ΥΓΕΙΑ

Ήλιος και ευρυαγγείες

ήλιος-και-ευρυαγγείες-307713

Οι ευρυαγγείες είναι διατεταμένα μικρά φλεβίδια (αγγεία) που αναπτύσσονται κάτω από το δέρμα. Ονομάζονται κοινώς «σπασμένα αγγεία», ενώ ο ιατρικός όρος είναι ευρυαγγείες (ευρύ + αγγείο). Αποτελούν αισθητικό πρόβλημα που ενοχλούν όχι μόνο οπτικά αλλά προκαλούν και συμπτώματα όπως κάψιμο, μυρμήγκιασμα, και κούραση στα πόδια. ..

Προσβάλλει κυρίως γυναίκες αλλά και άνδρες σε μικρότερη συχνότητα. Εμφανίζονται με μπλε χρώμα (όταν υπάρχει φλεβικό αίμα) ή με κόκκινο χρώμα (όταν υπάρχει αρτηριακό αίμα).Εντοπίζονται στο πρόσωπο (μάγουλα, κάτω από τα μάτια, κυρίως στην μύτη καθώς και στο μέτωπο). Συχνότερα εντοπίζονται στους, μηρούς, τις γάμπες και τους αστραγάλους.

Οι πιθανοί παράγοντες που προκαλούν τις ευρυαγγείες είναι κυρίως ορμονικοί, όπως η εγκυμοσύνη, η έμμηνος ρύση, ηλικία > 30 ετών, λήψη αντισυλληπτικών, οι φυσιολογικές ορμονικές διαταραχές κατά την παραγωγική ηλικία της γυναίκας, η κληρονομική προδιάθεση για αυτό και εμφανίζονται πιο συχνά στις γυναίκες.

Στους άνδρες εμφανίζεται ως επαγγελματική νόσος, σε άτομα που έχουν παρατεταμένη ορθοστασία όπως χειρουργοί, σερβιτόροι, κομμωτές, νοσηλευτές, μάγειροι, αστυνομικοί, κ.α.

Την επιλογή των μεθόδων θεραπείας έχει κατ΄αποκλειστότητα ο θεράπων αγγειοχειρουργός ο οποίος λαμβάνει υπόψη το μέγεθος, το χρώμα των ευρυαγγειών και το χρώμα του δέρματος.

Οι θεραπευμένες ευρυαγγείες ουδέποτε εμφανίζονται ξανά. Μπορούν όμως να εμφανιστούν σε άλλα σημεία.

Αν οι αιτιολογικοί παράγοντες εξακολουθούν να υπάρχουν (αντισυλληπτικά, ορμονικές διαταραχές, ορθοστασία, υπερθέρμανση) κρίνεται σκόπιμη και απαραίτητη η παρακολούθηση ανά 6 μήνες ή μια φορά τον χρόνο την άνοιξη, για την έγκαιρη θεραπεία των πιθανών νέων ευρυαγγειών σε άλλα σημεία.

Με τον σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό που υπάρχει σήμερα οι θεραπείες είναι ασφαλείς και ανώδυνες, δίνοντας αίσθημα ευχαρίστησης και συγκεκριμένα αίσθηση δροσιάς.

Η καλύτερη περίοδος θεραπείας είναι φθινόπωρο, χειμώνα και άνοιξη. Το καλοκαίρι γίνεται μόνο σκληροθεραπεία και ουδέποτε Laser. Εάν γίνει θεραπεία με Laser το καλοκαίρι συνιστάται η αποφυγή έκθεσης στον ήλιο για 2 εβδομάδες.

Είναι μύθος ότι ο ήλιος δημιουργεί ευρυαγγείες στα πόδια ή τα χέρια. Ο ήλιος κατηγορηματικά δεν δημιουργεί ευρυαγγείες στο σώμα πλην του προσώπου.

Στο πρόσωπο με τον ήλιο, δημιουργούνται νέες ευρυαγγείες ιδιαίτερα εάν υπάρχει κληρονομική προδιάθεση ή πολλαπλασιάζονται οι ήδη προϋπάρχουσες και καλό θα είναι:

1ον Να καλύπτουμε το πρόσωπο με καπέλο.

2ον Αποφυγή της παρατεταμένης έκθεσης του προσώπου στον ήλιο. Το makeup και οι αντηλιακές κρέμες, δεν προστατεύουν το πρόσωπο από το να δημιουργεί ευρυαγγείες. Η υψηλή θερμοκρασία είναι υπεύθυνη για την δημιουργία ευρυαγγειών του προσώπου και λιγότερο η ακτινοβολία του ήλιου.

Προληπτικά μέτρα εμφάνισης των ευρυαγγειών δεν υπάρχουν. Η άσκηση, η σωστή διατροφή και η σωστή ορμονική λειτουργία μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση της εμφάνισής τους χωρίς όμως να τις αναστείλουν.

Οι ευρυαγγείες θεραπεύονται επιτυχώς με πλήρη, καθολική και μόνιμη εξαφάνισή τους.

Υπάρχουν τρεις τρόποι θεραπείας των ευρυαγγειών:

• Φαρμακευτική: Χημική (σκληροθεραπεία) με μικρο-ενέσεις, με τις οποίες καταστρέφεται εσωτερικά και απορροφάται η ευρυαγγεία.

• Laser: Είναι μια δέσμη φωτός (όχι ακτινοβολία) που καταστρέφει απ’ έξω την ευρυαγγεία.

• Συνδυασμός και των δύο μεθόδων.

Το laser καταστρέφει το αγγείο μέσω της θερμότητας ενώ η σκληροθεραπεία μέσω χημικής δράσης.

Ο συνδυασμός Laser και σκληροθεραπείας αποδίδει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στη θεραπεία των ευρυαγγειών.

Το δέρμα ανακτά ξανά την καθαρότητα, την ομορφιά και την φρεσκάδα του.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου