ΤΟΠΙΚΑ

Σε αναβρασμό ιδιοκτήτες εκτάσεων που θίγονται από τους δασικούς χάρτες

σε-αναβρασμό-ιδιοκτήτες-εκτάσεων-που-227723

Σε αναμμένα κάρβουνα οι ιδιοκτήτες εκτάσεων στο Πουρί που θίγονται από την ανάρτηση του δασικού χάρτη.

Σε ενημερωτική εκδήλωση που έγινε προχθές το απόγευμα, στη Ζαγορά, με πρωτοβουλία της Κίνησης Πολιτών Πουρίου για τους δασικούς χάρτες, τονίστηκε η ανάγκη δημιουργίας επιτροπών αγώνων σε κάθε χωριό, προκειμένου ενιαία να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκύπτουν από το χαρακτηρισμό ως δασικών ολόκληρων εκτάσεων που καλλιεργούνται επί σειρά ετών.

Σύμφωνα με τον δημοτικό σύμβουλο, Δημήτρη Μαρίνο Χιώτη, οι εξελίξεις είναι δυσάρεστες. Οσοι θιγόμενοι δεν έκαναν ενστάσεις, και αποτελούν το 80% του πληθυσμού, χάνουν οριστικά τις επιδοτήσεις τους. Μόνο στο Πουρί είναι περίπου 60 παραγωγοί μήλων και κάστανων οι οποίοι λάμβαναν ετήσιες επιδοτήσεις κατά μέσο όρο 300 ευρώ.

Πρόβλημα υφίσταται όμως και για όσους έκαναν ενστάσεις, καθώς όπως τόνισε ο κ. Χιώτης, στον απόηχο της ενημερωτικής εκδήλωσης, δεν είναι σίγουρο ότι θα δικαιωθούν. Οι συγκεκριμένοι θιγόμενοι μάλιστα πλήρωσαν δυσβάστακτα για το αγροτικό εισόδημα ποσά που ξεκινούν από 700 ευρώ και φθάνουν ακόμη και τις 2.000 ευρώ ανάλογα με την έκταση.

«Κεραμίδα» και για όσους προχώρησαν σε εξαγορά. «Όπως μας εξήγησαν όποιος προέβη σε εξαγορά δεν σημαίνει ότι η έκταση του ανήκει και ότι κάποια στιγμή στο μέλλον μπορεί για παράδειγμα να χτίσει σπίτι. Την εξαγόρασαν ενώ καλλιεργούνται μηλιές; Αυτό θα πρέπει να συνεχίσουν. Αυτό έπιασε εξ απροόπτου θιγόμενους», ανέφερε ο κ. Χιώτης.

Ο ίδιος άφησε αιχμές και για τους τοπικούς μηχανικούς τοπογράφους που δεν παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, μολονότι προσκλήθηκαν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου