ΥΓΕΙΑ

Τοξικοί άνθρωποι: Πώς μπορούμε να τους διαχειριστούμε

τοξικοί-άνθρωποι-πώς-μπορούμε-να-τους-128573

Πώς θα αναγνωρίσουμε τους αρνητικούς ανθρώπους στη ζωή μας: Ποιοι είναι οι τοξικοί άνθρωποι και πώς μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε.

Ακούμε πολύ συχνά στην καθημερινότητά μας για το πόσο επιβλαβή είναι τα τοξικά απόβλητα και οι τοξικές ουσίες για τον άνθρωπο και την υγεία του. Τι συμβαίνει όμως με ορισμένους ανθρώπους που υπάρχουν στον οικογενειακό ή/και φιλικό μας περίγυρο και πραγματικά ρουφούν όλη μας τη θετική ενέργεια και αισιοδοξία και μία μόνο συνάντηση μαζί τους αρκεί για να μας κάνει να νιώθουμε ράκος; Μήπως θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε και τους ανθρώπους αυτούς τοξικούς και τις αντίστοιχες σχέσεις μαζί τους ως τοξικές; Και μήπως και αυτοί με τη σειρά τους είναι επιβλαβείς για την υγεία μας;

Πρόσφατες επιστημονικές μελέτες τονίζουν ότι οι τοξικοί άνθρωποι στη ζωή μας καταστρέφουν την υγεία μας όχι μόνο την ψυχική αλλά και τη σωματική. Είναι οι άνθρωποι εκείνη που παίρνουν όλη μας την ενέργεια, χαλούν μονίμως τη διάθεσή μας και με την παρουσία τους και μόνο μας δυσκολεύουν.

Ποια είναι λοιπόν τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων αυτών;

  • Είναι πάντα αρνητικοί και βλέπουν συνεχώς την άσχημη πλευρά της ζωής
  • Συνεχώς ασκούν έντονη κριτική σε όλους όχι άμεσα αλλά συγκαλυμμένα μέσα από αστεία και χιούμορ
  • Γκρινιάζουν ακατάπαυστα για τα πάντα, δε χαίρονται με τίποτα και έχουν μόνο κάτι δυσάρεστο να πουν για όλους και για όλα
  • Είναι νάρκισσοι και τους ενδιαφέρει μόνο ο εαυτός τους
  • Η συμπεριφορά τους είναι αμφίσημη. Από τη μία πλευρά λειτουργούν πολύ ανταγωνιστικά και από την άλλη είναι ευγενικοί πέραν του δέοντος

Υπάρχουν διάφοροι τύποι των ανθρώπων αυτών με βασικότερους τους παρακάτω:

  • Ο ζηλιάρης. Ο άνθρωπος αυτός ποτέ δεν είναι ικανοποιημένος με τίποτα. Ακόμα και όταν του συμβαίνουν καλά πράγματα δεν ικανοποιείται και συνεχώς θεωρεί ότι οι άλλοι έχουν κάτι καλύτερο από τον ίδιο. Αυτό συμβαίνει γιατί ποτέ δεν κοιτάζουν τον ίδιο τους τον εαυτό και συνεχώς συγκρίνονται με τους ανθρώπους γύρω τους. Και είναι απολύτως κατανοητό ότι σε ολόκληρο τον κόσμο θα υπάρχει πάντα κάποιος ομορφότερος, με περισσότερα χρήματα, καλύτερη δουλειά, ομορφότερο σπίτι. Οι άνθρωποι αυτοί είναι πολύ τοξικοί γιατί μας κάνουν να νιώθουμε λιγότερο σημαντικοί και πως δεν τα καταφέρνουμε καλά.
  • Ο χειριστικός. Οι άνθρωποι αυτοί γεμίζουν όλο σου το χρόνο, ρουφούν όλη σου την ενέργεια με πρόσχημα τη φιλία σας. Είναι δύσκολο να τους αναγνωρίσετε γιατί σας αντιμετωπίζουν ως φίλο τους. Ξέρουν ποιες είναι οι αγαπημένες σας δραστηριότητες, τι αγαπάτε αλλά έχουν συγκεκριμένους στόχους από πίσω. Κοιτάζουν πώς θα επωφεληθούν από εσάς και πώς θα σας εκμεταλλευτούν. Είναι οι άνθρωποι εκείνοι που συνεχώς παίρνουν, παίρνουν, παίρνουν χωρίς να δίνουν.
  • Ο επικριτικός. Οι άνθρωποι αυτοί πάντα θα εκφράσουν την άποψή τους και θα σας κάνουν να αισθανθείτε άσχημα με ότι σας κάνει να νιώθετε καλά. Αντί να μάθουν από τους ανθρώπους γύρω τους, θα τους μειώσουν και θα μιλήσουν άσχημα για αυτούς. Είναι όλοι εκείνοι οι άνθρωποι που δε σας αφήνουν να είστε ο εαυτός σας.
  • Το θύμα. Οι άνθρωποι αυτοί είναι όλοι εκείνοι που συνεχώς παρουσιάζουν τον εαυτό τους ως θύμα των περιστάσεων και πολύ συχνά τους λυπούμαστε. Συνεχώς για όλα φταίνε οι άλλοι και αποποιούνται οποιαδήποτε προσωπική ευθύνη. Βλέπουν τις δυσκολίες σαν βουνά απροσπέλαστα και όχι σαν ευκαιρίες μάθησης.

Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν εσείς για να διαχειριστείτε αυτούς τους ανθρώπους;

  • Αρχικά, οφείλετε να αναγνωρίσετε αν υπάρχουν τοξικοί άνθρωποι και αντίστοιχα τοξικές σχέσεις στη ζωή σας σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά που αναφέραμε παραπάνω.
  • Μόλις εντοπίσετε ότι υπάρχουν τοξικές σχέσεις στη ζωή σας, πρέπει να λάβετε δράση. Ανάλογα με το πόσο πολύ θέλετε να κρατήσετε αυτό το άτομο στη ζωή σας θα πρέπει να αποφασίσετε είτε να επαναπροσδιορίσετε τα όρια της σχέσης σας είτε να τους απομακρύνετε.
  • Σε περίπτωση που πάρετε την απόφαση να τους απομακρύνετε σίγουρα δε θα είναι εύκολο στην αρχή, ειδικά εάν γνωρίζετε πολλά χρόνια αυτό τον άνθρωπο ή εάν ανήκει στον οικογενειακό σας περίγυρο. Όμως είναι μια πολύ σημαντική απόφαση ζωής, που χρειάζεται δύναμη και αρκετή υπομονή από την πλευρά σας. Σκεφτείτε πως οι τοξικοί άνθρωποι λειτουργούν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούν οι τοξικές ουσίες. Δηλητηριάζουν δηλαδή τους γύρω τους αργά και σταθερά. Και η απομάκρυνση από αυτούς αποτελεί την καλύτερη προστασία για την ψυχικής σας ευημερία και ισορροπία.
  • Σε περίπτωση που πάρετε την απόφαση να κρατήσετε τους ανθρώπους αυτούς στη ζωή σας είτε γιατί είναι σημαντικοί για εσάς, είτε γιατί δεν μπορείτε να τους απομακρύνετε (είναι για παράδειγμα συγγενείς ή συνάδελφοι στη δουλειά) θα πρέπει να μην καταναλώνετε όλη σας την ενέργεια προσπαθώντας να τους βοηθήσετε ή να τους αλλάξετε. Μην ξεχνάτε πως έτσι έχουν μάθει να συμπεριφέρονται και ο στόχος σας είναι να προστατεύσετε το δικό σας εαυτό και όχι να αλλάξετε τον άλλο.

Και να θυμάστε ότι μερικοί άνθρωποι είναι σαν τα σύννεφα. Όταν απομακρύνονται από τη ζωή μας καθαρίζει ολόκληρη η ατμόσφαιρα!

iatronet.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου