ΥΓΕΙΑ

Πόσο μπορείς να κρατήσεις στο ψυγείο τα υπολείμματα του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού;

πόσο-μπορείς-να-κρατήσεις-στο-ψυγείο-τ-187320

Ειδικοί αποκαλύπτουν ποια φαγητά είναι «υψηλού κινδύνου» και γιατί το χοιρινό θα πρέπει να καταψύχεται αμέσως.

Μετά τον εορτασμό των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς τα ψυγεία των νοικοκυριών συνήθως «τιγκάρουν» με διάφορα είδη μαγειρεμένου κρέατος, θαλασσινών και λαχανικών.

Αν τα τρόφιμα αυτά δεν αποθηκευτούν σωστά και δεν καταναλωθούν μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος μόλυνσης και τροφικής δηλητηρίασης.

«Υπάρχουν φαγητά υψηλού και χαμηλού κινδύνου» επεσήμανε η διατροφολόγος Aloysa Hourigan. «Στα φαγητά χαμηλού κινδύνου συμπεριλαμβάνονται τα φρούτα και τα λαχανικά, ενώ σε αυτά υψηλού κινδύνου όσα έχουν πρωτεΐνη, όπως το κρέας, το αυγό, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα θαλασσινά.»

Παρακάτω παρατίθενται πέντε εορταστικά πιάτα που, πολύ πιθανό, να καταλήξουν στο ψυγείο σας, και πώς μπορείτε να τα αποθηκεύσετε σωστά.

ΧΟΙΡΙΝΟ-ΖΑΜΠΟΝ
Δεδομένου ότι το ζαμπόν και εν γένει το χοιρινό είναι από τα πλέον εορταστικά πιάτα, μεγάλη είναι και η πιθανότητα να βρεθούν περισσεύματα του φαγητού αυτού τις επόμενες μέρες στα ψυγεία σας. «Με το σωστό χειρισμό, το χοιρινό σας θα διατηρηθεί στο ψυγείο σας για καιρό», υπογράμμισε η Aloysa Hourigan.

Η συμβουλή της είναι να αφαιρέσετε το πλαστικό περιτύλιγμα και να το καλύψετε με ένα καθαρό πανί, ώστε να μη στεγνώσει εντελώς.

Παρόλο που είναι φαγητό υψηλού κινδύνου, καθώς συντηρείται με αλάτι, τείνει να διαρκεί περισσότερο. Ωστόσο, εάν δεν υπάρχουν άμεσα σχέδια για τη βρώση του, συνιστάται η κατάψυξή του.

ΨΗΤΟ ΧΟΙΡΙΝΟ
Παρόμοια με το ζαμπόν, το ψητό χοιρινό είναι επίσης φαγητό υψηλού κινδύνου και χρειάζεται την κατάλληλη αποθήκευση και φροντίδα, ώστε να εξασφαλιστεί πως δεν θα μολυνθεί. Η δρ. Hourigan συστήνει τη φύλαξη του ψητού χοιρινού στο ψυγείο για διάστημα έως 48 ωρών, με θερμοκρασία από 5 βαθμούς και κάτω.

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ
Το κοτόπουλο και τα πουλερικά εγκυμονούν τον τεράστιο κίνδυνο της σαλμονέλας και των γαστρεντερικών διαταραχών. Εξού και είναι μεγίστης σημασίας η προσοχή με την οποία θα το αποθηκεύσουμε, με σκοπό να το φάμε αργότερα. Δεν πρέπει να διατηρείται στο ψυγείο για περισσότερς από 48 ώρες.

Το κατεψυγμένο κοτόπουλο θα πρέπει πάντα να αποψύχεται στο ψυγείο, καθώς αυτός είναι και ο ασφαλέστερος τρόπος να μείνει εκτός της ζώνης υψηλού κινδύνου.

ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ
Από όλα τα φαγητά, τα θαλασσινά έχουν τη μικρότερη διάρκεια ζωής εντός ψυγείου.

Εάν δεν είναι μαγειρεμένα, μπορούν να διατηρηθούν για μόνο μια ημέρα, και εάν είναι μαγειρεμένα, έως 48 ώρες.

«Τα φρέσκα θαλασσινά μπορούν να παγώσουν, αλλά βεβαιωθείτε ότι είναι αποθηκευμένα αεροστεγώς», είπε η Δρ Hourigan.

Κατά την απόψυξη των θαλασσινών πριν από ένα γεύμα, τοποθετήστε τα κάτω από χλιαρό νερό και μην τα κρατήσετε περισσότερο από 24 ώρες μετά την απόψυξη.

ΨΗΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Καθώς τα λαχανικά είναι φτωχά σε πρωτεΐνες, ανήκουν στα φαγητά χαμηλού κινδύνου για τη διατήρησή τους στο ψυγείο.

«Είναι λιγότερο πιθανή η τροφική δηλητηρίαση από λαχανικά, για αυτό και μπορούν να μείνουν στο ψυγείο μέχρι 3 μέρες» σημείωσε η Δρ Hourigan. Και συμπλήρωσε πως «η σωστή τοποθέτηση των τροφών στο ψυγείο καθορίζει και την αποφυγή μολύνσεων.»

«Σιγουρευτείτε πως τα τρόφιμα υψηλού κινδύνου, όπως το ωμό κρέας είναι καλυμμένα και τοποθετημένα στον πάτο του ψυγείου, κι όχι πάνω σε οτιδήποτε κινδυνεύει να ‘ποτίσει’ από το ζουμί του ωμού κρέατος.»

Εξήγησε επίσης τον «κανόνα δύο ωρών, τεσσάρων ωρών» ως γενικό οδηγό για την αποθήκευση τροφίμων. Δηλαδή, αν τα τρόφιμα ήταν έξω από το ψυγείο για δύο ώρες, μπορείτε να τα βάλετε πίσω στο ψυγείο για να φάτε αργότερα, ενώ αν ήταν εκτός για τέσσερις ώρες, τότε δεν πρέπει να ξαναμπούν πίσω στο ψυγείο. «Και στην περίπτωση που έχουν μείνει εκτός για πάνω από τέσσερις ώρες, πετάξτε τα.»

Πηγή: dailymail

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου