ΕΛΛΑΔΑ

Μείωση 60-70% σε μεταμοσχεύσεις και δωρεές οργάνων στη Μαγνησία

μείωση-60-70-σε-μεταμοσχεύσεις-και-δωρεές-254615

Η 1η Νοεμβρίου κάθε χρόνου εορτή των Αγ. Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού έχει καθιερωθεί ως Πανελλήνια Ημέρα δωρεάς οργάνων και μεταμόσχευσης.

«Η δωρεά οργάνων είναι μια γενναία απόφαση μεγάλης ηθικής αξίας. Είναι η ίδια η ζωή.

Το μήνυμα του εορτασμού της 1η Νοεμβρίου είναι:

– να προβληθεί η δωρεά ως μια γνήσια πράξη αγάπης, αλληλεγγύης και απόλυτης ανιδιοτέλειας.

– να ενθαρρύνει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να γίνουν δωρητές ιστών και οργάνων.

– να εξαλείψει προκαταλήψεις, φόβους και την άγνοια γύρω από τη δωρεά οργάνων και μεταμόσχευσης», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου Νεφροπαθών Ν. Μαγνησίας, με αφορμή τον εορτασμό της Πανελλήνιας Ημέρας Δωρεάς Οργάνων και Μεταμόσχευσης.

Επιπρόσθετα, από τη Διοίκηση του Συλλόγου παρατίθενται στατιστικά στοιχεία για τις δωρεές οργάνων και τις μεταμοσχεύσεις, αλλά και την αύξηση των ατόμων που βρίσκονται στις λίστες αναμονής και αναφέρονται τα ακόλουθα: «Πάνω από 1.200 νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση είναι εγγεγραμμένοι στη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση νεφρού.

Οι πάσχοντες από νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου έχουν πανελληνίως φθάσει περίπου τους 12.000 και άνω.

Περίπου 75-80 ηπατοπαθείς τελικού σταδίου περιμένουν το πολυπόθητο μόσχευμα.

Περίπου 45-50 καρδιοπαθείς στο τελικό στάδιο της καρδιακής ανεπάρκειας περιμένουν να υποβληθούν σε μεταμόσχευση καρδιάς, ένα μεγάλο μέρος των οποίων παραμένει στη ζωή χάρη στην εμφύτευση συσκευής μηχανικής υποστήριξης κυκλοφορίας (ΜΥΚ) γνωστή ως «τεχνητή καρδιά».

Περίπου 15-20 πνευμονοπαθείς στο τελικό στάδιο ανέμεναν μεταμόσχευση πνεύμονα.

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν ευεργετηθεί από μια επιτυχημένη μεταμόσχευση και εκατομμύρια ακόμη περιμένουν τη σωτηρία. Το μεγάλο και δυσεπίλυτο πρόβλημα σε παγκόσμιο επίπεδο παραμένει το αυξανόμενο χάσμα μεταξύ των διαθέσιμων οργάνων προς μεταμόσχευση και του αριθμού των ασθενών στις λίστες αναμονής. Μόνο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 3.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο, περιμένοντας το μόσχευμα που θα τους χαρίσει τη ζωή.

Στη χώρα μας έχουμε μόλις 4,2 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 18 δότες ανά εκατομμύριο. Την ίδια στιγμή η αναλογία για την Ισπανία και Πορτογαλία φτάνει το 36 και 27 αντίστοιχα.

Ευρωπαϊκές χώρες που έθεσαν ως προτεραιότητα και θεμελίωσαν προγράμματα μεταμοσχεύσεων, με τον ίδιο περίπου πληθυσμό με την χώρα μας, όπως η Πορτογαλία, το Βέλγιο, η Τσεχία, η Ουγγαρία και με σαφή διαφορά στην ιστορική, κοινωνική, και οικονομική τους εξέλιξη έχουν καταφέρει να έχουν πλέον μεγάλο αριθμό δοτών, άνω του μέσου ευρωπαϊκού όρου και βεβαίως να παρουσιάζουν θεαματικά αποτελέσματα σε αριθμό μεταμοσχεύσεων σε όλα τα όργανα.

Αυτές οι επιτυχίες ήταν το άμεσο αποτέλεσμα της υιοθέτησης των μέτρων και σχετικών οδηγιών της Ε.Ε. όπως πηγάζουν από την διεθνή εμπειρία και πρωταρχικά από το πιο πετυχημένο σύστημα μεταμοσχεύσεων παγκοσμίως, αυτό της Ισπανίας.

Ενθαρρυντικά είναι τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της χρονιάς που διανεύουμε στο τομέα των μεταμοσχεύσεων. Από τον Ιανουάριο έως σήμερα οι μεταμοσχεύσεις έχουν υπερβεί τον αριθμό των μεταμοσχεύσεων των αντίστοιχων δυο προηγουμένων ετών. Στατιστικά το 2016 πραγματοποιήθηκαν 151 μεταμοσχεύσεις, 102 από πτωματικούς δότες και 49 από ζώντες δότες. Συγκεκριμένα, 75 μεταμοσχεύσεις νεφρού, 21 ήπατος και 6 καρδιάς. Ενώ το 2017 έχουμε 158 μέχρι στιγμής, 108 από πτωματικούς δότες και 50 από ζώντες δότες. Συγκεκριμένα, 79 μεταμοσχεύσεις νεφρού, 22 ήπατος και 7 καρδιάς.

Η επιδιωκόμενη αύξηση των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας θα δημιουργήσει τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό όφελος για τη χώρα μας.

Πρώτο θα αποσυμφορήσει τις πολυπληθείς λίστες αναμονής για μεταμόσχευση και πολλοί συνάνθρωποι μας νεφροπαθείς, καρδιοπαθείς, ηπατοπάθειας, λήπτες μυελού θα γλυτώσουν από το οδυνηρό μαρτύριο τους αφού θα μεταμοσχευθούν και θα έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής.

Δεύτερο θα υπάρξει σημαντικό οικονομικό όφελος για την εθνική οικονομία από την εξοικονόμηση σημαντικών πόρων λόγω της μεγάλης διαφοράς κόστους ανάμεσα στη θεραπεία της χρόνιας ανεπάρκειας των συμπαγών οργάνων και της θεραπείας -υποστήριξης της μεταμόσχευσης.

Σταθερή είναι η πεποίθηση μας ότι η υπέρβαση που απαιτείται σ’ αυτό τον τομέα πρέπει να συντελεσθεί μέσα από ένα νέο εθνικό σχεδιασμό της μεταμοσχευτικής πολιτικής της Χώρας μας από το Υπουργείο Υγείας μέσω του ΕΟΜ, που θα λαμβάνει υπόψη τα επιτυχημένα διεθνή πρότυπα και θα αξιοποιεί και την συσσωρευμένη ελληνική εμπειρία.
Η αναγκαιότητα αύξησης των μεταμοσχεύσεων θα πρέπει να στηρίζεται σε μια σειρά προϋποθέσεων, οι σημαντικότερες των οποίων είναι:
1.Η οργάνωση και ο έλεγχος των μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) που αποτελεί την κύρια πηγή μοσχευμάτων με ταυτόχρονη αύξηση των κλινών τους ή την επαναλειτουργία ήδη κλειστών κλινών και την αναγκαία στελέχωση τους με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Αποτελεί θετική εξέλιξη και μας γεμίζει αισιοδοξία και ελπίδα το γεγονός ότι το Υπουργείο Υγείας προχώρησε υστέρα από 5 χρόνια στη πρόσληψη σημαντικού αριθμού νέων γιατρών και νοσηλευτών ενισχύοντας τις ΜΕΘ και ΜΑΦ πάρα τα ασφυκτικά δημοσιονομικά πλαίσια.

2.Η ουσιαστική αναβάθμιση του ρόλου κλειδί των τοπικών και κεντρικών συντονιστών μεταμοσχεύσεων.

3.Καθιέρωση σχεδίου ανάπτυξης των μεταμοσχεύσεων με άμεσους μεσοπρόθεσμους, μακροπρόθεσμους μετρήσιμους και ελεγχόμενους στόχους.

Με ικανοποίηση πληροφορηθήκαμε ότι το Υπουργείο Υγείας μετά από 25 χρόνια έχει ζητήσει την συγκρότηση ενός τέτοιου σχεδίου από τον ΕΟΜ.

Τέλος ο σχεδιασμός μια οργανωμένης, σοβαρής και συνεχούς προβολής της ιδέας της δωρεάς ιστών και οργάνων σώματος για μεταμόσχευση σε κάθε κοινωνικό χώρο και με κάθε πρόσφορο μέσο επικοινωνίας και ενημέρωσης, αρχής γεννωμένης από το σχολείο.

Ως Σύλλογος Νεφροπαθών Νομού Μαγνησίας «οι Άγιοι Ανάργυροι» συνεχίζουμε με αισιοδοξία το αγώνα για την διάδοση της δωρεάς οργάνων και την αύξηση των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας.

Ο Σύλλογος Νεφροπαθών Ν. Μαγνησίας, με την ευκαιρία της αυριανής ημέρας, κάνει έκκληση σε όλους τους συμπολίτες μας να γίνουν δωρητές οργάνων, γιατί τα τέσσερα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί οι δωρεές οργάνων σε όλη την Ελλάδα με αποτέλεσμα και στον νομό Μαγνησίας πέρα από το 2012 που έγινε μία μεταμόσχευση, το 2013 και το 2014 δεν έγινε καμία μεταμόσχευση από πτωματικό δότη παρά μόνο μία από ζώντα δότη (πατέρα σε γιο), Το 2015 έγιναν τρεις μεταμοσχεύσεις δύο από πτωματικούς δότες και μία από ζώντα δότη. Το 2016, αν και ξεκίνησε καλά η χρονιά και είχαν γίνει δύο μεταμοσχεύσεις τους δύο πρώτους μήνες από πτωματικούς δότες, έγινε μία ακόμη τον Αύγουστο, σύνολο τρεις. Και το 2017 μέχρι στιγμής έχουν γίνει τρεις μεταμοσχεύσεις, δύο από πτωματικούς δότες και μία από ζώντα δότη. Ωστόσο παρατηρείται πτώση στις δωρεές οργάνων και στις μεταμοσχεύσεις 60-70% απ’ ότι τα προηγούμενα χρόνια, ενώ οι νεφροπαθείς τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί τουλάχιστον 20-30%, με την λίστα να έχει μεγαλώσει στον νομό μας και επί το πλείστον νέοι άνθρωποι. Να θυμίσουμε ότι την τελευταία τριετία στο νομό μας έχουν γίνει πολύ λίγες δωρεές οργάνων, το 2015 είχαμε τρεις, το 2016 δύο, και το 2017 μία μέχρι στιγμής. Ενώ θα μπορούσαν να έχουν γίνει περισσότερες αν υπήρχε επαρκής ενημέρωση και πλήρης επάρκεια σε προσωπικό στις Μ.Ε.Θ.( και αν λειτουργούσε ο Σύλλογος Δωρητών Οργάνων, που εδώ και τέσσερα χρόνια παραμένει ανενεργός).

Να τονίσουμε ότι στον νομό μας, τη δεδομένη στιγμή, υπάρχουν 185 αιμοκαθαρόμενοι, 25 περιτοναϊκής κάθαρσης και περίπου 45 που έχουν πραγματοποιήσει μεταμόσχευση. Αυτή τη στιγμή στη λίστα αναμονής του νομού μας υπάρχουν 60-65 νεφροπαθείς που περιμένουν το δώρο της ζωής.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Ν. Μαγνησίας και Α’ Αντ/δρος Π.Ο.Ν. Βασίλειος Γιαννάκος χαιρετίζει την Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων και Μεταμόσχευσης και εύχεται σε όλους όσους βρίσκονται στην λίστα αναμονής σύντομα να λάβουν το δώρο θεού.

Ο δότης οργάνων σώματος είναι δότης ζωής. Μόνες οι προκαταλήψεις δεν θα πρέπει να σταθούν εμπόδιο στη μεγάλη ανθρωπιστική σου απόφαση. Ο ρεαλισμός στη ζωή έρχεται να αποβάλει κάθε σου δισταγμό. Σε προτρέπει να ενταχθείς στη συντροφιά των δωρητών σώματος. Η επιστήμη και η υγιής μερίδα της κοινωνίας καθώς και η Εκκλησία και η φιλοσοφία της ζωής εγγυώνται την πολυτιμότητα σε ό,τι αποφασίσεις:

Στήριξε ζωές με την ζωή σου!!! Έλα μαζί μας. Δεν είμαστε διαφορετικοί σου… Σ’ ευχαριστούν όσοι προσμένουν…

Φανταστείτε την πράξη της Δωρεάς Οργάνων σαν μια αλυσίδα: Ζωή – Θάνατος – Ζωή!», καταλήγει η ανακοίνωση του Συλλόγου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου