ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

παγκόσμια-ημέρα-υγείας-322299

Κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, η οποία επικεντρώνεται σε σημαντικά προβλήματα της δημόσιας υγείας που απασχολούν όλο τον κόσμο.

Η 7η Απριλίου είναι η ημερομηνία «γέννησης» το 1948 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενός εξειδικευμένου οργάνου του ΟΗΕ για θέματα Υγείας.

Το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας αφορά τη διαδικασία της γήρανσης και της καλής κατάστασης σε προχωρημένη ηλικία και προωθείται με το σύνθημα ‘’Η ΚΑΛΗ ΥΓΕΙΑ ΠΡΟΣΘΕΤΕΙ ΖΩΗ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ’’.

Η γήρανση είναι μια διαδικασία που αφορά κάθε έναν από μας, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου ,οικονομικής κατάστασης ή από το που ζούμε.

Ο ΠΟΥ προάγει έναν υγιεινό τρόπο ζωής με στόχο την ευημερία, την προστασία της υγείας και την ανακούφιση από τον πόνο και τις αναπηρίες σε μεγάλη ηλικία.

Μέχρι το 2030 αναμένεται αύξηση κατά 70% των ευρωπαίων με ηλικία μεγαλύτερη των 65 ετών και κατά 170% εκείνων με ηλικία μεγαλύτερη των 80 ετών. Το γεγονός δημιουργεί σοβαρές προκλήσεις για τον 21 αιώνα μεγαλύτερη ζήτηση για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη προσαρμογή των συστημάτων υγείας στις ανάγκες που δημιουργεί η γήρανση του πληθυσμού με ταυτόχρονη διατήρηση της βιωσιμότητάς τους σε κοινωνίες με μικρότερο εργατικό δυναμικό.

Ένα περιβάλλον που δεν απαξιώνει τους ηλικιωμένους, που φροντίζει ώστε οι ασθένειες να διαγιγνώσκονται έγκαιρα, που βασίζεται στην πρόληψη και στην σωστή φροντίδα, βελτιώνει σημαντικά την ευημερία των ηλικιωμένων.

Σήμερα σε έναν κόσμο που αλλάζει διαρκώς οι κοινωνίες πρέπει να φροντίζουν τους ηλικιωμένους τους και να υποστηρίζουν την ενεργή συμμετοχή τους στην καθημερινή ζωή έτσι ώστε να εκτιμάται και να αναγνωρίζεται η συνεισφορά τους για να ενσωματωθούν πλήρως στους κόλπους της.

Η καλή υγεία σε όλη τη διάρκεια ζωής συμβάλλει σε μια ευτυχισμένη και παραγωγική τρίτη ηλικία και αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους τους φορείς.

Οι βασικοί στόχοι στην καλυτέρευση της ποιότητας ζωής αφορούν τους τομείς:ΠΡΟΣΒΑΣΗ *Ενίσχυση παροχής των υπηρεσίων φροντίδας μακράς διάρκειας*Μικρότεροι χρόνοι αναμονής*Καθολική ασφαλιστική κάλυψη*Μείωση των γεωγραφικών διαφορώνΠΟΙΟΤΗΤΑ*Προτεραιότητα για τη φροντίδα και τις υπηρεσίες υγείας στο σπίτι*Προγράμματα αποκατάστασης*Συντονισμός σε Ιατρικό, Νοσηλευτικό, Κοινωνικής και Παρηγορητικής Αγωγής προσωπικό.*Μηχανισμός διασφάλισης της ποιότηταςΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ*Βιώσιμος συνδυασμός των δημοσίων και ιδιωτικών πηγών Χρηματοδότησης*Εξασφάλιση επαρκούς ανθρώπινου δυναμικού*Εκπαίδευση του προσωπικού*Βελτίωση του συντονισμού στη μακροχρόνια φροντίδα (τοπικό,περιφερειακό, εθνικό επίπεδο) και στην οργάνωση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου