την επιμόλυνση του, ενώ το περιεχόμενο CO2 δρα αρνητικά στην ανάπτυξη μικροοργανισμών, ώστε και τυχόν μικροοργανισμοί που εισήχθησαν κατά την εμφιάλωση, να καταστρέφονται σταδιακά την πρώτη εβδομάδα.

Οι σόδες έχουν «ανάγκη» από προσθήκη νατρίου κατά τη διαδικασία παραγωγής τους, γεγονός που περιορίζει την κατανάλωση της, από τους υπερτασικούς. Η υπερκατανάλωση νατρίου ως γνωστών έχει αρνητικές επιπτώσεις για την ανθρώπινη υγεία.

Ας εμπιστευθούμε τη μητέρα φύση για άλλη μια φορά λοιπόν!

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου