ΥΓΕΙΑ

Τα είδη της κυτταρίτιδας

τα-είδη-της-κυτταρίτιδας-321601

Η κυτταρίτιδα δεν είναι και τόσο απλό πρόβλημα. Γιατί αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί απλά και γρήγορα.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια ιδιαίτερα σύνθετη διαταραχή, στην οποία εμπλέκονται η κυκλοφορία του αίματος, η μικροκυκλοφορία των λεμφικών υγρών, το τοπικό πάχος, η κατακράτηση υγρών και η υφή του δέρματος στις επίμαχες περιοχές.

Σήμερα οι ειδικοί δεν μιλάνε πλέον γενικά για κυτταρίτιδα, αλλά αναφέρονται σε συγκεκριμένους τύπους. Κατά συνέπεια, και σε συγκεκριμένους, εξατομικευμένους τρόπους θεραπείας.

Τι θα πρέπει να κάνετε; Απλώς να μάθετε το δικό σας τύπο κυτταρίτιδας, ώστε να τον αντιμετωπίσετε με τον καταλληλότερο τρόπο.

Είδη κυτταρίτιδας

1. Ινώδης

Αυτή εμφανίζεται σε αδύνατες γυναίκες χωρίς τοπικό πάχος. Η «κυτταρίτιδα των αδύνατων κοριτσιών», όπως αλλιώς λέγεται, δεν συνδέεται με το λίπος, αλλά με φυσιολογικά λιποκύτταρα, που έχουν όμως εγκλωβιστεί. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο ινώδης ιστός που τα περιβάλλει να διαταράσσεται από την παρουσία τους, να πολλαπλασιάζεται ανώμαλα και να σκληραίνει.

Αντιμετώπιση: Οι θεραπείες της ινώδους κυτταρίτιδας δε στοχεύουν τόσο στα λιποκύτταρα όσο στις ίνες που τα περιβάλλουν. Στόχος είναι να σπάσουν οι σκληρύνσεις και να καταστραφεί ο ινώδης ιστός που δίνει την όψη της φλούδας πορτοκαλιού. Κάτι τέτοιο, λοιπόν, επιτυγχάνεται με τις ενέσεις μεσοθεραπείας.

2. Λιπώδης

Ο τύπος αυτός εμφανίζεται μαζί με το τοπικό πάχος, κυρίως στα οπίσθια και στους μηρούς. Με την αύξηση του βάρους εντείνεται, ενώ με τη μείωση των κιλών βελτιώνεται. Τι ακριβώς συμβαίνει;

Με τα παραπανίσια κιλά τα λιποκύτταρα δεν αυξάνονται σε αριθμό, αλλά έχουν την ιδιότητα να αυξάνονται σε όγκο. Καθένα από αυτά αναλαμβάνει πολλαπλάσιες ποσότητες λίπους από αυτό που φυσιολογικά αντέχει. Το αποτέλεσμα είναι να διογκώνεται το λιποκύτταρο, να κολλάει με τα διπλανά του και τελικά να γίνεται ορατό στην επιδερμίδα με την όψη της φλούδας πορτοκαλιού.

Αντιμετώπιση: Η λιπώδης κυτταρίτιδα βελτιώνεται με μια δίαιτα απώλειας βάρους. Ωστόσο, χρειάζονται και τοπικές μέθοδοι, που στοχεύουν τόσο στη λιποδιάλυση όσο και στην αποκατάσταση της μικροκυκλοφορίας, η οποία υποφέρει λόγω του όγκου των λιποκυττάρων. Στις περιπτώσεις αυτές προτείνονται ενέσεις λιποδιάλυσης μαζί με ενέσεις μεσοθεραπείας.

3. Οζώδης

Είναι η σκληρή και επώδυνη κυτταρίτιδα, που εγκαθίσταται όλο και πιο μόνιμα στα επίμαχα σημεία, που μάλιστα μερικές φορές πονάει, αν την πιέσετε. Τι συμβαίνει;

Τα λιποκύτταρα έχουν την τάση να συναθροίζονται σε λοβία, τα οποία δίνουν την εντύπωση μικρών όγκων μέσα στο δέρμα. Οι σχηματισμοί αυτοί είναι τόσο συμπαγείς, ώστε δεν είναι δυνατό να αιματωθούν σωστά και να επικοινωνήσουν με τον υπόλοιπο οργανισμό. Ζουν σχεδόν παρασιτικά. Είναι, μάλιστα, τόσο άκαμπτοι, ώστε ενοχλούν ακόμα και τις νευρικές απολήξεις, προκαλώντας πόνο όταν τους αγγίζουμε.

Αντιμετώπιση: Στόχος της θεραπείας σε αυτόν τον τύπο κυτταρίτιδας είναι η μείωση του μεγέθους των λοβίων. Η καλύτερη λύση σε αυτή την περίπτωση είναι οι ενέσεις λιποδιάλυσης. Συγχρόνως, για να διορθωθεί ο ινώδης ιστός που συνδέει τα λοβία, εφαρμόζεται η τεχνική του subcision (μια ήπια επέμβαση αποκόλλησης του ιστού που συνδέει τα λοβία με τη χρήση ενός ειδικού νυστεριού).

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου