ΥΓΕΙΑ

Τα πολλά αντιβιοτικά παχαίνουν

τα-πολλά-αντιβιοτικά-παχαίνουν-331730

Η κατάχρηση των αντιβιοτικών έχει μία ακόμη πιθανή παρενέργεια, πέρα από το ότι ενισχύει την ανάπτυξη και αντοχή των παθογόνων μικροοργανισμών. Καθώς αλλάζει τη σύνθεση των βακτηρίων που ζουν στο έντερο, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους. Με άλλα λόγια, τα πολλά αντιβιοτικά παχαίνουν, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον μικροβιολόγο Μάρτιν Μπλέηζερ του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, ο οποίος παρουσίασε τα ευρήματά του σε διεθνές συνέδριο για το ανθρώπινο «μικροβίωμα» στο Παρίσι, σύμφωνα με το New Scientist, έκαναν πειράματα με ποντίκια και διαπίστωσαν ότι η λήψη αντιβιοτικών οδήγησε σε αύξηση του πάχους τους.

Η νέα μελέτη, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δείχνει ότι τα αντιβιοτικά μπορεί όντως να ευθύνονται σε ένα βαθμό για την αύξηση της παχυσαρκίας διεθνώς. Η διαρκώς αυξανόμενη χρήση των αντιβιοτικών εδώ και επτά περίπου δεκαετίες έχει προκαλέσει σημαντικές μεταβολές στην μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου με συνέπεια να μειώνονται οι αποικίες των «καλών» μικροβίων, κάτι που έχει ως παρενέργεια, πέρα από την εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος, να προκαλείται αύξηση του πάχους.

Οι ερευνητές, έδωσαν σε νεογέννητα ποντίκια χαμηλές δόσεις πενικιλίνης ανάλογες με αυτές που δίνονται στα ζώα των κτηνοτροφικών μονάδων. Μετά από 30 εβδομάδες χορήγησης αντιβιοτικών, τα πειραματόζωα είχαν γίνει 10 έως 10% μεγαλύτερα σε μέγεθος και διπλάσια σε πάχος σε σχέση με τα ποντίκια που δεν είχαν πάρει αντιβιοτικά. Η έρευνα έδειξε ότι τα αντιβιοτικά είχαν μεταβάλει τη σύνθεση των μικροοργανισμών στο έντερο των πειραματόζωων.

Σε δεύτερο στάδιο, οι επιστήμονες μετέφεραν ένα μέρος της μικροβιακής χλωρίδας από το έντερο των ποντικιών που είχαν πάρει τα αντιβιοτικά, σε άλλα ποντίκια που είχαν μεγαλώσει σε πλήρως αποστειρωμένο περιβάλλον και το έντερό τους ήταν τελείως καθαρό από μικρόβια. Μέσα σε πέντε εβδομάδες, αυτή η δεύτερη ομάδα των «καθαρών» ποντικιών είχε παχύνει κατά 35%, γεγονός που δείχνει ότι υπεύθυνες για την αύξηση του βάρους τους ήσαν οι αποικίες των μικροοργανισμών που είχαν διαμορφωθεί στην πρώτη ομάδα των ποντικιών μετά την λήψη των αντιβιοτικών.

Τα μεγαλύτερα και παχύτερα ποντίκια ήσαν αυτά που είχαν νωρίτερα από τα άλλα ξεκινήσει να παίρνουν αντιβιοτικά, κάτι που δείχνει ότι η μικροβιακή εντερική χλωρίδα είναι πιο ευάλωτη σε αλλαγές λόγω αντιβιοτικών ήδη από τις πρώτες στιγμές της ζωής.

Προς το παρόν, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν γιατί ορισμένες ομάδες βακτηρίων μπορεί να επηρεάσουν το βάρος. Ο Μάρτιν Μπλέηζερ πάντως θεωρεί ότι, όπως στα ποντίκια, τα παιδιά που από μικρά παίρνουν αντιβιοτικά, έχουν αυξημένη πιθανότητα να βάλουν πρόσθετα κιλά.

Μία άλλη έρευνα υπό την Τερέζα Αϊσλεφ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Κοπεγχάγης στη Δανία, που μελέτησε την ανάπτυξη περίπου 28.000 μωρών και δημοσιεύθηκε στο διεθνές περιοδικό για θέματα παχυσαρκίας «International Journal of Obesity», διαπίστωσε ότι όσα πήραν αντιβιοτικά κατά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους, ήταν πιθανότερο να είναι υπέρβαρα στην ηλικία των επτά ετών, ακόμα κι αν η μητέρα τους είχε κανονικό βάρος.

Εξάλλου μία άλλη δειγματοληπτική μελέτη υπολειμμάτων ανθρωπίνων περιττωμάτων ηλικίας 1.400 έως 3.000 ετών, που ελήφθησαν από μούμιες και η οποία έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου της Οκλαχόμα με επικεφαλής τον Σέσιλ Λιούις, επιβεβαιώνει ότι διαχρονικά έχει μεταβληθεί σημαντικά η μικροβιακή χλωρίδα στο έντερο των ανθρώπων. Μια ιδέα, όπως είπε ο Λιούις, ο οποίος έκανε τη σχετική παρουσίαση στο ίδιο διεθνές μικροβιολογικό συνέδριο στο Παρίσι, είναι ότι το έντερο των συγχρόνων ανθρώπων θα μπορούσε να «ανεφοδιασθεί» ξανά με τέτοια αρχαία μικρόβια, που σήμερα πια έχουν εξαφανισθεί από τον οργανισμό μας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου