ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Πώς οι κατσίκες της Κρήτης ενέπνευσαν έναν Γερμανό επιστήμονα

πώς-οι-κατσίκες-της-κρήτης-ενέπνευσαν-70310

Ο Γερμανός χημικός Αλεξάντερ Μπίσμαρκ κατάφερε να δημιουργήσει κάτι πολύ σπουδαίο, απλά παρατηρώντας τις κατσίκες που έτρωγαν ξερόχορτο.

Καθηγητής στη Σχολή Χημείας του Πανεπιστημίου της Βιέννης στην Αυστρία, ο Μπίσμαρκ έκανε τις διακοπές του στην Κρήτη, όταν, παρατηρώντας τα περιττώματα των ζώων, του ήρθε μία φοβερή ιδέα. Να φτιάξει χαρτί, το οποίο θα είναι φιλικό προς το περιβάλλον.

Τα περιττώματα των ζώων περιέχουν κυτταρίνη, λόγω των ξερόχορτων που καταναλώνουν τα ζώα για τη διατροφή τους. Ανάλογα με το ζώο, σύμφωνα με τον Μπίσμαρκ, έως το 40% της κοπριάς αποτελείται από κυτταρίνη, η οποία στη συνέχεια είναι εύκολο να απομονωθεί από την κοπριά.

Το χαρτί από κυτταρίνη είναι φιλικό προς το περιβάλλον, αφού δε χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη για το χαρτί τα ξύλα, αλλά τα περιττώματα των ζώων.

Το έργο του Μπίσμαρκ συνέχισαν οι συνεργάτες του, οι οποίοι παρατήρησαν την κοπριά και άλλων ζώων, πέρα από τις κατσίκες, όπως των αλόγων, των αγελάδων και των ελεφάντων.

Το χαρτί από κοπριά μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως χαρτί για γράψιμο, για τη δημιουργία φίλτρων καθαρισμού του νερού, για την ενίσχυση των σύνθετων πολυμερών κ.ά.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου