ΤΟΠΙΚΑ

«Καμπανάκι» για έλλειψη παιδιάτρων στη Μαγνησία

καμπανάκι-για-έλλειψη-παιδιάτρων-σ-817231

Καμπανάκι από την Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών για την έλλειψη παιδιάτρων στον νομό. Σε επιστολή προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, τη Διοίκηση του Νοσοκομείου και το ΠΕΔΥ Βόλου, οι νοσοκομειακοί γιατροί διαμαρτύρονται για τις σοβαρές ελλείψεις και ζητούν να δρομολογηθούν προσλήψεις, ώστε να αντιμετωπιστεί η σοβαρή υποστελέχωση του Παιδιατρικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου, του ΠΕΔΥ Βόλου αλλά και των Κέντρων Υγείας του νομού Μαγνησίας

Σύμφωνα με την ΕΙΝΚΥΜ, υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε ειδικούς και ειδικευόμενους παιδιάτρους από το Νοσοκομείο του Βόλου και σε ειδικούς παιδιάτρους από το ΠΕΔΥ Βόλου, τον Σταθμό Προστασίας Μάνας και Παιδιού Βόλου, τα Κέντρα Υγείας Αλόννησου – Αλμυρού – Βελεστίνου – Ζαγοράς.

«Στο Νοσοκομείο του Βόλου ενδεικτικά, κατά μέσο ορό, τα επείγοντα παιδιατρικά περιστατικά που αντιμετωπίζονται στο Παιδιατρικό Ιατρείο Επειγόντων ανέρχονται σε 9.500 τον χρόνο. Αντίστοιχα, τα παιδιά που εξετάζονται στο Τακτικό Παιδιατρικό Ιατρείο ξεπερνούν τα 1.000 τον χρόνο. Οι εισαγωγές/νοσηλείες παιδιών στην Παιδιατρική Κλινική κυμαίνονται από 700 έως και πάνω από 1.000 τον χρόνο. Οι διακομιδές προς Τριτοβάθμια Νοσοκομεία φθάνουν μέχρι και τις 50 τον χρόνο. Δεν είναι δυνατόν να πιστεύει κανείς ότι με τρεις ειδικούς ιατρούς (εκ των οποίων η μία είναι διευθύντρια, επιφορτισμένη και με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη θέση της) και έναν επικουρικό, μπορεί να λειτουργεί με ασφάλεια το Παιδιατρικό Τμήμα σε αυτούς τους εξοντωτικούς ρυθμούς», υπογραμμίζει η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών.

Σύμφωνα με τους γιατρούς «είναι πρακτικά αδύνατο να προστατευθεί η υγεία των παιδιών όταν τα παιδιατρικά τμήματα είναι υποστελεχωμένα. Είναι ανθρωπίνως αδύνατο να μπορέσουν οι λιγοστοί παιδίατροι να ανταπεξέλθουν σε αυτό το δυσανάλογα βαρύ φορτίο. Εδώ δεν πρέπει να παραληφθεί η σημαντική αναφορά στην έλλειψη ειδικευόμενων ιατρών. Πρέπει το Υπουργείο Υγείας να προβεί σε άμεσες τροποποιήσεις και βελτιώσεις, πριν η παρουσία νέων επιστημόνων αποτελέσει μόνο ανάμνηση καλύτερων εποχών στη χώρα μας», προσθέτει η Ένωση και ζητά άμεσα να προκηρυχθούν τουλάχιστον δύο μόνιμες θέσεις ειδικών παιδιάτρων για τη στελέχωση της Παιδιατρικής.

Ελλείψεις και στις άλλες δομές

Σύμφωνα με την καταγραφή που έχει γίνει, στο ΠΕΔΥ Βόλου υπηρετεί μόνο ένας ειδικός παιδίατρος. Ο ίδιος παιδίατρος εξυπηρετεί και τον Σταθμό Προστασίας Μάνας και Παιδιού Βόλου. Δηλαδή ένας παιδίατρος καλείται να εξυπηρετήσει τα τακτικά περιστατικά μίας πόλης 140.000 κατοίκων.

«Αν αυτό δεν είναι επιστημονική φαντασία, τι είναι» αναρωτιέται η ΕΙΝΚΥΜ και ζητά την πρόσληψη δύο θέσεων ειδικών παιδιάτρων για τη στελέχωση του ΠΕΔΥ Βόλου, αλλά και προκήρυξη μόνιμων θέσεων ειδικών παιδιάτρων για την κάλυψη των κενών θέσεων στα Κέντρα Υγείας.

«Δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Οι καθυστερήσεις, το μόνο που κάνουν είναι να διογκώνουν το πρόβλημα. Ζούμε σε μία δοκιμαζόμενη κοινωνία, ακόμη και το τελευταίο ευρώ των κατοίκων έχει αξία, ας το αξιοποιήσουμε προς όφελός τους. Δεν έχει κανένας το δικαίωμα να αδιαφορεί για τη λύση τόσο σοβαρών προβλημάτων, όσο ψηλά και αν βρίσκεται», καταλήγει η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών στην ανακοίνωσή της.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου