ΥΓΕΙΑ

Μαύρισμα κατά παραγγελία

μαύρισμα-κατά-παραγγελία-284808

Πώς μπορείτε να πετύχετε τα καλύτερα… μαυρισμένα αποτελέσματα

Στις αρχές του καλοκαιριού, όταν το χρώμα του χειμώνα δεν έχει παραχωρήσει ακόμη τη θέση του στο πολυπόθητο μελαμψό, πολλοί είναι αυτοί που καταφεύγουν σε τεχνητές λύσεις μαυρίσματος

Το μαύρισμα δίνει υγιή όψη στο δέρμα, χαρίζει αισθητικό αποτέλεσμα που δεν συγκρίνεται με το αντίστοιχο λευκό, έχει γίνει πολλάκις μόδα. Στις αρχές του καλοκαιριού, όταν το χρώμα του χειμώνα δεν έχει παραχωρήσει ακόμη τη θέση του στο πολυπόθητο μελαμψό, πολλοί είναι αυτοί που καταφεύγουν σε τεχνητές λύσεις μαυρίσματος. Απαιτείται ωστόσο προσοχή και μέτρο, καθώς αυτές κρύβουν παγίδες, όχι μόνο επιφανειακές, που μπορούν ακόμη και να απειλήσουν την ανθρώπινη υγεία.

Μαύρισμα χρώματος πορτοκαλί!

Την αρχή έκανε η εταιρεία Coppertone, το 1960, όταν παρουσίασε την πρώτη λοσιόν για τεχνητό μαύρισμα: το «Quick Tanning». Το προϊόν έδινε μία ιδιότυπη πορτοκαλί χροιά στο δέρμα, κρίθηκε ωστόσο επιτυχημένο καθώς οι γυναίκες ανταποκρίθηκαν άμεσα, εκτοξεύοντας τις σχετικές πωλήσεις.

Διόλου τυχαία, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την παραγωγή προϊόντων αυτομαυρίσματος έδειξαν επιστήμονες βορείων χωρών.

Πώς επιτυγχάνεται το μαύρισμα

«Η δημιουργία προϊόντων αυτομαυρίσματος βασίζεται στο DHA, τη διυδρωξυακετόνη», εξηγεί ο κ. Μάρκος Μιχελάκης, δερματολόγος – αφροδισιολόγος. «Το DHA είναι ένα είδος σακχάρου που αντιδρά με τα αμινοξέα των επιφανειακών κυττάρων του δέρματος. Η αντίδραση αυτή έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση μιας σοκολατένιας χροιάς στο δέρμα. Το μαύρισμα που προκαλείται ωστόσο με αυτόν τον τρόπο είναι επιφανειακό. Διαρκεί για λίγες ώρες, έως 2 – 3 ημέρες, ενώ λίγες είναι οι εταιρείες που υπόσχονται μεγαλύτερη διάρκεια, 7 – 8 ημερών». Ο κ. Μιχελάκης καθιστά σαφές ότι τα προϊόντα αυτομαυρίσματος είναι χημικές ουσίες που προσφέρουν χρώμα και όχι μαύρισμα_ ουσιαστικά αυτό που προκαλούν είναι οξείδωση των λιπιδίων της επιδερμίδας.

Ο ίδιος συνιστά προσοχή, καθώς σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τα αντηλιακά. «Αφενός μεν το δέρμα δεν προστατεύεται από την ηλιακή ακτινοβολία, αφετέρου δε ελλοχεύει μεγαλύτερος κίνδυνος εγκαύματος_ καθώς τα self tanning δεν είναι παρά χημικές ουσίες. Ας μην ξεχνούν επίσης οι ενδιαφερόμενοι ότι κάποια από αυτά μπορούν να ενεργοποιήσουν σε μεγαλύτερο βαθμό τη μελανίνη του δέρματος, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα την επιδείνωση πανάδων και δυσχρωμικών μελαγχρωματικών κηλίδων. Ασφαλώς, η χρήση τέτοιων προϊόντων απαγορεύεται πλήρως σε εγκύους και παιδιά».

Προσοχή στον τρόπο χρήσης

«Εάν το προϊόν δεν απλωθεί σωστά, ενδέχεται να δημιουργηθούν γραμμώσεις και «μπαλώματα», κυρίως σε πιο δύσκολες περιοχές όπως τους αγκώνες, τα γόνατα, ή τον λαιμό», τονίζει ο κ. Μιχελάκης.

Για να επιτύχετε καλύτερα αποτελέσματα:

Καλό είναι να κάνετε πριν αποτρίχωση και απολέπιση του δέρματος, έτσι ώστε η εφαρμογή να γίνεται πιο σωστά.

Μην ακουμπάτε το δέρμα, μέχρι και μισή ώρα μετά την εφαρμογή του προϊόντος.

Έχετε υπόψη σας ότι κάποια από τα σκευάσματα self tanning έχουν χαρακτηριστική και όχι ιδιαίτερα ευχάριστη μυρωδιά. Θα πρέπει να περιμένετε 3-4 ώρες για να υποχωρήσει.

Για να δείτε το μαύρισμα σας στον καθρέφτη, πρέπει να δείξετε υπομονή 7-8 ώρες. Δεν φαίνεται αμέσως!

Στην αρχή της εφαρμογής, αποφύγετε τα ανοιχτόχρωμα ρούχα.

Αποφύγετε επίσης το νερό, περίπου 24 ώρες.

Λύσεις πολλές, όχι πάντα ακίνδυνες

Ο κ. Μιχελάκης διευκρινίζει ότι δεν ενδείκνυνται όλες οι μέθοδοι για αυτομαύρισμα.

Χάπια μαυρίσματος: δεν είναι εγκεκριμένα από το FDA (τον αρμόδιο ελεγκτικό οργανισμό στις ΗΠΑ), εμπεριέχουν καροτίνη και καθοξανθίνη για να επιταχύνουν τη διαδικασία μαυρίσματος.

Επιταχυντές μαυρίσματος : κυκλοφορούν σε μορφή λοσιόν. Λειτουργούν μόνον όταν το δέρμα εκτίθεται στον ήλιο. Σκοπός τους είναι η ενίσχυση του φυσικού μαυρίσματος κατά τη διάρκεια της ηλιοθεραπείας. Ο τρόπος δράσης τους σχετίζεται με την αύξηση παραγωγής μελανίνης, διαμέσου του ενζύμου τυροσίνη.

Αερογράφος: πρόκειται για μηχάνημα ψεκασμού, στο οποίο χρησιμοποιούνται χρωστικές που προέρχονται από ένα είδος σακχαροκάλαμου. Το άτομο βρίσκεται σε συγκεκριμένη απόσταση από το μηχάνημα, και με ψεκασμό παίρνει το αναμενόμενο χρώμα. Στη μέθοδο αυτή πρέπει να προστατεύονται μάτια, χείλη, αυτιά, μύτη και στόμα για να αποφευχθεί πιθανή απορρόφηση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου