ΥΓΕΙΑ

Οι μικροί… σύμμαχοι της διατροφής

οι-μικροί-σύμμαχοι-της-διατροφής-271572

Οι συνθήκες και οι ρυθμοί της καθημερινής ζωής μας οδηγούν ολοένα και περισσότερο στο να καταναλώνουμε σνακ αντί για ολοκληρωμένα γεύματα.

Και αν κάτι τέτοιο αποτελεί συχνά αιτία να φορτωνόμαστε με κιλά, μπορούμε να μεταστρέψουμε έτσι τις συνήθειές μας για να κάνουμε τα σνακ σύμμαχο και όχι εχθρό.

Τα μικρά γεύματα όταν εντάσσονται μέσα στα πλαίσια ενός ισορροπημένου διαιτολογίου και είναι προσεγμένα αποτελούν έναν σημαντικό σύμμαχο στην κάλυψη των αναγκών μας σε θρεπτικά συστατικά, την ανατροφοδότηση του οργανισμού με ενέργεια και στον καλύτερο έλεγχο της πείνας και του βάρους μας, πολύ περισσότερο όταν τα κύρια γεύματα απουσιάζουν ή μεταφέρονται για τις βραδινές ώρες.

Τα μικρά γεύματα μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας όταν κι εμείς τους δώσουμε σημαντική θέση στην καθημερινότητά μας! Πως;

1. Προγραμματίζοντάς τα. Όσο πιο οργανωμένοι είστε τόσο πιο εύκολα μπορείτε να εξασφαλίζετε ποικιλία, να κάνετε ισορροπημένες επιλογές τροφίμων και να έχετε πάντα μαζί σας κάτι όταν πεινάτε!

2. Κάντε τα ιεροτελεστία! Ακόμη και στις πιο πιεστικές συνθήκες πάρτε 10λεπτά χρόνο ώστε να απολαύσετε το μικρό σας γεύμα μακριά από την οθόνη του υπολογιστή και της τηλεόρασης ή της συνομιλίες και τις υποχρεώσεις της δουλειάς.

3. Μόνο όταν πεινάτε! Καταναλώστε τα ακολουθώντας το ένστικτο της πείνας και του κορεσμού. Κάντε το γεύμα σας την ώρα που θα πεινάσετε, ενώ μετά από αυτό δώστε 20 λεπτά στον εαυτό σας ώστε να ελέγξετε εάν είστε αρκετά χορτάτοι!

Μικρά, εύκολα, γευστικά και μετρημένα

Η παγίδα που πέφτουν πολλοί είναι ότι μεταφράζουν τα «μικρά» γεύματα σε γρήγορες και εύκολες λύσεις φαγητού όπως τυροπιτοειδή, κρουασάν κ.ο.κ. που μπορεί να αποτελούν θερμιδικές βόμβες. Μπορείτε βάλετε γρήγορα, εύκολα αλλά και θρεπτικά σνακ στην καθημερινότητά σας χωρίς όμως να φορτώνεστε με παραπάνω θερμίδες…

Σνακ με λιγότερο από 150 θερμίδες!

Τα φρούτα, που αυτή την εποχή έχουν την τιμητική τους, μας εξασφαλίζουν εκτός από τη γλυκιά γεύση, φυτικές ίνες, βιταμίνες και νερό με μόλις 60 θερμίδες για κάθε μέτριο φρούτο, ενώ αντίστοιχα η μπανάνα υπολογίζεται σαν δύο φρούτα με 120 θερμίδες.

Οι μπάρες δημητριακών ολικής άλεσης, με περίπου 90 θερμίδες προσφέρουν φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β (όπως Β1, Β2, Β3, Β6, Β12) και ανόργανα άλατα (σίδηρο, ασβέστιο και μαγνήσιο), ενώ ταυτόχρονα η προσθήκη σοκολάτας ή αποξηραμένων φρούτων δίνουν περισσότερη ποικιλία στις επιλογές μας και ικανοποιούν και την αίσθηση του γλυκού.

Το παραδοσιακό ψωμοτύρι: 2 φρυγανιές ή μια φέτα ψωμί ολικής άλεσης με μία φέτα τυρί μειωμένων λιπαρών. Τα ολικής άλεσης αμυλούχα μας τροφοδοτούν με υδατάνθρακες (άμεση πηγή ενέργειας) και φυτικές ίνες, ενώ το τυρί προσφέρει πρωτεΐνη και ασβέστιο. Ο συνδυασμός τους μας τροφοδοτεί με περίπου 130 θερμίδες.

Μια μικρή χούφτα ωμά αμύγδαλα (10 -12 τεμάχια) κι ένα ποτήρι του κρασιού (120ml), 100% φυσικός χυμός μήλο, πορτοκάλι, καρότο προσφέρουν περίπου 150 θερμίδες και ταυτόχρονα εκτός από την άμεση ενέργεια από τους υδατάνθρακες, παρέχουν βιταμίνες (συμπλέγματος Β, Ε και Α), ενώ παράλληλα τα αμύγδαλα εξασφαλίζουν φυτικές ίνες και καλά λιπαρά.

Ένα μικρό γεύμα με 1 φλιτζάνι κομμάτια ωμών λαχανικών, 4 κ.σ. τυρί cottage με 2% λιπαρά και μία φέτα ψωμί ολικής άλεσης αποτελεί ένα χορταστικό και δροσιστικό «σνακ» που παρέχει φυτικές ίνες και βιταμίνες, άμεση πηγή ενέργειας και ασβέστιο σε μόλις 155 θερμίδες!

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου