ΥΓΕΙΑ

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Τα 9 απρόσμενα συμπτώματα

γαστροοισοφαγική-παλινδρόμηση-τα-9-απ-803976
Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) είναι μια χρόνια νόσος του πεπτικού συστήματος. Εμφανίζεται όταν το γαστρικό οξύ ή, ενίοτε, το περιεχόμενο του στομάχου, ρέει προς τα πίσω/πάνω στον οισοφάγο. Η αντίστροφη αυτή κίνηση (παλινδρόμηση) ερεθίζει την εσωτερική επιφάνεια του οισοφάγου και προκαλεί διάφορα συμπτώματα.

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και η καούρα είναι κοινές παθήσεις πεπτικού συστήματος, τις οποίες πολλοί άνθρωποι βιώνουν από καιρό σε καιρό. Όταν τα συμπτώματα εμφανίζονται τουλάχιστον δύο φορές κάθε εβδομάδα ή παρεμβαίνουν με την καθημερινή ζωή του ατόμου, τότε η διάγνωση είναι χρόνια γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Εκτός από τα κλασικά συμπτώματα (αίσθημα καούρας στο στήθος και τον λαιμό, δυσκολία στην κατάποση κλπ) υπάρχουν και μερικά, τα οποία σπανίως τα συνδυάζει κανείς με την ΓΟΠ.

Ο πόνος επιδεινώνεται όταν ξαπλώνετε

Το οξύ που υποτίθεται ότι παραμένει μόνο στο στομάχι σας είναι πιο πιθανό να διαφύγει προς τον οισοφάγο σας όταν ξαπλώνετε ή σκύβετε, προκαλώντας αίσθημα καύσου. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι με χρόνια γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ανασηκώνουν το κεφάλι τους όταν ξαπλώνουν και ο λόγος που δεν πρέπει να τρώνε μεγάλα γεύματα πριν τον ύπνο.

Πικρή γεύση στο στόμα

Μερικές φορές, όταν έχετε μια πικρή και πολύ όξινη γεύση στο στόμα, αυτό οφείλεται σε ποσότητα στομαχικών υγρών που ανέβηκαν μέχρι την στοματική κοιλότητα, ακόμα και κατά τη διάρκεια του γεύματος και όχι μόνο μετά από αυτό.

Βραχνάδα στην φωνή

Πολλοί άνθρωποι μπερδεύουν την βραχνάδα από την ΓΟΠ με κάποιο πρώιμο σύμπτωμα κρυολογήματος. Αν στομαχικά υγρά, τα οποία είναι πολύ όξινα, ανεβαίνουν συχνά προς τον οισοφάγο σας, τότε αυτός ερεθίζεται πολύ και μαζί τους ερεθίζονται σημαντικά και οι φωνητικές σας χορδές.

Υπερβολική παραγωγή σάλιου

Αν ξαφνικά συνειδητοποιήσετε ότι το στόμα σας παράγει περισσότερο σάλιο από ό,τι συνήθως, αυτό μπορεί να είναι σύμπτωμα γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Η παραγωγή σάλιου από τους σιελογόνους αδένες βασίζεται στα ίδια νεύρα και διαδικασίες αντίδρασης, όπως όταν χρειάζεται να κάνετε έμετο. Είναι ο τρόπος του οργανισμού σας να “ξεπλύνει” τον ερεθισμό στον οισοφάγο.

Πόνος στο στήθος

Ο πόνος στο στήθος, που συμβαίνει επειδή οξέα από το στομάχι φτάνουν στον οισοφάγο, είναι ένα κλασικό σύμπτωμα παλινδρόμησης οξέος. Ο πόνος όμως μπορεί να διαρκέσει περισσότερο και να είναι πιο έντονος από τον αναμενόμενο. Πολλοί άνθρωποι μπερδεύουν την καούρα με την καρδιακή προσβολή. Ποτέ δεν μπορείτε να αγνοήσετε τον πόνο στο στήθος, ειδικά αν χειροτερεύει όταν ασκείστε ή πιέζετε με κάποιον τρόπο τον εαυτό σας.

Πόνος μετά το γεύμα

Ο πόνος που έρχεται αμέσως μετά από ένα γεύμα -ιδίως αν είναι μεγάλο- σημαίνει συχνά ότι το στομάχι είναι υπερφορτωμένο και το περιεχόμενό του δεν έχει να πάει πουθενά, παρά μόνο προς τα επάνω. Αλλά μπορεί να είστε σε θέση να το αποτρέψετε αυτό χωρίς τη λήψη φαρμάκων.

«Θα ήθελα να τονίσω να μην τρώτε μεγάλα, λιπαρά γεύματα και να προσέχετε την πρόσληψη αλκοόλ και καπνού», λέει ο δρ. Coyle, εκπρόσωπος του American College of Gastroenterology.

Βήχας

Πολλά αναπνευστικά συμπτώματα, όπως ο χρόνιος βήχας και ο συριγμός, μπορεί επίσης να οφείλονται στην γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, πιθανώς επειδή οξέα από το στομάχι πέφτουν στους πνεύμονές σας.

Αν υποψιάζεστε ότι η καούρα είναι η αιτία των αναπνευστικών σας δυσκολιών -πιθανώς επειδή σας συμβαίνει αμέσως μετά το φαγητό- πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας για να κάνετε ένα τεστ pΗ. Είναι μια διαδικασία που μετράει την ποσότητα οξέος στον οισοφάγο σας σε διάστημα 24 ωρών και μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε αν έχετε παλινδρόμηση οξέος.

Άσθμα

Ο βήχας και ο συριγμός από την καούρα μπορεί να γίνουν τόσο έντονα που θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε αιτίες για άσθμα.

Δεν είναι σαφές, ωστόσο, εάν η συχνή καούρα προκαλεί την ανάπτυξη άσθματος. Παρόλο που πολλοί άνθρωποι, οι οποίοι έχουν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, έχουν επίσης άσθμα και αντίστροφα, οι λόγοι για την σύνδεση αυτή δεν είναι σαφείς.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το στομαχικό οξύ μπορεί να προκαλέσει σύσφιξη των νεύρων στο στήθος κάτι που οδηγεί σε αντίστοιχη σύσφιξη του αναπνευστικού σωλήνα, προκειμένου να μην εισέλθει το οξύ σε αυτόν. Και πάλι, μια απλή δοκιμή pH για να προσδιοριστεί αν έχετε οξύ στον οισοφάγο σας μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε απαντήσεις στο πρόβλημά σας.

Ναυτία

Η ναυτία σχετίζεται με τόσα πολλά πράγματα που μπορεί να είναι δύσκολο να την αποδώσετε αποκλειστικά στην γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Αλλά, σύμφωνα με τον δε. Coyle, «σε μερικούς ανθρώπους, το μοναδικό σύμπτωμα που έχουν από την καούρα είναι η ναυτία. Αν έχετε ναυτία και δεν μπορείτε να καταλάβετε γιατί, μία από τις πιθανές αιτίες είναι η καούρα».

Και αν η ναυτία τείνει να συμβαίνει αμέσως μετά τα γεύματα, αυτό είναι ακόμη περισσότερο από μια ένδειξη ότι μπορεί να είναι παλινδρόμηση οξέος. Αν ναι, μια κανονική αντιοξειδωτική αγωγή θα μπορούσε να μειώσει την ταλαιπωρία σας.

[health.com]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου