ΤΟΠΙΚΑ

Εξαρση ιώσεων στον Βόλο

εξαρση-ιώσεων-στον-βόλο-181675

Χριστουγεννιάτικα με συμπτώματα ίωσης πέρασαν Βολιώτες, και χθες, με το άνοιγμα των ιατρείων, απευθύνονταν κατά δεκάδες στους οικογενειακούς παθολόγους και παιδιάτρους. Συνάχι, πονόλαιμος και σε κάποιες περιπτώσεις πυρετός, τα συμπτώματα των ιώσεων που βρίσκονται σε έξαρση τις τελευταίες ημέρες.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ιατρικού συλλόγου Μαγνησίας, Ευθύμη Τσάμη, συνήθως έξαρση των ιώσεων παρατηρείται το φθινόπωρο και κυρίως μέσα στον Οκτώβριο, λόγω του σκαμπανεβάσματος των θερμοκρασιών. Φέτος, λόγω των ήπιων θερμοκρασιών, οι ιώσεις… άργησαν να εμφανιστούν.

Με την πρώτη απότομη πτώση της θερμοκρασίας στις αρχές Δεκεμβρίου, οι ιώσεις άρχισαν να παρουσιάζουν έξαρση.

Όπως επεσήμανε ο κ. Τσάμης, οι ιώσεις ξεκίνησαν προ δεκαπενθημέρου να ταλαιπωρούν πρώτα τον παιδικό πληθυσμό. Την τελευταία εβδομάδα, έξαρση ιώσεων παρατηρείται και στους ενήλικες. Μάλιστα, τους περισσότερους τους… βρήκε μέσα στην αργία των Χριστουγέννων και χθες, με το άνοιγμα των ιδιωτικών ιατρείων, σχηματίστηκαν ουρές από ασθενείς που ζητούσαν ανακούφιση από τα συμπτώματα.

Λίγο η έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες για τις γιορτινές αγορές, λίγο το αλκοόλ που καταβάλλει τον οργανισμό, και αρκετοί ήταν εκείνοι που κρεβατώθηκαν μέσα στις γιορτές.

Συνάχι, πονόλαιμος, ενδεχομένως πυρετός, κεφαλαλγία, αίσθηση κόπωσης είναι τα συμπτώματα της ίωσης που βασανίζει τον τοπικό πληθυσμό και που συνήθως διαρκούν, ανάλογα με τις αντοχές του κάθε οργανισμού από δύο, τρεις έως και τέσσερις ημέρες.

Σε αυτή την περίπτωση, η αντιμετώπιση είναι συμπτωματική. Χορηγούνται αποσυμφορητικά για το συνάχι, παστίλιες για τον λαιμό και παυσίπονα.

«Αν όμως τα συμπτώματα επιμένουν πέραν των τεσσάρων ημερών και είναι έντονα, οι ασθενείς θα πρέπει να απευθύνονται στον γιατρό τους, καθώς μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές και μία απλή ίωση να εξελιχθεί σε βρογχίτιδα, αμυγδαλίτιδα ακόμη και πνευμονία», συστήνει ο κ. Τσάμης. Σε αυτές τις περιπτώσεις και ανάλογα με τη διάγνωση χορηγείται αντιβίωση για την αντιμετώπιση των επιπλοκών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου