ΥΓΕΙΑ

Λίπος απαραίτητο για το μυαλό

λίπος-απαραίτητο-για-το-μυαλό-350750

Ως καταναλωτές βομβαρδιζόμαστε διαρκώς με το μήνυμα ότι το λίπος είναι κακό, ότι πρέπει να το αποφεύγουμε και ότι η υπερκατανάλωσή του βλάπτει σοβαρά την υγεία. Ωστόσο, νεότερα ερευνητικά δεδομένα τείνουν να ανατρέψουν την εικόνα για την θέση του λίπους στη διατροφή, την υγεία και πολύ περισσότερο στην εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου.

Το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί ανήκουν στα τρόφιμα που μας τροφοδοτούν μεν με το αναγκαίο ασβέστιο, παράλληλα, όμως, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε κορεσμένα λιπαρά, συστήνεται να επιλέγουμε την άπαχη ή ημίπαχη εκδοχή τους, καθώς και να τα καταναλώνουμε με μέτρο.

Σύμφωνα, όμως, με πρόσφατη έρευνα αμερικανών και αυστραλών ειδικών σε 1000 ενήλικες, παρατηρήθηκε ότι εκείνοι που κατανάλωναν συστηματικά γαλακτοκομικά προϊόντα όπως γάλα, τυρί και γιαούρτι, σημείωναν υψηλότερα σκορ σε τεστ νοητικών ικανοτήτων συγκριτικά με όσους κατανάλωναν ελάχιστα έως καθόλου γαλακτοκομικά. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό International Dairy Journal.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι σε έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet, αναφέρεται ένας συσχετισμός μεταξύ της δίαιτας με χαμηλά λιπαρά και των αυξημένων ποσοστών κατάθλιψης μεταξύ ανδρών άνω των 70 ετών.

Επίσης έρευνες σε ζώα έχουν δείξει ότι τα λιπαρά στη διατροφή μπορεί να συμβάλλουν ώστε να παρεμποδίζουν την εκδήλωση επιθετικότητας. Σύμφωνα μάλιστα με τα συμπεράσματα έρευνας που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Psychosomatic Medicine οι μαϊμούδες που ακολουθούσαν διατροφή με χαμηλά λιπαρά επιδείκνυαν αφύσικα επιθετική συμπεριφορά.

vita.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου