ΥΓΕΙΑ

Παραπλανητικά τα τεστ DNA των ιδιωτικών εταιριών

παραπλανητικά-τα-τεστ-dna-των-ιδιωτικών-493038

Οι άνθρωποι που στέλνουν δείγματα του σάλιου τους σε εταιρίες, οι οποίες προσφέρουν γενετική ανάλυση και δημιουργία προσωπικού "προφίλ" DNA, προκειμένου να διαπιστώσουν τον κίνδυνο να πάθουν διάφορες ασθένειες, είναι πολύ πιθανό ότι θα πάρουν δυσερμήνευτα και διαφορετικά αποτελέσματα ανάλογα με την εταιρία, με συνέπεια η όλη διαδικασία να είναι παραπλανητική, σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανών κυβερνητικών αξιωματούχων σε επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.

Οι αμερικανικές δημόσιες υπηρεσίες (Government Accountability Office-GAO) πραγματοποίησαν μυστική έρευνα σε τέσσερις μη κατονομαζόμενες εταιρίες που προσφέρουν στο κοινό τέτοιες γενετικές αναλύσεις και "προφίλ" DNA (οι σχετικές υπηρεσίες διαφημίζονται ευρέως και στο διαδίκτυο, με συνέπεια άνθρωποι από πολλές χώρες να στέλνουν δείγματα σάλιου). Οι ερευνητές του GAO, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, έστειλαν για ανάλυση δείγματα DNA πέντε ατόμων και διαπίστωσαν ότι για την ίδια ασθένεια, ανάλογα με την εταιρία, προέκυψαν διαφορετικά αποτελέσματα σε ποσοστό 68%.

Τέσσερις από τους πέντε που έλεγξαν το DNA τους, πήραν αποτελέσματα που έρχονταν σε άμεση σύγκρουση με την πραγματική κατάσταση της υγείας τους και με το οικογενειακό ιστορικό τους. Για κάθε γενετική ανάλυση έπρεπε να πληρώσουν από 300 έως 1.000 δολάρια.

"Αν τα τεστ ήσαν αξιόπιστα, θα περίμενε κανείς ότι το ίδιο DNA θα παρήγαγε ίδιες προβλέψεις", δήλωσε ο εκπρόσωπος του GAO Γκρέγκορι Κουτζ ενώπιον των Αμερικανών βουλευτών, ενώ κατηγόρησε τις ιδιωτικές εταιρίες ότι χρησιμοποιούν επιθετικές και παραπλανητικές τεχνικές μάρκετινγκ, παράγοντας αποτελέσματα με μικρή χρησιμότητα για τους καταναλωτές και, ακόμα χειρότερα, παραπλανητικά.

Η αρμόδια αμερικανική Αρχή, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), δήλωσε ότι ετοιμάζεται να θέσει ρυθμιστικούς κανόνες στην απευθείας πώληση τέτοιων γενετικών τεστ στους καταναλωτές από εταιρίες όπως οι Navigenics Inc, Knome Inc, decode Genetics, Pathway Genomics Corp, 23andMe Inc (η τελευταία υποστηρίζεται από τη Google) κ.α.

Από την πλευρά τους, εκπρόσωποι των παραπάνω εταιριών, καταθέτοντας ενώπιον της επιτροπής της Βουλής, υπερασπίστηκαν τα τεστ τους, λέγοντας ότι βοηθούν τους καταναλωτές να αλλάξουν τις συνήθειές τους και έτσι να προλάβουν την εκδήλωση ασθενειών (π.χ. διαβήτη).

 Όμως ο δρ Τζέιμς Έβανς του πανεπιστημίου της Β.Καρολίνα, που είναι σύμβουλος του GAO, κατέθεσε στην ίδια επιτροπή ότι τα γενετικά τεστ ουσιαστικά είναι άχρηστα στους καταναλωτές, επειδή "κανείς δεν ξέρει πώς να ερμηνεύσει τα αποτελέσματά τους. Αυτό είναι ξεκάθαρο".

 

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου