ΥΓΕΙΑ

Πρόταση στην FDA για άμεση κυκλοφορία προληπτικής θεραπείας κατά του AIDS

πρόταση-στην-fda-για-άμεση-κυκλοφορία-πρ-299850

Ο συνδυασμός tenofovir/emtricitabine ήδη συνταγογραφείται σε ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV

Ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων προτείνει στον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) να επιτρέψει την άμεση κυκλοφορία της συνδυαστικής φαρμακευτικής αγωγής tenofovir/emtricitabine, ως πρώτης προληπτικής θεραπείας κατά του ιού HIV, που προκαλεί το AIDS.

Η θεραπεία που έχει εγκριθεί με την εμπορική ονομασία Truvada, παράγεται από την αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Gilead Sciences και 22 επιστήμονες που συμμετέχουν σε γνωμοδοτική επιτροπή της FDA τάσσονται κατά πλειοψηφία υπέρ της κυκλοφορίας της.

Ειδικότερα, με ψήφους 19 υπέρ και 3 κατά οι ειδικοί συνέστησαν το φάρμακο να χρησιμοποιείται για την προληπτική θεραπεία ομοφυλόφιλων ανδρών, οι οποίοι δεν έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV. Με 19 ψήφους υπέρ, 2 κατά και μια αποχή για την διάθεση του σκευάσματος σε ζευγάρια, που ο ένας από τους δύο είναι οροθετικός και τέλος με 12 ψήφους υπέρ, 8 κατά και δύο αποχές για την χρήση του από «άλλους ανθρώπους που διατρέχουν κίνδυνο να μολυνθούν εξαιτίας της σεξουαλικής τους δραστηριότητας».

Η FDA δεν είναι υποχρεωμένος να ακολουθήσει τις συστάσεις των ειδικών, αλλά συνήθως το κάνει.

Ο συνδυασμός των αντιρετροϊκών tenofovir/emtricitabine ήδη συνταγογραφείται σε ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV, που προκαλεί AIDS. Η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου ως προληπτική θεραπεία αποδείχθηκε μετά τις κλινικές δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν από τον Ιούλιο του 2007 ως τον Δεκέμβριο του 2009 σε έξι χώρες, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και η Νότιος Αφρική και χρηματοδοτήθηκαν από τα Αμερικανικά Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δοκιμών, το φάρμακο μειώνει κατά 44% τον κίνδυνο μόλυνσης στους ομοφυλόφιλους άντρες, οι οποίοι χρησιμοποιούν προφυλακτικό. Επίσης, όπως προκύπτει από άλλη κλινική δοκιμή, ο συνδυασμός tenofovir/emtricitabine μείωσε κατά 75% τον κίνδυνο μόλυνσης στα ζευγάρια που ο ένας από τους δύο είναι οροθετικός.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου