ΕΛΛΑΔΑ

Από σήμερα δωρεάν φάρμακα για καρκινοπαθείς στα νοσοκομεία

από-σήμερα-δωρεάν-φάρμακα-για-καρκινο-278438

Αρχίζει και πάλι από σήμερα Δευτέρα η χορήγηση φαρμάκων για καρκινοπαθείς από τα νοσοκομεία, μετά τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ του υπουργείου υγείας και των εταιριών παραγωγής και εισαγωγής φαρμάκων

Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών, που δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ότι ο υπουργός Υγείας τον διαβεβαίωσε πως πέτυχε συμφωνία με τις εταιρείες παραγωγής και εισαγωγής φαρμάκων για καρκινοπαθείς.

Ο υπουργός Υγείας Χρήστος Κίττας, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρη Βαρνάβα, τον διαβεβαίωσε ότι επετεύχθη συμφωνία προκειμένου να αντιμετωπιστεί το σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων για τους πάσχοντες από σοβαρά νοσήματα.

Η κατάσταση βαίνει προς εξομάλυνση διαβεβαιώνει αρμόδιος του Υπουργείου Υγείας. Οι ασθενείς θα μπορούν τις αμέσως επόμενες ημέρες να προμηθευτούν το φάρμακο τους είτε από τα φαρμακεία των νοσοκομείων είτε από τα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία τα φάρμακα υψηλού κόστους, για τους πάσχοντες από σοβαρά νοσήματα, χορηγούνται μόνο από τα φαρμακεία των Νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ. Λόγω των μεγάλων οφειλών των Νοσοκομείων προς τις φαρμακευτικές, που αγγίζουν τα δύο δισ ευρώ, οι εταιρείες διέκοψαν την προμήθεια φαρμάκων ζητώντας την εξόφληση τους σε μετρητά.

Η ταλαιπωρία των καρκινοπαθών δεν είναι καινούριο φαινόμενο. Τους τελευταίους μήνες πολλοί βαριά πάσχοντες δεν κατόρθωναν να βρούνε τα φάρμακά τους στα νοσοκομεία, δεδομένου ότι είχε απαγορευτεί στα ιδιωτικά φαρμακεία της γειτονιάς να τα διαθέτουν.

Όμως ελάχιστοι είναι τελικά αυτοί που γνωρίζουν ότι για την έλλειψη των ακριβών φαρμάκων για τον καρκίνο δεν ευθύνονται οι φαρμακοποιοί. Τα ιδιωτικά φαρμακεία εδώ και καιρό δεν πωλούν ακριβά φάρμακα τα οποία διατίθενται μόνο από τα νοσοκομεία και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου