ΥΓΕΙΑ

Αλκοόλ: Ακόμη κι ένα ποτήρι την ημέρα αποτελεί κίνδυνο για την υγεία

αλκοόλ-ακόμη-κι-ένα-ποτήρι-την-ημέρα-απ-769240

Ακόμη κι ένα ποτήρι κρασί ή μπύρα την ημέρα αποτελεί κίνδυνο για την υγεία, σύμφωνα με μια γιγαντιαία έρευνα για την συχνότητα και τις συνέπειες από την κατανάλωση αλκοόλ, που έγινε σε 195 χώρες.

Ενας πότης αλκοόλ στους τρεις πεθαίνει από προβλήματα υγείας που συνδέονται με το αλκοόλ κάθε χρόνο, σύμφωνα με την έρευνα η οποία στοχεύει σε «μηδέν αλκοόλ».
Ο πλανήτης μετράει 2,4 δις πότες, εκ των οποίων το 63% είναι άνδρες.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση “The Lancet” και χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Γκέις αναλύει τα επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ και τις συνέπειές τους στην υγεία σε 195 χώρες, μεταξύ 1990 και 2016. Το αλκοόλ προκάλεσε 2,8 εκατομμύρια θανάτους το 2016, αναφέρει.

Το 2016, το αλκοόλ είναι ο έβδομος ένοχος κινδύνου πρόωρου θανάτου στον κόσμο και η βασική αιτία θανάτου σε άτομα 14-49 ετών (τροχαία, αυτοκτονίες, φυματίωση κλπ).
Το να πίνει κάποιος ένα ποτήρι αλκοόλ την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο να εμφανίσει ένα από τα 23 προβλήματα υγείας που συνδέονται με το ποτό (καρκίνους, καρδιακά προβλήματα, προβλήματα στο ήπαρ, τροχαία, βία κλπ), σε σχέση με όσους δεν πίνουν.

«Οι κίνδυνοι για την υγεία που συνδέονται με το αλκοόλ είναι τεράστιοι», αναφέρει η γιατρός Emmanuela Gakidou του Ινστιτούτου Ανάλυσης υγείας (IHME) της Ουάσινγκτον, η οποία συμμετείχε στην έρευνα. Οπως αναφέρει, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι το αλκοόλ σχετίζεται με τον πρόωρο θάνατο, τον καρκίνο και τα καρδιακά προβλήματα.

«Ο μύθος ότι ένα ή δύο ποτηράκια την ημέρα είναι καλά για την υγεία είναι επικίνδυνος», προσθέτει. Μόνο το μηδέν αλκοόλ ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο ασθενειών, λέει η ίδια.

Οι μεγαλύτεροι πότες αλκοόλ (κρασί, μπύρα, ποτά…) την ημέρα εντοπίστηκαν στη Ρουμανία (8,2 ποτήρια την ημέρα) και ακολουθούν η Πορτογαλία και το Λουξεμβούργο (7,3 ποτήρια).
Για τις γυναίκες πότες πρώτη έρχεται η Ουκρανία (4,2 ποτήρια την ημέρα), και ακολουθούν η Ανδόρα και το Λουξεμβούργο (3,4 ποτήρια την ημέρα).

Τον περασμένο Απρίλιο, γιατροί επαναστάτησαν όταν ο Εμανουέλ Μακρόν είχε δηλώσει ότι πίνει «ένα ποτήρι κάθε μεσημέρι και κάθε βράδυ» και απάντησαν ότι στη Γαλλία 49 000 άτομα πεθαίνουν κάθε χρόνο από την κατανάλωση αλκοόλ, εκ των οποίων 15 000 από καρκίνο.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου