ΥΓΕΙΑ

Κόψτε μέχρι 500 θερμίδες τη μέρα με 7 εύκολους τρόπους

κόψτε-μέχρι-500-θερμίδες-τη-μέρα-με-7-εύκολ-400720

Αν περάσατε καλά τις φετινές γιορτές, το πιθανότερο είναι αυτή τη στιγμή να έχετε ένα πρόβλημα: το… ξεκούμπωτο παντελόνι σας, που όσο κι αν το παλεύετε, δεν μπορεί να κουμπώσει. Όλα τα προβλήματα, όμως, έχουν τη λύση τους…

Το ξέρετε κι εσείς και όλοι οι γύρω σας ότι φέτος τα Χριστούγεννα το παρακάνατε. Δοκιμάσατε από όλα… δυο φορές και καταναλώνετε ακόμη τα περισσευούμενα φαγητά του πρωτοχρονιάτικου τραπεζιού, τα οποία είναι γεμάτα λιπαρά και θερμίδες. Ευτυχώς για σας, το κακό μπορεί να έγινε, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να διορθωθεί. Κι αυτό μπορεί να γίνει εύκολα, αρκεί να μειώσετε τις θερμίδες που καταναλώνετε κάθε μέρα με μερικούς απλούς τρόπους που δεν θα σας ταλαιπωρήσουν.

Το www.clickatlife.gr με τη βοήθεια του www.health.com σας προτείνει μερικούς από αυτούς, έτσι ώστε να καταφέρετε να μειώσετε τις καθημερινές σας θερμίδες κατά 500 και να χάσετε μισό κιλό μέσα σε 1 εβδομάδα, χωρίς να το καταλάβετε.

1.Μειώστε τα ζυμαρικά

Ειδικά αν συνηθίζετε να παραγγέλνετε έξω συνήθως μακαρονάδες και πάσης φύσεως ζυμαρικού, τότε πρέπει να γνωρίζετε ότι ενώ το 1 φλιτζάνι σπαγγέτι που μαγειρεύετε στο σπίτι σας περιέχει μόλις 220 θερμίδες, οι μερίδες των εστιατορίων απέχουν πολύ από το 1 φλιτζάνι και μάλιστα σε ποσότητα που μπορεί να φτάνει μέχρι και στο πενταπλάσιο αυτού, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Νέα Υόρκης. Αυτό σημαίνει ότι αντί για 220, οι θερμίδες που λαμβάνετε αυτόματα πολλαπλασιάζονται, φτάνοντας ακόμη και τις 1000. Αν, λοιπόν, δεν μπορείτε να υπολογίσετε –και κατ’ επέκταση να καταναλώσετε- ακριβώς την ποσότητα της μίας μερίδας (η οποία υπολογίζεται στα 2 φλιτζάνια), καλύτερα να αποφύγετε τα ζυμαρικά και να προτιμήσετε πράσινη σαλάτα με ψητό κοτόπουλο.

2.Αποφύγετε τη ζάχαρη

Ο σκέτος καφές και το τσάι δεν περιέχουν σχεδόν καθόλου θερμίδες, προσθέτοντάς τους, όμως ζάχαρη, σιρόπια με γεύσεις και κρέμες γάλακτος, τα μετατρέπετε από μηδενικές πηγές θερμίδων σε θερμιδικές βόμβες που σας φορτώνουν με περισσότερες 300 θερμίδες -ανάλογα με τις επιλογές σας και με το πόσες φορές την ημέρα πίνετε τσάι ή καφέ. Προτιμήστε τα σκέτα ή με μια κουταλιά καστανή ζάχαρη και αποφύγετε επίσης κάθε είδους αναψυκτικό με ζάχαρη και γλυκό.

3.Δώστε βάση στις μερίδες σας

Ίσως είναι δύσκολο να υπολογίζετε συνεχώς το πόσο είναι μία μερίδα, στην πραγματικότητα, όμως, αυτό είναι ένα από τα μυστικά της σωστής διατροφής και αν τηρείτε τη μία μερίδα στα γεύματά σας, θα διαπιστώσετε πως και η σιλουέτα σας δεν πρόκειται να σας προδώσει. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε τη μία μερίδα σε μερικές τροφές: κρέας άπαχο όσο μια γυναικεία παλάμη (90-120 γραμμ.), 2 μικρές ψητές πατάτες ή 10 τηγανητές, 2 φλιτζάνια μαγειρεμένα ζυμαρικά, 1 μέτριο φρούτο τύπου μήλο, μπανάνα, πορτοκάλι, αχλάδι, 2 φλιτζάνια μαρούλι, 1 μέτρια ντομάτα κ.ο.κ. Όσον αφορά τις συσκευασμένες τροφές, διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες τους για να δείτε πόσες μερίδες περιέχει η μία συσκευασία.

4.Φάτε έξυπνα

Μπορείτε να νιώθετε χορτάτοι περισσότερη ώρα με μερικά απλά τρικ που θα σας απαλλάξουν από την κατανάλωση έξτρα θερμίδων αργότερα. Για παράδειγμα, μπορείτε στο πρωινό σας να καταναλώσετε 2 βραστά αβγά (που αποτελούν 1 μερίδα), τα οποία θα σας βοηθήσουν να αισθάνεστε χορτάτοι όλη μέρα κι έτσι να καταναλώσετε λιγότερες θερμίδες μέχρι το βράδυ – αρκεί, όμως, να μην το εφαρμόζετε καθημερινά, καθώς ο κρόκος των αυγών έχει υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερίνη. Ακόμη, πριν το μεσημεριανό και το βραδινό δοκιμάστε να πίνετε 1 ποτήρι νερό, έτσι ώστε να καταπραΰνετε λίγο την πείνα σας και να τρώτε λιγότερο. Ενίοτε, μπορείτε να εφαρμόζετε και την τακτική του ορεκτικού, το οποίο πρέπει να φροντίσετε να είναι κάτι πολύ ελαφρύ (όπως μια σούπα ή λίγη πράσινη σαλάτα), που θα σας κάνει να καταναλώσετε λιγότερη ποσότητα από το κυρίως.

5.Κάντε τα ποπ κορν σας υγιεινά

Το ξέρουμε ότι είναι άχαρο να παρακολουθείτε για 15η φορά το «Πολύ σκληρός για να πεθάνει» χωρίς να… μασουλάτε το αγαπημένο σας κινηματογραφικό σνακ, υπάρχει όμως και γι’ αυτό λύση: φτιάξτε τα δικά σας χωρίς να χρησιμοποιήσετε βούτυρο, προσθέτοντας ελάχιστο αλάτι για γεύση και τρώγοντας λιγότερο από το μισό του μεσαίου μεγέθους που αγοράζετε συνήθως στο σινεμά. Οι θερμίδες που θα γλιτώσετε με αυτό τον τρόπο θα ξεπεράσουν τις 500.

6.Προσέξτε το λάδι στη διατροφή σας

Όσο κι αν το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε καλά λιπαρά που κάνουν καλό στην καρδιά, δεν παύει να είναι πλούσιο και σε θερμίδες, με κάθε κουταλιά της σούπας λαδιού να φτάνει τις 120. Το διάστημα αυτό που προσπαθείτε να μειώσετε την κατανάλωση των θερμίδων σας, μειώστε την ποσότητα λαδιού στη μαγειρική σας, χρησιμοποιώντας μόνο 1 κουταλιά λάδι αντί για 2 ή περισσότερες σε κάθε σαλάτα σας.

7.Μην παρασύρεστε από το μενού των εστιατορίων

Ανοίγετε τον κατάλογο να παραγγείλετε και δε βλέπετε πουθενά τροφές που θα μπορούσαν να… προσβάλλουν την υγιεινή, διατροφική σας προσπάθεια; Μην επαναπαύεστε! Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Κορνέλ, οι άνθρωποι ρίχνουν τις άμυνές τους όταν διαπιστώνουν ότι το μενού μοιάζει υγιεινό, με αποτέλεσμα να υποτιμούν τις θερμίδες που… παραγγέλνουν και να καταλήγουν να καταναλώνουν μέχρι και τις διπλάσιες , καθώς κρύβονται πίσω από την ταμπέλα του υγιεινού και παραγγέλνουν άφθονο κρασί, συνοδευτικά πιάτα, επιδόρπια κ.ο.κ. Πείτε «όχι» στα έξτρα και απολαύστε το κυρίως σας με λίγη σαλάτα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου