ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Βρέφος πέθανε από κοκκύτη. Οι γονείς του δεν ήθελαν να το εμβολιάσουν

θεσσαλονίκη-βρέφος-πέθανε-από-κοκκύτ-19728

Μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης όλων των ειδικοτήτων, πανεπιστημιακοί και πολίτες ζήτησαν διευκρινίσεις για τα εμβόλια που γίνονται -ή θα έπρεπε να γίνονται- σε βρέφη, παιδιά, εγκύους, ηλικιωμένους και ενήλικες. Τόνισαν μάλιστα ότι τα νέα δεδομένα -των μεγάλων προσφυγικών ροών- τα έχουν καταστήσει ακόμη πιο αναγκαία. Παρουσιάστηκαν συγκλονιστικά στοιχεία για θανάτους βρεφών, παιδιών και ενηλίκων σε όλον τον πλανήτη, αλλά και για τις νόσους που επανεμφανίζονται στην Ελλάδα και στην Ευρώπη από τις συνεχείς μετακινήσεις ομάδων ή μεμονωμένων προσφύγων και μεταναστών.

Αυτό που τονίστηκε με έμφαση από παδιάτρους είναι ότι θα έπρεπε να γίνονται όλα τα εμβόλια ακόμη κι αυτά που σταμάτησαν ειδικά τώρα λόγω της προσφυγικής κρίσης. Αναρωτήθηκαν μάλιστα αν τώρα, δεν υπάρξει συνεργασία όλων για άμεσα προληπτικά μέτρα πότε θα υπάρξει; Ο κεντρικός ομιλητής της ενημερωτικής εκδήλωσης, ο καθηγητής κ. Εμμανουήλ Ροηλίδης, μίλησε με συγκεκριμένα τραγικά παραδείγματα, όπως για βρέφος 4 μηνών με κοκκύτη που κατέληξε επειδή οι γονείς του δεν του έκαναν κανένα εμβόλιο λόγω αντιεμβολιαστικών πεποιθήσεων!

«Ο εμβολιασμός έναντι του κοκκύτη θα είχε προλάβει αυτή την άσχημη εξέλιξη» είπε χαρακτηριστικά. Τα έβαλε μάλιστα και με συναδέλφους του λέγοντας ότι «δεν μπορεί γιατροί οι οποίοι δεν έχουν ειδικότητα στο θέμα, και δεν γνωρίζουν το αντικείμενο να μιλούν γι αυτό».

Ο πρόεδρος του ΙΣΘ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος τόνισε ότι η ενημέρωση θα συνεχιστεί χαρακτηρίζοντας τα εμβόλια ως τη μεγαλύτερη ανακάλυψη και επιτυχία της ιατρικής. «Θα πρέπει να εμβολιασθούν όλοι οι συνάδελφοι γιατροί αλλά και το νοσηλευτικό προσωπικό ώστε να θωρακιστούν τόσο οι ίδιοι όσο και οι ασθενείς τους», είπε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Πηγή: newsit.gr, thesstoday.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου