ΥΓΕΙΑ

Το γέλιο δίνει ζωή!

το-γέλιο-δίνει-ζωή-139235

Tης Μαρίζας Στ. Χατζησταματίου,

Ψυχολόγου, MSc, PhD, Διδάκτορος Παν/μίου Θεσσαλίας

www.my-psychology.gr

Το γέλιο όπως και το χιούμορ λειτουργούν ως σημαντικές πηγές μείωσης και ανακούφισης από το στρες. Σκεφτείτε ότι πρόσφατα άρχισε να χρησιμοποιείται και ως θεραπευτική μέθοδος για να συμβάλλει στην ταχύτερη ανάρρωση ασθενών. Και αυτό γιατί το γέλιο μας προσφέρει ψυχολογική και σωματική χαλάρωση, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική σε περιπτώσεις ασθενειών. Απομακρύνει την προσοχή μας από πράγματα που προκαλούν θυμό, ενοχές, στρες και άλλα αρνητικά συναισθήματα. Το γέλιο μας κάνει να νιώθουμε καλά, γιατί εξουδετερώνει επώδυνα συναισθήματα όπως φόβο, θυμό, ανία, απελευθερώνοντάς τα. Αυτή η απελευθέρωση μπορεί να παρεμποδίσει ή και να σταματήσει τις αψιμαχίες, να εξομαλύνει τις εντάσεις και να μας βοηθήσει να δούμε και να κατανοήσουμε την οπτική γωνία των άλλων ανθρώπων. Επιπροσθέτως, το γέλιο μας επιτρέπει να βλέπουμε δύσκολες καταστάσεις με μια νέα προοπτική, περισσότερο σαν μια πρόκληση παρά σαν μια απειλή.

Το γέλιο και το χιούμορ σε κοινωνικό επίπεδο μας παρέχει τη δυνατότητα να δημιουργούμε δεσμούς και καλύτερες σχέσεις με τους ανθρώπους γύρω μας. Θυμηθείτε ότι το γέλιο είναι μεταδοτικό, επομένως αν βάλουμε στη ζωή μας περισσότερο γέλιο αυτό σημαίνει ότι θα βοηθήσουμε και τους άλλους στο περιβάλλον μας να γελούν περισσότερο, γεγονός που θα έχει θετικές προεκτάσεις σε πολλά επίπεδα. Κατά αυτόν τον τρόπο βελτιώνεται η ψυχική διάθεση των άλλων που είναι μαζί μας καθώς και η δική μας, ενώ παράλληλα μειώνονται τα επίπεδα του στρες. Με τον τρόπο αυτό η ποιότητα των διαπροσωπικών μας σχέσεων βελτιώνεται με εμφανή πλεονεκτήματα για όλους.

Σε επίπεδο εργασίας και απόδοσης έρευνα που διεξήχθη σε Πανεπιστήμιο της Μαλαισίας έδειξε ότι το γέλιο βοηθάει τους φοιτητές να χαλαρώνουν και να συγκεντρώνονται πιο εύκολα στη μελέτη τους. Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα αυτή είχε ως δείγμα τριάντα φοιτητές, οι οποίοι ακολούθησαν για εννέα μέρες μια θεραπεία γέλιου υπό επίβλεψη. Όλοι δήλωσαν ότι με τη βοήθεια της θεραπείας γέλιου άρχισαν και πάλι να κοιμούνται καλύτερα, να νιώθουν πιο υγιείς και πιο χαλαροί, να βελτιώνουν την όρεξή τους και να μην παραλείπουν γεύματα. Άρχισαν να νιώθουν περισσότερο συγκροτημένοι και διέθεταν πλέον περισσότερη σιγουριά για την ικανότητά τους να ανταπεξέλθουν στις γραπτές εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο.

Καταδεικνύεται λοιπόν πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει το γέλιο στη ζωή μας καθώς έχει πολλές ευεργετικές δράσεις στην ψυχική και σωματική μας υγεία. Γιατί όμως όταν οι άνθρωποι φτάνουν στην ενήλικη ζωή, η συχνότητα του γέλιου μειώνεται δραστικά; Η απάντηση βρίσκεται κάπου ανάμεσα στα προβλήματα που οι ενήλικες αντιμετωπίζουν καθημερινά, στο άγχος της εργασίας και της επιβίωσης, στις έγνοιες σε σχέση με την οικογένεια και το μεγάλωμα των παιδιών, στην έλλειψη ελεύθερου χρόνου… Πιθανώς να σκεφτείτε ότι και εσείς έχετε όλα τα παραπάνω στο μυαλό σας και σας βασανίζουν, γιατί όμως όλα αυτά να αποτελούν εμπόδια στη χαλάρωσή σας και στη διάθεσή σας; Γιατί να μην αντιμετωπίσετε όλες τις παραπάνω δυσκολίες με χιούμορ και με προσπάθεια να εντάξετε το γέλιο στη ζωή σας;

Μπορούμε λοιπόν να γελάμε συχνότερα και περισσότερο;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι που είναι σε θέση να μας βοηθούν να γελάμε περισσότερο μεταξύ των οποίων οι εξής:

  • Αν πρόκειται να δείτε μια ταινία για να χαλαρώσετε είτε στον κινηματογράφο, είτε στην τηλεόραση ή στο θέατρο, επιλέξτε μια κωμωδία. Η επιλογή μιας καλής κωμωδίας μπορεί να μας φτιάξει τη διάθεση προκαλώντας γέλιο. Το γέλιο μπορεί να λειτουργήσει μεταδοτικά όταν παρακολουθούμε μια ταινία μαζί με καλούς φίλους. Η παρέα δημιουργεί ευχάριστες αναμνήσεις, ενώ παράλληλα δημιουργούνται λόγω συντροφιάς και άλλα αστεία που αυξάνουν το ευεργετικό γέλιο.
  • Ο τρόπος με τον οποίο διαχειριζόμαστε τις καθημερινές δυσκολίες και αντιξοότητες της ζωής, έχει καθοριστική σημασία στην ψυχολογική και σωματική μας υγεία. Είναι καλύτερα επομένως αντί να μεμψιμοιρούμε, να αρχίσουμε να βλέπουμε τα πράγματα από μια άλλη οπτική γωνία και να προσπαθούμε να αντιμετωπίζουμε καταστάσεις και τα γεγονότα με χιούμορ και γέλιο, όταν φυσικά είναι εφικτό.

Ένας επιπλέον τρόπος να γελάμε περισσότερο είναι η προσποίηση γέλιου, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πραγματικό γέλιο, με σημαντικό όφελος για την υγεία μας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου