ΥΓΕΙΑ

Τα νύχια αποκαλύπτουν αν κινδυνεύουμε από καρκίνο

τα-νύχια-αποκαλύπτουν-αν-κινδυνεύουμ-297621

Ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι πιθανότητες να αναπτύξει κάποιος καπνιστής ή καπνίστρια καρκίνο των πνευμόνων αποκαλύπτονται ίσως από τα επίπεδα της νικοτίνης στα νύχια του.

Συγκεκριμένα, ερευνητές μελέτησαν 900 καπνιστές, άλλοι από τους οποίους εκδήλωσαν κακοήθεια στους πνεύμονες και άλλοι όχι. Και από τις δύο ομάδες καπνιστών είχαν πάρει δείγματα νυχιών.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους, όσοι είχαν υψηλά επίπεδα νικοτίνης στα νύχια τους είχαν περίπου 35 φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο στους πνεύμονες, ανεξαρτήτως του πόσα χρόνια κάπνιζαν ή και πόσα τσιγάρα κάπνιζαν καθημερινά.

Βεβαίως, εκείνοι που κάπνιζαν περισσότερα τσιγάρα είχαν κατά κανόνα και περισσότερη νικοτίνη στα νύχια τους, όμως, όπως είπαν οι ερευνητές, μεγάλες ποσότητες νικοτίνης βρέθηκαν και σε άτομα που κάπνιζαν μόνο 10 τσιγάρα την ημέρα. Επίσης, νικοτίνη βρίσκεται και στα νύχια παθητικών καπνιστών.

Η ποσότητα της νικοτίνης στα νύχια, δηλαδή, δεν είναι πάντα ανάλογη με τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζει το άτομο, αλλά σχετίζεται και με το μεταβολισμό του ή τη δράση διαφόρων γονιδίων. Μία άλλη παράμετρος, που αφορά ιδιαίτερα τις γυναίκες, είναι ότι όσες έχουν υψηλά επίπεδα νικοτίνης στα νύχια τους δεν κινδυνεύουν μόνο από καρκίνο των πνευμόνων περισσότερο από τις άλλες, αλλά επιπλέον έχουν και 42% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καρδιοπάθεια

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου