ΥΓΕΙΑ

Πιο συχνός ο αλκοολισμός στις χειρουργούς

πιο-συχνός-ο-αλκοολισμός-στις-χειρουρ-351788

Περίπου το 15% των χειρουργών είναι εξαρτημένοι από το αλκοόλ, ποσοστό αρκετά υψηλότερο σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό, σύμφωνα με νέα έρευνα και, μάλιστα, όταν πρόκειται για γυναίκες, η αναλογία αυξάνεται ακόμη περισσότερο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν, ακόμη, ότι οι χειρουργοί που είχαν ενδείξεις αλκοολισμού, είχαν κατά 45% περισσότερες πιθανότητες να παραδεχτούν ότι διέπραξαν κάποιο σοβαρό ιατρικό σφάλμα τους τελευταίους τρεις μήνες.

«Η χειρουργική είναι μια αγχωτική δουλειά. Υπάρχουν άνθρωποι που στρέφονται στο αλκοόλ για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το άγχος τους», είπε ο δρ Έντουαρντ Λίβινγκστον, καθηγητής στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου του Τέξας, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα. «Επηρεάζει αυτό την απόδοσή τους; Ποιός ξέρει;» αναρωτήθηκε ο ίδιος.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Μάικλ Ορεσκόβιτς του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, απέστειλαν ένα ερωτηματολόγιο σε περισσότερους από 25.000 αμερικανούς χειρουργούς και λίγο περισσότεροι από 7.000 ανταποκρίθηκαν. Οι ερωτήσεις που τους τέθηκαν αφορούσαν στη δουλειά τους, στον τρόπο ζωής τους, στη διάθεσή τους και, πολλές από αυτές, αποσκοπούσαν στο να διακριβώσουν αν υπάρχει πρόβλημα κατάχρησης αλκοόλ, ή εξάρτησης. Ο Ορεσκόβιτς υποστηρίζει ότι τα προβλήματα με το αλκοόλ συνδέονται κυρίως με αναφορές, από πλευράς των γιατρών, συμπτωμάτων κατάθλιψης και εξάντλησης.

Σχεδόν το 14% των ανδρών χειρουργών και το 25% των γυναικών εμφάνισαν σημάδια προβλήματος με το αλκοόλ. Η έρευνα δεν κατάφερε να εξηγήσει γιατί οι γυναίκες, σε αυτή την επαγγελματική ομάδα, εμφανίζονται πιο επιρρεπείς στον αλκοολισμό, διάφορες υποθέσεις μπορούν, όμως, να γίνουν (όχι μόνο χειρουργός, αλλά γυναίκα κιόλας, σ’ ένα εξόχως πιεστικό επάγγελμα, που υπέρ-ανδροκρατείται; Κι αναρωτιόμαστε γιατί;) με άξονα το άγχος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου