ΥΓΕΙΑ

Πέτα το σαλάμι από το τραπέζι

πέτα-το-σαλάμι-από-το-τραπέζι-341960

Δύο επιπλέον φέτες μπέικον την ημέρα αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά και καρκίνο κατά 20%, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα που συσχετίζει την κατανάλωση του κόκκινου κρέατος και των αλλαντικών με τον πρόωρο θάνατο. Η έρευνα βασίστηκε στην ανάλυση στοιχείων από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard σε περισσότερους από 120.000 άνδρες και γυναίκες για μια περίοδο 30 ετών.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης εκτιμάται ότι το 7,6% έως και το 9,3% των θανάτων που σημειώθηκαν θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν όσοι συμμετείχαν έτρωγαν μισή μερίδα κόκκινου κρέατος λιγότερο την ημέρα. Μια μερίδα ισοδυναμεί με περίπου 85 γρ. – σχεδόν δύο φέτες μπέικον ή ένα λουκάνικο. Σύμφωνα με τα στοιχεία, κάθε επιπλέον μερίδα επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα συσχετίζεται με αύξηση του κινδύνου πρόωρου θανάτου κατά 20%, ενώ κάθε έξτρα μερίδα κόκκινου κρέατος με αύξηση του αντίστοιχου κινδύνου κατά 13%.

«Η έρευνα αυτή παρέχει ξεκάθαρα στοιχεία ότι η συστηματική κατανάλωση κόκκινου κρέατος και ιδιαίτερα επεξεργασμένου συμβάλλει σημαντικά στους πρόωρους θανάτους», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής, καθηγητής Frank Hu από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard.

Αν θέλετε, λοιπόν, να ζήσετε πολλά χρόνια, τότε αποφύγετε τα αλλαντικά στην καθημερινή σας διατροφή και αντικαταστήστε τα με μια μερίδα ψάρι. Η αντικατάσταση αυτή, σύμφωνα με τους ερευνητές, μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από 7% έως 19%. Τέλος, οι ερευνητές συνιστούν να αρκείστε σε 42 γρ. κρέατος την ημέρα ή αλλιώς σε μια μεγάλη ζουμερή μπριζόλα την εβδομάδα, εάν θέλετε να ζήσετε περισσότερο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου