ΕΛΛΑΔΑ

Κίνδυνος για τους γιατρούς η ιλαρά: Πάνω από 35 κρούσματα

κίνδυνος-για-τους-γιατρούς-η-ιλαρά-πάν-144602

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), τουλάχιστον 35 γιατροί και νοσηλευτές, έχουν νοσήσει απο ιλαρά και χρειάστηκε να νοσηλευτούν εξαιτίας επιπλοκών.
Παραμένει άγνωστος ο αριθμός των περιστατικών στο υπόλοιπο υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων, δηλαδή σε τεχνολόγους εργαστηρίων, φύλακες, καθαρίστριες και άλλους.

Το μεγαλύτερο φορτίο της λοιμώδους μεταδοτικής νόσου σηκώνουν τα νοσοκομεία της Αττικής και ιδίως τα παιδιατρικά νοσοκομεια, το Θριάσιο, τον Ευαγγελισμό, τον Ερυθρό Σταυρό, το Σισμανόγλειο και άλλα. Αυτό ίσως εξηγείται από το γεγονός ότι υπάρχουν περίπου 700 κρούσματα της νόσου σε πληθυσμούς Ρομά στο λεκανοπέδιο και στις όμορες περιοχές της νότιας Ελλάδας.

Ένα επίσης θέμα είναι πως οι ασθενείς με ιλαρά πολλές φορές δεν γνωρίζουν πως νοσούν. Σε “θύματα” της νόσου, όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, μετατρέπονται όσοι είναι εντελώς ανεμβολίαστοι ή όσοι ειναι ατελώς εμβολιασμένοι, δηλαδή έχουν λάβει τη μία δόση του εμβολίου. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, η πλειονότητα των εργαζομένων στο ΕΣΥ που εκδήλωσε ιλαρά δεν είχε λάβει τη δεύτερη δόση του εμβολίου.
Το θέμα των εμβολιασμών στα νοσοκομεία είναι αντικείμενο της Επιτροπής Λοιμώξεων, η οποία οφείλει να ενημερώνει για την αναγκαιότητα των εμβολίων, πχ στην παρούσα συγκυρία για την ιλαρά και για τη γρίπη, και να εμβολιάζει το προσωπικό.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου