ΥΓΕΙΑ

Ψήνεσαι? Oλα για το αντηλιακό

ψήνεσαι-oλα-για-το-αντηλιακό-276731

Αστείρευτη πηγή ενέργειας και ζωής, ο ήλιος συνδέεται με την πιο ξέγνοιαστη και ευχάριστη εποχή του χρόνου, το καλοκαίρι. Γνωστή είναι επίσης η ευεργετική δράση της ηλιακής ακτινοβολίας στον ψυχισμό του ανθρώπου. Χωρίς να παραβλέπουμε τα μοναδικά οφέλη της ηλιοφάνειας για την ευεξία του οργανισμού -όταν η παραμονή σε αυτήν είναι συντηρητική και ελεγχόμενη, χρειάζεται να τονίσουμε ότι ο ήλιος εγκυμονεί αρκετούς κινδύνους μετά από άσκοπη και παρατεταμένη έκθεση.

Η πιο συχνή επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας στο δέρμα είναι το ερύθημα. Ωστόσο, η υπερβολική και επί σειρά ετών έκθεση αποδεικνύεται συχνά ιδιαιτέρα επικίνδυνη.

Πρέπει να γνωρίζεις ότι θα μαυρίσεις αρκεί ο φωτότυπός σου να το επιτρέπει. Να ξέρεις ότι αν ανήκεις στο φωτότυπο 1 ή 2 (πολύ ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα ή ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα), θα μαυρίσεις με πολύ αργούς ρυθμούς, καθώς η επιδερμίδα σου εκκρίνει μικρή ποσότητα μελανίνης.

Αν δεν φοράς αντηλιακό, το μόνο που θα καταφέρεις είναι να κοκκινίσεις -ακόμα και να καείς- προκαλώντας ζημιά που θα φανεί μακροπρόθεσμα στην επιδερμίδα σου.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, η αποτελεσματικότητα των φωτοπροστατευτικών προϊόντων βελτιώθηκε σημαντικά, και σήμερα, τουλάχιστον θεωρητικά, η προστασία από τις UVB είναι σχεδόν άριστη όσον αφορά τα προϊόντα με δείκτη προστασίας 50+.

Ωστόσο, παρόλο που έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια, η προστασία από την ακτινοβολία UVA εξακολουθεί να παραμένει ανεπαρκείς και αποτελεί σημαντικό δείγμα των βλαβερών επιδράσεων του ήλιου. Οι ακτίνες απελευθερώνουν ενέργεια ικανή να προκαλέσει πρόωρη γήρανση του δέρματος, σοβαρή κυτταρική καταστροφή που μπορεί να οδηγήσει μακροπρόθεσμα έως και καρκίνο του δέρματος.

Ο δείκτης SPF καθώς και ο UVA/PPD πάνω σε κάθε αντηλιακό προϊόν δείχνουν αυτή ακριβώς τη δυνατότητα του προϊόντος να προστατεύει το δέρμα από τις ακτίνες UVB και UVA.

Τι είναι ο δείκτης προστασίας (SPF);

O παράγοντας αντηλιακής προστασίας, ή SPF (Sun Protection Factor) όπως είναι η διεθνής του ονομασία, δηλώνει το βαθμό προστασίας που παρέχει το αντηλιακό από την ακτινοβολία UVB.

Χωρίς τη χρήση αντηλιακού, η έκθεσή μας στον ήλιο είναι ασφαλής μόνο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που, ανάλογα με τον τύπο της επιδερμίδας και τις αντοχές της, κυμαίνεται από 5 έως 30 λεπτά.

Πολλαπλασιάζοντας το δείκτη προστασίας του αντηλιακού (SPF) με το προσωπικό σου χρόνο αντοχής στον ήλιο χωρίς προστασία, προκύπτει ο συνολικός χρόνος κατά τον οποίο μπορείς να εκτεθείς με ασφάλεια στον ήλιο. Πιο απλά, ο δείκτης προστασίας είναι ο πολλαπλασιαστικός παράγοντας του χρόνου φυσικής αυτοπροστασίας του δέρματος.

Για παράδειγμα: έστω ότι το δέρμα σου κοκκινίζει φυσιολογικά, χωρίς αντηλιακή προστασία, μετά από 20 λεπτά έκθεσης στον ήλιο. Αν επιλέξεις αντηλιακή προστασία με δείκτη 10 (SPF 10), το δέρμα σου θα εμφανίσει το ίδιο κοκκίνισμα μετά από 20 λεπτά χ 10, δηλαδή μετά από 200 λεπτά.

Παρ’ όλα αυτά, η επάλειψη με αντηλιακό πρέπει να επαναλαμβάνεται τακτικά και ειδικότερα μετά από εφίδρωση, σκούπισμα και κολύμπι. Όμως το SPF ορίζει τον δείκτη προστασίας από την ακτινοβολία UVB και όχι από τη UVA.

•Η αξιολόγηση της προστασίας από την ακτινοβολία UVA γίνεται με εργαστηριακή μέτρηση in vitro, που υπολογίζει το δείκτη προστασίας σε συνάρτηση με το SPF (προστασία από την ακτινοβολία UVB).•Για να είναι αποτελεσματική η προστασία και από τους δύο τύπους ακτινοβολίας (UVA & UVB), ο δείκτης που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της προστασίας από την ακτινοβολία UVA, θα πρέπει να ισοδυναμεί τουλάχιστον με το 1/3 του δείκτη SPF*.Με άλλα λόγια, αν ένα αντηλιακό έχει δείκτη προστασίας SPF 30 για την ακτινοβολία UVB, o αντίστοιχος δείκτης για την ακτινοβολία UVA θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 10.

Το δέρμα αποτελεί ζωτικότατο όργανο του ανθρώπινου σώματος, μιας και είναι αυτό που προστατεύει όλα τα εσωτερικά όργανα από το εξωτερικό περιβάλλον, αφού εκτίθεται άμεσα σε αυτό. Η εξωτερική στοιβάδα του δέρματος είναι η επιδερμίδα, κάτω από τη οποία βρίσκεται το χόριο, η εσωτερική δερματική στοιβάδα.

Μια πολύ σημαντική λειτουργία της επιδερμίδας είναι ότι προστατεύει το σώμα από τις βλαβερές συνέπειες της υπεριώδους ακτινοβολίας, μέσω της χρωστικής ουσίας μελανίνη, η οποία παράγεται από τα μελανοκύτταρα.

Επίσης, το δέρμα συμμετέχει σε μια διαδικασία ιδιαίτερης σημασίας για την καλή υγεία του οργανισμού: το σχηματισμό της βιταμίνης D. Υπολογίζεται ότι το 90% αυτής της βιταμίνης παράγεται –κυριολεκτικά- μέσα στο δέρμα.

Συμβουλές για τις πρώτες μέρες έκθεσης στον ήλιο

Η έκθεση στον ήλιο τις πρώτες ημέρες δεν πρέπει να ξεπερνά τη μισή ώρα, αν θέλεις να αποφύγεις τα εγκαύματα. Το αργό μαύρισμα είναι καλύτερο, διαρκεί περισσότερο και είναι ασφαλέστερο για την υγεία !!! Αν έχεις ανοιχτόχρωμη/πολύ ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα, ο αρχικός χρόνος έκθεσης στον ήλιο πρέπει να είναι περίπου 15-30 λεπτά. Ο χρόνος αυτός μπορεί να αυξάνει κατά 10 λεπτά ανά δύο ημέρες συνεχούς έκθεσης.

Χρυσός κανόνας

Απόφυγε την παραμονή στον ήλιο κατά τις μεσημεριανές ώρες (11:00-16:00). Η υπερβολική έκθεση, ακόμη και με αντηλιακό, είναι επικίνδυνη για την υγεία. Η χρήση του αντηλιακού θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μισή ώρα πριν την έκθεση στον ήλιο, απλώνοντας άφθονη ποσότητα σε όλο το σώμα. Επανέλαβε συχνά, ειδικά μετά το κολύμπι και το σκούπισμα και την εφίδρωση. Θυμήσου πως, ακόμη και στο βουνό, χρειαζόμαστε προστασία, γιατί βρισκόμαστε πιο κοντά στις ακτίνες του ήλιου.

Tips πριν και μετά την έκθεση στον ήλιο

• Ξεκίνησε με έναν καλό καθαρισμό της επιδερμίδας. Άπλωσε το αντηλιακό σε πρόσωπο και σε σώμα, τουλάχιστον μισή ώρα πριν πάτε στην παραλία.• Ποτέ μην εκτίθεσαι στον ήλιο χωρίς αντηλιακό, να φοράς πάντα καπέλο και γυαλιά ηλίου.•Άπλωσε το αντηλιακό σου ομοιόμορφα. Μην παραμελείς περιοχές όπως το εσωτερικό των γονάτων και τους καρπούς, το επάνω μέρος του πέλματος, τους ώμους και το μπούστο. Προσοχή χρειάζονται οι περιοχές του σώματος που παρουσιάζουν περισσότερη εφίδρωση : η ιδιαίτερη εφίδρωση στο σημείο αυτό ρευστοποιεί το αντηλιακό, μειώνοντας την αποτελεσματικότητά του.•Μη χρησιμοποιείς μακιγιάζ στην παραλία. Το make-up εμποδίζει την εφίδρωση και μπορεί να προκαλέσει δυσχρωμίες ή την εμφάνιση εξανθημάτων.•Μη χρησιμοποιείς άρωμα ή κολόνια πριν και κατά τη διάρκεια της έκθεσής σου στον ήλιο, για την αποφυγή φωτοαλλεργιών και δυσχρωμιών του δέρματος.•Ενυδατώσου! Προτίμησε το νερό και φρόντισε να πίνεις περίπου 2 λίτρα την ημέρα. Ο ιδρώτας και η έκθεση στον ήλιο οδηγούν στη μείωση της υγρασίας της επιδερμίδας, η οποία είναι απαραίτητη για την καλή υγεία και τη νεανικότητά της.•Προστάτεψε τα μαλλιά σου από την ηλιακή ακτινοβολία. Χρησιμοποίησε ειδικό Hair Spray πριν αλλά και κατά την διάρκεια της παραμονής σου στην παραλία. Έτσι, τα μαλλιά θα είναι πάντα ευκολοχτένιστα, υγιή και λαμπερά.•Η επιδερμίδα έχει ανάγκη το νερό όσο το έχει και ο οργανισμός. Όμως, η έκθεση στον ήλιο μειώνει τα φυσικά επίπεδα υγρασίας. Γι΄αυτό, 2-3 φορές την εβδομάδα και ιδιαίτερα μετά το τέλος μιας «ηλιοθεραπευτικής» συνεδρίας, είναι καλό να εφαρμόζεις μια ενυδατική μάσκα στο πρόσωπο και ένα αντίστοιχο γαλάκτωμα στο σώμα. Έτσι, η επιδερμίδα σου διατηρεί την ελαστικότητα και την απαλότητά της.•Για να τονίσεις το υπέροχο μαύρισμά σου, χρησιμοποίησε ενυδατικό γαλάκτωμα.•Για να βοηθήσεις το δέρμα σου και να το διατηρήσεις λαμπερό και νεανικό, θυμήσου πως η κατανάλωση φρέσκων χυμών, ωμών φρούτων και λαχανικών βελτιώνει την ποιότητά του και του χαρίζει ζωντάνια και υγιή εμφάνιση.•Ο χυμός καρότου αποτελεί έναν πολύτιμο σύμμαχο που σε βοηθά να αποκτήσεις το μαύρισμα που ονειρεύεσαι.Το νερό δεν προφυλάσσει από τον ήλιοΤο νερό προστατεύει μόνο από τη ζέστη και όχι από τις βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου.

Πώς επηρεάζει η έκθεση στον ήλιο τη διαδικασία γήρανσης της επιδερμίδας

Το πέρασμα του χρόνου αφήνει τα σημάδια του στο δέρμα μας. Η κακή διατροφή, το άγχος, το κάπνισμα, η μόλυνση του περιβάλλοντος, αλλά και η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορούν να επιταχύνουν τη διαδικασία γήρανσης, με αποτέλεσμα την εμφάνιση περισσότερων ρυτίδων και χρωματικών κηλίδων. Συγκεκριμένα, η διαδικασία της γήρανσης επιταχύνεται από την επίδραση που έχει ο ήλιος στο δέρμα (φωτογήρανση).

Πώς μαυρίζει το δέρμα κατά την έκθεση στον ήλιο

Όταν εκτίθεται στις ηλιακές ακτίνες, το δέρμα αρχίζει να παράγει τη χρωστική ουσία μελανίνη, μέσω κάποιων κυττάρων που ονομάζονται μελανοκύτταρα. Ο ρόλος της μελανίνης είναι να προστατεύει την επιδερμίδα από τα εγκαύματα που προκαλεί η ηλιακή ακτινοβολία. Σήμερα ωστόσο, λόγω της μόλυνσης του περιβάλλοντος (εξαιτίας της τρύπας του όζοντος), η χρήση αντηλιακού είναι επιβεβλημένη.

Πώς επιδρούν οι υπεριώδεις ακτίνες στο δέρμα

Προκαλούν βλάβες στην επιδερμίδα, ενώ ένα μέρος αυτών που διεισδύουν βαθύτερα στο δέρμα, επιφέρουν βαθύτερες και σοβαρότερες βλάβες. Οι αρνητικές συνέπειες της δράσης των υπεριωδών ακτίνων είναι :

•Εγκαύματα του δέρματος•Φωτοαλλεργικές αντιδράσεις, φωτοδερματοπάθειες•Πρόωρη γήρανση του δέρματος ή φωτογήρανση (σταδιακή επιτάχυνση της γήρανσης του δέρματος, η οποία επιφέρει διαταραχές και υποβάθμιση των ανατομικών του στοιχείων)•Πρόκληση καρκίνου του δέρματος•Απορρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και αποδυνάμωση του αμυντικού του μηχανισμούΗ ομπρέλα δεν προσφέρει επαρκή αντηλιακή προστασίαΟι ακτίνες του ήλιου διαπερνούν την ομπρέλα λιγότερο ή περισσότερο, ανάλογα με το ύφασμα αλλά και το χρώμα της. Σίγουρα, μια ομπρέλα δεν προσφέρει 100% προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία, καθώς δεν είναι δυνατό να την αποροφήσει στο σύνολό της. Επίσης, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η ηλιακή ακτινοβολία αντανακλάται στην άμμο και το νερό, γεγονός που σημαίνει ότι ακόμα και κάτω από την ομπρέλα ή μέσα στο νερό δεν είμαστε απόλυτα προστατευμένοι.

Ο νεφελώδης ουρανός δεν είναι ακίνδυνος

Ακόμα και αν δεν αισθάνεσαι τη ζέστη του ήλιου, οι βλαβερές ακτίνες του διαπερνούν τα σύννεφα και φτάνουν στην επιφάνεια της γης. Κατά συνέπεια, ακόμη και κατά τη διάρκεια μιας συννεφιασμένης μέρας, πρέπει να είμαστε προστατευμένοι με τα κατάλληλα αντηλιακά.Χρειάζεται να φοράω αντηλιακό ακόμα και μετά την ολοκλήρωση του μαυρίσματος

Εάν η επιδερμίδα σου έχει μαυρίσει ή έχεις φυσικά σκουρόχρωμη επιδερμίδα, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να μένεις χωρίς προστασία. Η αυξημένη ποσότητα μελανίνης μπορεί να σε προστατεύσει από το έγκαυμα, αλλά όχι και από τις άλλες αρνητικές επιπτώσεις του ήλιου, όπως η φωτογήρανση και ο καρκίνος του δέρματος. Μην καταργείς λοιπόν το αντηλιακό σου για κανένα λόγο.

Αντηλιακό τύπου sunscreen VS τύπου sunblock

Τα αντηλιακά τύπου sunscreen απορροφούν τις υπεριώδεις ακτίνες (UV), ενώ τα αντηλιακά τύπου sunblock τις αντανακλούν.

Τα χημικά sunscreen δρουν ως φίλτρο απορρόφησης των υπεριωδών ακτινών σε συγκεκριμένο εύρος. Τα φυσικά sunblock δρουν ως φράγμα στην αντανάκλαση και τη διάχυση του υπεριώδους φωτός.

Προστατεύουν σταθερά και αποτελεσματικά τόσο από την ακτινοβολία UVA όσο και από τη UVΒ. Επίσης τα sunblock προκαλούν λιγότερο ερεθισμό στο ευαίσθητο δέρμα, όπως στο πρόσωπο και δεν προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου