ΤΟΠΙΚΑ

Ι.Σ.Μ.: Αναγκαίος ο εμβολιασμός μαθητών

ι-σ-μ-αναγκαίος-ο-εμβολιασμός-μαθητών-742356

Εκστρατεία ενημέρωσης για τους εμβολιασμούς μαθητών έχει ξεκινήσει ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας με σκοπό την “θωράκιση” του πληθυσμού από μεταδοτικές ασθένειες.

Σε ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου για το θέμα αυτό αναφέρονται τα εξής:

“Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, για άλλη μια φορά έρχεται στο προσκήνιο το σοβαρό πρόβλημα της άρνησης μερικών γονιών να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Αυτό έχει ως συνέπεια όχι μόνο να κινδυνεύουν τα ίδια από νόσους που είχαμε σχεδόν ξεχάσει, αλλά να τίθεται και θέμα δημόσιας υγείας εφόσον δεν επιτυγχάνεται η επιθυμητή «ανοσία αγέλης», δηλαδή η αποτελεσματική προστασία του πληθυσμού από τον εμβολιασμό σχεδόν του συνόλου του πληθυσμού.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της μείωσης της εμβολιαστικής κάλυψης και στην χώρα μας, είναι η αύξηση των κρουσμάτων της ιλαράς το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ το 2014 και 2015 δηλώθηκε μόνο ένα κρούσμα κατ΄ έτος, το 2016 κανένα και από τις 1/5/2017 και μέχρι τις 27/9/2018 στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 3.256 κρούσματα ιλαράς και 8 θάνατοι από αυτήν! Η κατάσταση αυτή δηλώνει την προβληματική κατάσταση που δημιουργείται στο θέμα των εμβολιασμών και στην χώρα μας..

Για την αντιμετώπιση αυτής της επείγουσας κατάστασης, χρειάζεται όχι μόνο να είναι σε επαγρύπνηση οι υγειονομικές αρχές, αλλά απαιτούνται και άμεσα μέτρα και πρωτοβουλίες.

Συγκεκριμένα:

  1. Το υπουργείο Υγείας άμεσα και με σαφή τρόπο να πάρει θέση υπέρ του εμβολιασμού. Να ανακαλέσει την οδηγία (15-12-2015 Αρ. Πρωτ. 204776Φ1 ΕΞ 187869 εισ) που προτείνει στους γονείς που δεν θέλουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, να πάρουν επιστημονικά αμφισβητούμενη γνωμάτευση από ιατρούς. Να θεσμοθετήσει την απαγόρευση εγγραφής στο σχολείο στους ανεμβολίαστους μαθητές και να επιβάλει ποινές στους γονείς που αρνούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.
  2. Οι ιατροί να μην ενδίδουν στις παράλογες απαιτήσεις των γονιών. Να μην δίνουν μη επιστημονικώς παραδεκτά πιστοποιητικά, όπως «αντένδειξη εμβολιασμού λόγω πιθανών παρενεργειών». Τα ανωτέρω πιστοποιητικά μπορεί να καταλήξουν να είναι πειθαρχικά παραπτώματα και οι ιατροί που θα υποπέσουν σε αυτά να βρεθούν αντιμέτωποι με πειθαρχικές κυρώσεις (χρηματικό πρόστιμο ακόμη και προσωρινή αναστολή της άδειας τους).
  3. Οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να ελέγχουν με μεγάλη προσοχή την εμβολιαστική κάλυψη του κάθε μαθητή και να ζητούν ιατρική και νομική παρέμβαση, αν χρειαστεί, για κάθε περιστατικό μη ολοκληρωμένου εμβολιασμού.
  4. Τέλος οι γονείς θα πρέπει να καταλάβουν την αξία και την χρησιμότητα, αλλά προπάντων την ασφάλεια των εμβολίων, καθώς και την προσωπική ευθύνη που έχουν για την υγεία των παιδιών τους.

Ως Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας είμαστε υποχρεωμένοι να ενημερώσουμε εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές για την αναγκαιότητα των εμβολίων. Γι’ αυτόν τον λόγο συνεχίζουμε την πρωτοβουλία ενημέρωσης στα σχολεία της εκπαιδευτικής κοινότητας από συναδέλφους εθελοντές ιατρούς, αλλά και την ενημέρωση της κοινής γνώμης γενικότερα με καθαρό, απλό, αλλά και επιστημονικά τεκμηριωμένο λόγο, προκειμένου να ενημερωθούν όλοι για την αναγκαιότητα των εμβολιασμών.

Πάγια θέση του Ι.Σ.Μ. είναι ότι η προκατάληψη και η άγνοια, που για τα θέματα υγείας δημιουργεί τεράστια προβλήματα, μπορούν να νικηθούν μόνο με ενημέρωση και γνώση”, καταλήγει η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου