ΥΓΕΙΑ

Ελλάδα: Ανδρες νυν ή πρώην καπνιστές θερίζει ο καρκίνος του πνεύμονα

ελλάδα-ανδρες-νυν-ή-πρώην-καπνιστές-θε-158096

Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί το πιο συχνό νεόπλασμα παγκοσμίως, με σχεδόν 2 εκατομμύρια νέους ασθενείς να διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο, αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό 15% όλων των νέων ασθενών με κακοήθεια.

Στην Ελλάδα έχει υπολογισθεί ότι 6.500 άτομα χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από αυτή τη μορφή καρκίνου, που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στο κάπνισμα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτού του είδους ο καρκίνος στη χώρα μας εμφανίζεται πρωτίστως σε άνδρες με μέση ηλικία διάγνωσης τα 67 έτη, με πάνω από το 50% να είναι νυν καπνιστές, και οι υπόλοιποι πρώην καπνιστές.

Αυτά ανέφεραν, σήμερα, οι επιστήμονες, ενόψει του 5ου Διεθνούς Συνέδριου για τον Καρκίνο του Πνεύμονα, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, το διάστημα από 18 έως 20 Ιανουαρίου 2018, υπό την αιγίδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι περισσότερες από τις νεότερες θεραπείες διαθέσιμες στην Ελλάδα

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που διοργανώθηκε με αφορμή την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, ο Κωνσταντίνος Συρίγος, καθηγητής Παθολογίας-Ογκολογίας, ανέφερε πως «τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες έχουν κάνει σημαντικά βήματα προς την καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών καρκινογένεσης, την έγκαιρη διάγνωση και την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα, η έρευνα για τον οποίο, κατά γενική ομολογία, πρωτοπορεί στην επιστημονική εξέλιξη».

Όπως είπε, είναι σημαντικό πως η χώρα μας βρίσκεται στην πρωτοπορία της έρευνας στον καρκίνο του πνεύμονα και ότι οι περισσότερες από τις νεότερες θεραπείες είναι διαθέσιμες και στην Ελλάδα, σε εξειδικευμένα ογκολογικά κέντρα.

Ωστόσο τόνισε, πως πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν είναι όλες κατάλληλες για όλους τους ασθενείς. Συγκεκριμένες υπο-ομάδες ασθενών με καρκίνο ωφελούνται από συγκεκριμένες στρατηγικές αντιμετώπισης.

«Θα πρέπει ο κάθε ασθενής να απευθύνεται σε παθολόγο-ογκολόγο και να συζητά μαζί του για τις διαθέσιμες θεραπείες και να επιλέγουν από κοινού τη βέλτιστη προσέγγιση που οδηγεί στην εξατομικευμένη προσέγγιση, καθώς κάθε ασθενής είναι μοναδικός και διαφορετικός από κάθε άλλον».

Ο κ. Συρίγος αναφέρθηκε επίσης στο πρώτο Μητρώο Ασθενών με Καρκίνο του Πνεύμονα στην Ελλάδα, που λειτουργεί από το 2016, στην Γ’ Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο ΓΝΝΘΑ, «Η Σωτηρία» και τα πολύτιμα στοιχεία που συλλέγονται από αυτό.

Η κ. Γεωργία Κουρλαμπά, βιοστατιστικός, αναπληρώτρια επιστημονική διευθύντρια του Κέντρου Κλινικής Επιδημιολογίας & Έκβασης Νοσημάτων, παρουσίασε συνοπτικά τα κύρια ευρήματα που έχουν προκύψει έως αυτή τη στιγμή από την ανάλυση των δεδομένων του Μητρώου, τονίζοντας πως «αναφορικά με τον ιστολογικό τύπο, 42,5% των ασθενών είχαν διαγνωσθεί με αδενοκαρκίνωμα, 22% με πλακώδες και 22% με μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, ενώ οι υπόλοιποι ασθενείς διαγνώσθηκαν με άλλους ιστολογικούς τύπους λιγότερο συχνούς».

Ως προς το επιδημιολογικό προφίλ των ασθενών αυτών, οι περισσότεροι από τα 3/4 ήταν άνδρες, με μέση ηλικία διάγνωσης τα 67 έτη, ενώ πάνω από το 50% ήταν νυν καπνιστές, με τους υπολοίπους να είναι πρώην καπνιστές.

Παράλληλα, προκύπτουν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με το «ταξίδι» του ασθενούς, δηλαδή την πορεία από την έναρξη των πρώτων συμπτωμάτων μέχρι και την έναρξη της θεραπείας.

Όπως εξήγησε «δύο με τρεις μήνες φαίνεται να μεσολαβούν μεταξύ της έναρξης των συμπτωμάτων και της διάγνωσης. Η πλειονότητα των ασθενών (~85%) φτάνουν στον ογκολόγο έχοντας τη διάγνωση από πνευμονολόγο (64%) ή θωρακοχειρουργό (25%), εντός 24 ημερών από την ημέρα της διάγνωσης, με το διάστημα αυτό να είναι αρκετά μικρότερο (13 ημέρες) για τους διαγνωσθέντες με μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα».

Από τη διάγνωση μέχρι την έναρξη της θεραπείας, μεσολαβούν 30 ημέρες, κατά μέσο όρο, (δηλαδή μία εβδομάδα μετά την επίσκεψη στον ογκολόγο), με το διάστημα αυτό να είναι σημαντικά μικρότερο για τον μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (19 ημέρες).

Η πλειονότητα των ασθενών υποβλήθηκε μόνο σε χημειοθεραπεία (46,2%) και ένα 25% των ασθενών υποβλήθηκε σε χημειοθεραπεία σε συνδυασμό με ακτινοθεραπεία. Το 14,3% των ασθενών υποβλήθηκαν σε χειρουργείο με ή χωρίς neo(adjuvant) θεραπεία, με τη λοβεκτομή να είναι η πιο συχνή χειρουργική επέμβαση (70% των χειρουργημένων ασθενών).

Τον σημαντικό ρόλο της ύπαρξης Μητρώων Ασθενών στην επίτευξη του καλύτερου δυνατού κλινικού οφέλους για τον ασθενή και την εξοικονόμηση πόρων για το σύστημα περίθαλψης, τόνισε κατά τη διάρκεια της εισήγησής του και ο Νίκος Μανιαδάκης, καθηγητής & διευθυντής του Τομέα Διοίκησης & Οργάνωσης Υπηρεσιών Υγείας της ΕΣΔΥ, λέγοντας πως «τα τελευταία χρόνια έχει δοθεί μεγάλη έμφαση στην ανακάλυψη νέων διαγνωστικών και θεραπευτικών επιλογών, με στόχο την εγκυρότερη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα, αλλά και τη σημαντική μείωση της θνητότητας και θνησιμότητας από τη νόσο».

thetoc.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου