ΥΓΕΙΑ

Το ποδήλατο δε βλάπτει τη σεξουαλική υγεία των ανδρών

το-ποδήλατο-δε-βλάπτει-τη-σεξουαλική-υ-158195

Παρά τους φόβους πολλών ανδρών, το ποδήλατο δεν κάνει κακό στη σεξουαλική ή στη ουρολογική λειτουργία ενός άνδρα, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Μπένζαμιν Μπρέγιερ του Τμήματος Ουρολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ουρολογίας “Journal of Urology”, σύμφωνα με το BBC, ανέλυσαν στοιχεία 2.774 ποδηλάτες από διάφορες χώρες.

Η σεξουαλική και η ουρολογική υγεία των ποδηλατών συγκρίθηκε με εκείνη 539 κολυμβητών και 789 δρομέων. Διαπιστώθηκε ότι η υγεία των ποδηλατών δεν υστερεί έναντι των δύο άλλων κατηγοριών αθλητών. Μερικοί ποδηλάτες εμφάνισαν μόνο μια αυξημένη τάση για στένωση της ουρήθρας.

Σε πολλές χώρες τα τελευταία χρόνια το ποδήλατο γίνεται ολοένα δημοφιλέστερο ως μέσο άσκησης, ψυχαγωγίας και μετακίνησης. Προηγούμενες μελέτες όμως είχαν δώσει ενδείξεις ότι το ποδήλατο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη στυτική λειτουργία ενός άνδρα λόγω της παρατεταμένης πίεσης στο περίνεο (στον «καβάλο»).

Αλλά η νέα έρευνα δεν επιβεβαιώνει κάτι τέτοιο. Οι ερευνητές τόνισαν ότι τα σημαντικά καρδιαγγειακά οφέλη του ποδηλάτου, το οποίο επίσης δεν επιβαρύνει τις αρθρώσεις όπως άλλα είδη άσκησης, σαφώς ξεπερνούν τους όποιους κινδύνους.

Ακόμη η νέα έρευνα δεν διαπίστωσε κάποια διαφορά ανάμεσα σε όσους κάνουν ποδήλατο περιστασιακά για ψυχαγωγικούς λόγους και σε όσους ασκούνται συστηματικά για πάνω από δύο χρόνια τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα. Μάλιστα οι «φανατικοί» του ποδηλάτου είχαν είχαν καλύτερη «βαθμολογία» στο θέμα της στύσης σε σχέση με όσους έκαναν περιστασιακά ποδήλατο. Επιπλέον, το είδος του ποδηλάτου και των δρόμων που χρησιμοποιεί συνήθως ένας ποδηλάτης, δεν φαίνεται να παίζει κάποιο ρόλο.

Από την άλλη, όταν το τιμόνι του ποδηλάτου βρίσκεται σε χαμηλότερο ύψος από τη σέλα, αυξάνεται η πιθανότητα να μουδιάσουν τα γεννητικά όργανα του ποδηλάτη και η σέλα να του προκαλέσει ερεθισμό. Για να μη συμβεί αυτό, ο ποδηλάτης μπορεί να κάνει ποδήλατο τουλάχιστον σε όρθια θέση τουλάχιστον το 20% του χρόνου.

thetoc.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου