ΥΓΕΙΑ

Αντικαρκινική δράση έχει η… σαλμονέλα

αντικαρκινική-δράση-έχει-η-σαλμονέλ-385873

Στο άκουσμα της λέξης σαλμονέλα το μυαλό μας πάει συνήθως σε αυτή την ομάδα βακτηρίων που προκαλεί στομαχικές και εντερικές διαταραχές, με ιδιαίτερα ενοχλητικά συμπτώματα.

Όμως τώρα έρευνες από το πανεπιστήμιο και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ογκολογίας του Μιλάνου αποδεικνύουν ότι η σαλμονέλα μπορεί να έχει και θετικό ρόλο στην υγεία μας και συγκεκριμένα στην καταπολέμηση του καρκίνου.

Τα καρκινικά κύτταρα είναι άκρως επικίνδυνα, επειδή μπορούν να ξεφεύγουν από το «ραντάρ» του ανοσοποιητικού συστήματος, που συνήθως καταπολεμά αυτές τις κυτταρικές ανωμαλίες. Χάρη όμως στην παρουσία των βακτηρίων της σαλμονέλας, τα καρκινικά κύτταρα γίνονται «ορατά» στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και έτσι πιο ευάλωτα στις επιθέσεις του.

Οι Ιταλοί επιστήμονες δοκίμασαν την τεχνική τους σε ποντίκια, καθώς και σε ανθρώπινα κύτταρα στο εργαστήριο, και τώρα σχεδιάζουν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους από τον Μάιο του 2011. Τα πειράματά τους εστιάστηκαν κυρίως σε όγκους του δέρματος που προκαλεί το θανατηφόρο μελάνωμα, αλλά η μέθοδος θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε άλλες μορφές καρκίνου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου