ΥΓΕΙΑ

Ρινικό σπρέι ωκυτοκίνης ίσως δρα και ως «Βιάγκρα»

ρινικό-σπρέι-ωκυτοκίνης-ίσως-δρα-και-ω-320005

Ως «Βιάγκρα» μπορεί να δράσει ο ρινικός ψεκασμός ωκυτοκίνης, της λεγόμενης «ορμόνης της στοργής». Η συγκεκριμένη ουσία που, μεταξύ άλλων, χρησιμοποιείται στα μαιευτήρια για την επιτάχυνση του τοκετού, φαίνεται πως μπορεί να βελτιώσει θεαματικά τις σεξουαλικές επιδόσεις των ανδρών.

Για «δραματική βελτίωση στη σεξουαλική λειτουργία», έκαναν λόγο οι επιστήμονες του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, με επικεφαλής τους Κάι ΜακΝτόναλντ και Ντέιβιντ Φάϊφελ, που πραγματοποίησαν με επιτυχία τις σχετικές δοκιμές και παρουσίασαν τα ευρήματά τους στο ιατρικό περιοδικό για θέματα σεξουαλικής υγείας «The Journal of Sexual Medicine», σύμφωνα με τη βρετανική «Ιντιπέντεντ».

Οι Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι παντρεμένοι άνδρες που έπαιρναν την ωκυτοκίνη μέσω του ρινικού σπρέι δύο φορές την ημέρα, δεν γίνονταν μόνο πιο ζεστοί με τους φίλους και συναδέλφους τους, αλλά σημείωναν και αισθητή βελτίωση στο σεξουαλικό πεδίο. Οι παρατηρήσεις έδειξαν ότι η λίμπιντο των ανδρών από εξασθενημένη γινόταν πάλι ισχυρή, ενώ η διέγερσή τους από δύσκολη γινόταν ξανά εύκολη.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ωκυτοκίνη αν και μπορεί να δράσει ως «Βιάγκρα», δεν περιορίζεται μόνο στη σεξουαλικότητα, καθώς επηρεάζει με χημικό τρόπο τον εγκέφαλο, βελτιώνοντας γενικότερα τις διαπροσωπικές σχέσεις, παρ’ όλο που ο ακριβής μηχανισμός δεν είναι ακόμη απολύτως ξεκάθαρος. Πιστεύεται ότι η ορμόνη αλληλεπιδρά με το σύστημα της ντοπαμίνης, που ρυθμίζει τη λειτουργία του «κέντρου ανταμοιβής και ευχαρίστησης» στον εγκέφαλο.

Όπως επισήμαναν οι ερευνητές, δεδομένου ότι αρκετοί ασθενείς με στυτική δυσλειτουργία δεν ανταποκρίνονται θετικά σε φάρμακα όπως το Βιάγκρα, υπάρχει μεγάλη ιατρική ανάγκη για μια νέα κατηγορία φαρμάκων. Η νέα μελέτη δείχνει πως υπάρχει δικαιολογημένη βάση ότι αυτό είναι εφικτό. Σημείωσαν, επίσης, ότι αν οι κλινικές δοκιμές αποδειχθούν όντως επιτυχείς, «ένα τέτοιο νέο φάρμακο θα μπορούσε να αποδειχθεί μεγάλη επιτυχία».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου