ΥΓΕΙΑ

Γιατί όταν προσφέρουμε στους άλλους νιώθουμε ευτυχισμένοι…

γιατί-όταν-προσφέρουμε-στους-άλλους-ν-192631

Tης Μαρίζας Στ. Χατζησταματίου, Ψυχολόγου, MSc, PhD, Διδάκτορος Παν/μίου Θεσσαλίας

www.my-psychology.gr

Η προσφορά λειτουργεί αμφίδρομα. Η προσφορά υποδηλώνει ανωτερότητα καθώς φανερώνει ένα άτομο με ωριμότητα, σκεπτόμενο, συνειδητοποιημένο και με πλούτο συναισθήματος. Η ανιδιοτελής προσφορά απελευθερώνει τον άνθρωπο από τα δεσμά του εγωισμού και πυροδοτεί μια αλυσιδωτή αντίδραση γεγονότων, εμπνέοντας και άλλους συνανθρώπους, δημιουργώντας τελικά ένα κύκλο της προσφοράς και καλοσύνης.

Επομένως, προϋπόθεση της γενναιοδωρίας είναι η έλλειψη εγωισμού, η αισιοδοξία και η εμπιστοσύνη στον συνάνθρωπο ότι η προσφορά θα χρησιμοποιηθεί με σύνεση. Ο νόμος της ανταμοιβής άλλωστε λέει ότι όποιος δίνει πάντα αμείβεται, αρκεί η προσφορά να είναι ανιδιοτελής και να δίνεται με αγάπη.

Σε εποχές πολύ δύσκολες, όπως για παράδειγμα στην εποχή της οικονομικής κρίσης που ζει η χώρα μας, σε εποχές πτώχευσης, εμπόλεμης κατάστασης μιας χώρας, όπου λειτουργεί το ένστικτο της αυτοσυντήρησης και οι οικονομικοί πόροι αποτελούν πολυτέλεια, ο άνθρωπος θα μπορούσε να προσφέρει ανιδιοτελώς βοήθεια με τις δεξιότητές του, τις εμπειρίες του και τις ιδιαίτερες ικανότητές του στον συνάνθρωπό του. Όταν προσφέρουμε επικεντρωνόμαστε στην παροχή βοηθείας και ανακούφισης που δίνουμε σε έναν άλλον άνθρωπο που το έχει ανάγκη. Όσο περισσότερα προσφέρει κανείς (υλικά και συναισθηματικά) τόσο μεγαλύτερος είναι ο ενθουσιασμός, η ενέργεια και η ευχαρίστηση που τον πλημμυρίζουν. Όταν οι άνθρωποι προσφέρουν, προχωρούν με ασφάλεια στο μονοπάτι προς την επίτευξη των προσωπικών τους δυνατοτήτων, νιώθουν χρήσιμοι, ενώ παράλληλα δίνουν ένα καλό παράδειγμα στον κόσμο με τις πράξεις τους.

Όταν προσφέρουμε, ανακαλύπτουμε τον εαυτό μας

Όταν βοηθάμε τους συνανθρώπους μας, μαθαίνουμε τις ιστορίες τους, μαθαίνουμε την ίδια τη ζωή και τελικά, τον εαυτό μας. Δοκιμάζουμε τις προσωπικές μας αξίες, τα πιστεύω μας και τις επιθυμίες μας κάθε στιγμή και τελικά ανακαλύπτουμε ποιοι είμαστε. Άνθρωποι που εργάζονται εθελοντικά σε κάποια οργάνωση μπορούν να ανακαλύψουν μέσα από το πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν διάφορα πράγματα στα οποία είναι καλοί. Άνθρωποι που θέλουν να προσφέρουν ό,τι μπορούν, θα αναλογιστούν ποιά είναι τα δυνατά τους σημεία, τι μπορούν να δώσουν κι έτσι ανακαλύπτουν ένα άγνωστο κομμάτι του εαυτού τους.

Αρκετές φορές μας μπλοκάρει η σκέψη γύρω από τον τρόπο με τον οποίο θα αξιοποιηθεί η προσφορά μας και αυτό μπορεί να μας οδηγήσει σε απογοήτευση. Για παράδειγμα, όταν το άτομο ή ο οργανισμός δεν εκτιμά την προσφορά μας με τον τρόπο που θέλουμε, υπάρχει η πιθανότητα να ενοχληθούμε και να μην ξαναπροβούμε σε πράξη προσφοράς. Αυτή η αντίδραση είναι λανθασμένη και οφείλουμε απέναντι στον ίδιο μας τον εαυτό να μην παραιτηθούμε από τις πράξεις αγάπης και προσφοράς. Άλλωστε, αποδεικνύεται ερευνητικά ότι ακόμα και με την σκέψη το να θέλει κάποιος να βοηθήσει έναν συνάνθρωπό του, ενεργοποιείται σημείο του εγκεφάλου, το οποίο σχετίζεται με το συναίσθημα της ικανοποίησης.

Να θυμάστε… σημασία έχει η προσφορά να γίνεται από καρδιάς. Δεν έχει καμία απολύτως σημασία η αξία ή το κόστος της προσφοράς μας. Η σκέψη μας είναι αυτή που μετράει και η πράξη μας. Μπορεί να προσφέρουμε κάτι απλό, κάτι πολύ μικρό, μπορεί να είναι κάτι δικό μας που θα το αποχωριστούμε γιατί ξέρουμε ότι κάποιος συνάνθρωπός μας το χρειάζεται περισσότερο από εμάς … Κι αυτό σημαίνει ότι αγαπάμε κι ότι νιώθουμε! Θυμηθείτε λοιπόν ότι: «Όταν παίρνεις γεμίζουν τα χέρια σου, όταν δίνεις γεμίζει η καρδιά σου!».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου