ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Πώς να περιφρουρήσουμε τη στοματική υγεία της οικογένειάς μας

πώς-να-περιφρουρήσουμε-τη-στοματική-υ-219685

Της Δωροθέας Πέρπερα, εκπαιδευτικού/perpera online

Οι έρευνες πιστοποιούν πως περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες δεν χρησιμοποιούν οδοντικό νήμα και μόνο ένας στους πέντε βουρτσίζει τα δόντια του δύο φορές την ημέρα! Αυτή είναι και η αιτία του σημερινού μας προβληματισμού.

Η στοματική κοιλότητα αποτελεί την αρχή του πεπτικού συστήματος και επιτελεί βασικές λειτουργίες, όπως είναι η φώνηση, η πρόσληψη της τροφής, η μάσηση, η γεύση, η κατάποση, αποτελεί επίσης τη δευτερογενή είσοδο του αναπνευστικού. Πραγματοποιεί και πρόσθετες λειτουργίες, όπως είναι η έκφραση των συναισθημάτων, η αισθητική του προσώπου, η καθαρή αναπνοή (που παίζουν μεγάλο ρόλο στην προσωπικότητα και την αυτοπεποίθηση του κάθε ανθρώπου). Για να επιτελούνται οι λειτουργίες αυτές αποτελεσματικά, θα πρέπει να έχουμε, όμως, καλή στοματική υγεία, δηλαδή να λειτουργούμε στην καθημερινότητα, χωρίς να βιώνουμε πόνο, δυσφορία ή νοσηρότητα.

Οι νόσοι του στόματος επίσης, συσχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την εμφάνιση ή επιδείνωση σοβαρών ασθενειών και καταστάσεων που έχουν σχέση με την σωματική, νοητική και ψυχική υγεία. Η φροντίδα των δοντιών, όπως φαίνεται, δεν εξασφαλίζει μόνο ένα υγιές στόμα, αλλά παίζει σημαντικό ρόλο στην ολιστική υγεία του ανθρώπου, καθώς συντελεί στην προστασία της καρδιάς, των πνευμόνων, στην εξισορρόπηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, ακόμη και στην ανακούφιση από τον πόνο των αρθρώσεων.

Η τεχνολογική εξέλιξη έχει ανοίξει τους ορίζοντες στη θεραπεία, με στόχο τον εκμηδενισμό του πόνου,τις αισθητικές αποκαταστάσεις, τη χρήση βιοϋλικών και την πιο γρήγορη και άμεση αποκατάσταση, για την αποκατάσταση, όμως, ενός προβλήματος θα χρειαστεί κόπος, χάσιμο χρόνου, κακουχία και μεγαλύτερο κόστος.

Ρωτώντας, για να μάθουμε ως γονείς, απευθυνθήκαμε στην οδοντίατρο κα Τίνα Κλάρα και πρόεδρο του Οδοντιατρικού Συλλόγου Βόλου, η οποία μας ενημερώνει για το πώς μπορούμε να περιφρουρήσουμε τη στοματική υγεία τη δική μας, αλλά και της οικογένειάς μας.

Η πρόληψη των ασθενειών του στοματογναθικοπροσωπικού συστήματος είναι αναγκαία και πρέπει να ξεκινάει στην παιδική ηλικία, με την πρώτη επίσκεψη στον οδοντίατρο, που όπως συστήνεται από την Ελληνική Παιδοδοντική Εταιρεία (ΕΠΕ), πρέπει να γίνεται μετά την ανατολή του πρώτου δοντιού και όχι αργότερα από τα πρώτα του γενέθλια.

Ο οδοντίατρος βλέποντας το παιδί κάθε εξάμηνο, θα παρακολουθεί την ανάπτυξη του παιδιού, θα συμβουλεύει γονείς και παιδί για θέματα στοματικής υγιεινής και διατροφής, τη σημασία των νεογιλών δοντιών, την αντιμετώπιση τραύματος (συχνό φαινόμενο σ’ αυτή την ηλικία) και θα επιλέξει την κατάλληλη ηλικία για την φθορίωση και τις προληπτικές εμφράξεις που γίνονται στους νεογιλούς και μόνιμους γομφίους για την πρόληψη της τερηδόνας.

Το παιδί θα εξοικειωθεί με την εικόνα του οδοντιατρείου και του οδοντιάτρου και θα αποτελέσει ένα συνειδητοποιημένο, στην τήρηση της στοματικής υγιεινής, μη φοβικό ενήλικα. Οι γονείς, επενδύοντας στην πρόληψη, στο χρονικό αυτό διάστημα μέχρι τα δεκαοκτώ έτη περίπου, θα έχουν δώσει ό,τι καλύτερο στα παιδιά τους, σε σχέση με το στόμα τους!

Η καλή στοματική υγιεινή συνδυάζεται απαραίτητα με τις επισκέψεις στον οδοντίατρο ανά εξάμηνο. Ο οδοντίατρος ελέγχει την κατάσταση του στόματος, βελτιώνει την στοματική υγιεινή και την εξατομικεύει ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε ατόμου.

Έτσι λοιπόν, χρησιμοποιούμε οδοντικό νήμα (και με ειδικούς συγκρατητήρες για χρήση) ή μεσοδόντια βουρτσάκια για τον καθαρισμό των δυσπρόσιτων περιοχών ανάμεσα στα δόντια μας. Τα μεσοδόντια βουρτσάκια αντικαθιστούν το νήμα στα μεγάλα μεσοδόντια διαστήματα και καθαρίζουν ανάμεσα στα ορθοδοντικά σιδεράκια.

Ο οδοντίατρος θα μας διδάξει τη χρήση των παραπάνω μέσων, όπως και του βουρτσίσματος, για την επίτευξη του τέλειου αποτελέσματος. Βουρτσίζουμε μετά από κάθε κύριο γεύμα με διάρκεια περίπου τρία λεπτά. Αν δεν μας συστήσει κάποια ιδιαίτερη οδοντόβουρτσα, για θεραπευτικούς λόγους, ο οδοντίατρος μας, η επιλογή μας πρέπει να κατευθύνεται προς αυτές που έχουν νάιλον τρίχες, μαλακές, ενώ η επιφάνειά τους δεν πρέπει να είναι μεγάλη. Αντικαθιστούμε την οδοντόβουρτσά μας περίπου κάθε τρείς μήνες ή, όταν οι τρίχες της δείχνουν ταλαιπωρημένες και έχει χάσει το σχήμα της. Στο τέλος βουρτσίζουμε και τη ράχη της γλώσσας, που επίσης κρατά μικρόβια.

Για την οδοντόκρεμα, αν δεν έχουμε ανάγκη θεραπευτικής, διαλέγουμε κατά τη δική μας προτίμηση, προσέχοντας πάντα να χρησιμοποιούμε μικρή ποσότητα. Συμπληρωματικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο στοματικό διάλυμα, που δεν αντικαθιστά το καλό βούρτσισμα!

Στη διατροφή μας και των παιδιών μας πρέπει να προσέχουμε την κατανάλωση αναψυκτικών και χυμών με μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλλά και την κρυφή ζάχαρη, μέσα στις μπάρες δημητριακών, στο σοκολατούχο γάλα και στα τυποποιημένα προϊόντα που πολλές φορές διαλέγουμε για σνακ ανάμεσα στα γεύματα. Προτιμούμε τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, το γιαούρτι χωρίς πρόσθετα και τους ξηρούς καρπούς. Προσοχή επίσης θέλει στην υπερβολική κατανάλωση όξινων τροφών, για παράδειγμα λεμονιών, που επίσης διαβρώνουν το σμάλτο και προκαλούν ευαισθησία.

Τα φυσικά μας δόντια μας είναι αναντικατάστατα και αξίζουν όλη την προσοχή μας, γιατί η χρησιμότητά τους είναι μεγάλη και απαραίτητη για μία ευχάριστη ζωή!

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου