ΥΓΕΙΑ

Εγκυμονούν κινδύνους οι στατίνες;

εγκυμονούν-κινδύνους-οι-στατίνες-356814

Στα best seller φάρμακα της εποχής μας, τις στατίνες, που χορηγούνται για την αντιμετώπιση της υψηλής χοληστερίνης, πρόκειται να προστεθούν άμεσα νέες παρενέργειες, σύμφωνα με τις οποίες η λήψη τους μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σακχάρου και να προκαλέσει σύγχυση και απώλεια της μνήμης. Τις αλλαγές αυτές ανακοίνωσε ο αμερικανικός FDA (Food and Drug Administration) προσθέτοντας ότι οι νέες πληροφορίες δεν πρέπει να τρομάξουν όσους λαμβάνουν τα φάρμακα.

«Η αξία των στατινών στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νόσων έχει τεκμηριωθεί ξεκάθαρα. Το όφελός τους είναι αδιαμφισβήτητο, αλλά πρέπει να λαμβάνονται με σύνεση και γνώση των παρενεργειών τους», δήλωσε η Amy Egan, υποδιευθύντρια ασφάλειας στο Τμήμα Προϊόντων Μεταβολισμού και Ενδοκρινολογίας στο FDA.

Παράλληλα ο FDA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ασθενείς που λαμβάνουν στατίνες δεν χρειάζεται πλέον να υποβάλλονται σε συστηματικό έλεγχο των ηπατικών ενζύμων.

Το σκεπτικό πίσω από αυτή την οδηγία είναι ότι τυχόν σοβαρή ηπατική βλάβη από τη λήψη στατινών είναι σπάνια και απρόβλεπτη και η συστηματική εξέταση των ηπατικών ενζύμων δεν φαίνεται αποτελεσματικός τρόπος στον εντοπισμό αυτής της σπάνιας παρενέργειας.

Πηγή: vita.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου