ΤΟΠΙΚΑ

Δωρεάν μαστογραφικός έλεγχος στον Βόλο

δωρεάν-μαστογραφικός-έλεγχος-στον-βό-786174

Στο Δημαρχείο Βόλο θα βρίσκεται από μεθαύριο Δευτέρα 30 Ιουλίου και για τρεις ημέρες κινητή μονάδα μαστογραφίας, προκειμένου να διενεργήσει δωρεάν μαστογραφίες στο γυναικείο πληθυσμό. Πρόκειται για τον κινητό μαστογράφο της Αντικαρκινικής Εταιρείας που πραγματοποιεί με την υποστήριξη της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος, πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού.

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Μέριμνας Βόλου, Νατάσσα Μορφογιάννη, έως και χθες ενδιαφέρον να εξεταστούν δήλωσαν περί τις 450 Βολιώτισσες. Σύμφωνα με τις οδηγίες που υπάρχουν, καθημερινά οι δύο γιατροί μπορούν να εξετάζουν έως και 50 γυναίκες. Αυτό σημαίνει ότι για το τριήμερο Δευτέρα 30, Τρίτη 31 Ιουλίου και Τετάρτη 1η Αυγούστου, θα εξεταστούν οι πρώτες 150 γυναίκες που δήλωσαν συμμετοχή στο πρόγραμμα. Ηδη σε λίστα αναμονής για την περίπτωση ακύρωσης ενός ραντεβού βρίσκονται 300 Βολιώτισσες. «Θα ζητήσουμε από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλη, με την ολοκλήρωση του προγράμματος, να μας διατεθεί ξανά ο κινητός μαστογράφος, προκειμένου να υποβληθούν σε δωρεάν μαστογραφία και όσες Βολιώτισσες δεν μπορέσουν αυτό το τριήμερο. Από τις εξετάσεις εξαιρέθηκαν οι υπάλληλοι του Δήμου Βόλου προκειμένου η Υπηρεσία να προσφερθεί αυτούσια στους πολίτες», σημείωσε η αντιδήμαρχος.

Αύριο, Κυριακή, προσωπικό του Δήμου πρόκειται να μεταβεί στους Δελφούς όπου βρίσκεται η κινητή μονάδα για να την μεταφέρει στον Βόλο. «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας Γιώργο Πράττο για τη διάθεση προσωπικού αλλά και τους ίδιους τους εργαζόμενους που θα διαθέσουν την Κυριακή τους, προκειμένου από μεθαύριο Δευτέρα να βρίσκεται στην πόλη μας η κινητή μονάδα μαστογραφίας», είπε η κ. Μορφογιάννη.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού εκπονείται για δεύτερη συνεχή χρονιά σε 50 συνολικά Δήμους της χώρας, με την χορηγία και οργανωτική υποστήριξη της ΚΕΔΕ, για τον προληπτικό έλεγχο και ενημέρωση ανασφάλιστων γυναικών ηλικίας 40-70 ετών σε περιοχές της χώρας.

Ο καρκίνος του μαστού είναι η συχνότερη κακοήθεια που εμφανίζεται στις γυναίκες της χώρας μας. Ο αριθμός των νέων περιστατικών κάθε χρόνο στη χώρα μας υπολογίζεται σε 5.000.

Παρ’ όλη την υψηλή συχνότητα της ασθένειας, η αντιμετώπισή της τα τελευταία χρόνια δίνει ολοένα και καλύτερα αποτελέσματα, αφού η πλειονότητα των ασθενών θα ζήσει πάρα πολλά χρόνια και η ποιότητά τους θα επηρεαστεί ελάχιστα.

Αυτή η αισιόδοξη εξέλιξη προέκυψε ως αποτέλεσμα δύο παραγόντων. Ο πρώτος ήταν οι σημαντικές πρόοδοι της ιατρικής επιστήμης που οδήγησαν σε πιο αποτελεσματικές και περισσότερο εξατομικευμένες θεραπευτικές παρεμβάσεις. Ο δεύτερος, και πολύ σημαντικός, είναι πως ο αριθμός των γυναικών που υποβάλλονται σε προληπτικές εξετάσεις συνεχώς αυξάνει, με αποτέλεσμα να ανακαλύπτεται ο καρκίνος σε πρώιμα στάδια, τότε που οι θεραπείες είναι πιο αποτελεσματικές και μπορεί να οδηγήσουν στην ίαση.

Η εξέταση που χρησιμοποιείται για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού είναι η μαστογραφία.

Ο μαστογραφικός έλεγχος συνιστάται να ξεκινά από την ηλικία των 40 ετών.

Η εξέταση είναι ανώδυνη, διαρκεί ελάχιστο χρόνο και με τα νέα μηχανήματα η δόση ακτινοβολίας είναι εξαιρετικά χαμηλή.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου