ΕΛΛΑΔΑ

Επιστολή-σοκ από την Παιδοψυχιατρική Εταιρεία: Γιατί δεν πρέπει να γίνεται αλλαγή φύλου στα 15

επιστολή-σοκ-από-την-παιδοψυχιατρική-282232

Σοκ προκαλεί σε κάθε σώφρονα η σκληρή επιστολή της Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας Ελλάδος – Ενωση Ψυχιάτρων Παιδιών και Εφήβων για το εγχείρημα της κυβέρνησης, και ειδικότερα του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή, να είναι επιτρεπτή η αλλαγή φύλου σε παιδιά που είναι στην κρίσιμη και καθοριστική για τη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους ηλικία της εφηβείας. Δηλαδή από 15 ετών και πάνω.

Οι παιδοψυχίατροι, οι καθ’ ύλην αρμόδιοι επιστήμονες, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση για τις βαρύτατες και μη αναστρέψιμες συνέπειες από τη φυλομετάβαση στην ηλικία των 15 ετών που επιχειρεί να νομοθετήσει. Με αφορμή το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου κ.λπ., η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία την περασμένη Τετάρτη απέστειλε επιστολή τόσο στον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή όσο και στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό. Στο άρθρο 3 του επίμαχου νομοσχεδίου προβλέπεται δυνατότητα αλλαγής φύλου και σε ανηλίκους «που έχουν συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας τους», εφόσον υπάρχει επιπλέον θετική γνωμάτευση ιατρικού συμβουλίου που θα συσταθεί για τον σκοπό αυτό στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Π. και Α. Κυριακού», με απόφαση του διοικητικού του συμβουλίου.

Η εν λόγω Εταιρεία κάνει ευθέως λόγο για υψηλή συννοσηρότητα κατάθλιψης και αυτοκτονικότητας στις περιπτώσεις αλλαγής φύλου στην ηλικία των 15 ετών μέχρι την ενηλικίωση. Η συννοσηρότητα αυτή δεν υποχωρεί με την αλλαγή φύλου μέσω της ιατρικής διαδικασίας αλλαγής φύλου (ιατρικές επεμβάσεις). Την ίδια στιγμή επισημαίνει και την υψηλή δυσφορία που «εγκαθίσταται» στα άτομα αυτά, όπως και την πολύ υψηλή ψυχοπαθολογία που μπορεί να δημιουργηθεί.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, ως συννοσηρότητα ή διπλή διάγνωση ορίζεται η συνύπαρξη στο ίδιο άτομο μιας διαταραχής οφειλόμενης στη χρήση ψυχοδραστικής ουσίας και μιας άλλης ψυχιατρικής διαταραχής.

«Θεωρούμε καθήκον μας», υπογραμμίζει η Εταιρεία, «να εκφράσουμε την αντίθεσή μας για την επέκταση της δυνατότητας αλλαγής φύλου σε άτομα αυτής της ηλικίας (15 μέχρι την ενηλικίωση), ηλικία η οποία χαρακτηρίζεται από ρευστότητα της διαμορφούμενης ταυτότητας φύλου, καθώς και τις ανησυχίες μας ότι η εμπλοκή των εν λόγω νέων στη διαδικασία θα επιβαρύνει παρά θα βελτιώσει την ψυχική αποκατάσταση».

Οι παιδοψυχίατροι δεν κρύβουν ότι σε όλο αυτό τον συγκρουόμενο ψυχικό κόσμο των εφήβων οι οποίοι εκφράζουν τάσεις μετάβασης από το ένα φύλο στο άλλο δεν αποκλείεται να έχει συμβάλει και η ίδια η οικογένεια, που τώρα με το νομοσχέδιο Κοντονή καλείται να συναινέσει στην αλλαγή φύλου. Συγκεκριμένα, με την ξύλινη επιστημονική γλώσσα, η Εταιρεία υπογραμμίζει ότι «η προϋπόθεση συναίνεσης των γονέων δεν φαίνεται ικανή να αποτρέψει δυσμενείς εκβάσεις, καθώς είναι γνωστό ότι η επιμένουσα στην εφηβεία δυσφορία φύλου μπορεί να έχει τροφοδοτηθεί από γονεϊκή ανοχή ή και ενθάρρυνση». Επιπλέον, προσθέτουν, «η γονεϊκή ψυχοπαθολογία αποτελεί ένα από τα πλέον σταθερά ευρήματα και η πρώιμη μετάβαση σε κοινωνικούς ρόλους του άλλου φύλου θεωρείται πλέον βασικός παράγοντας διατήρησης και επιμονής της δυσφορίας φύλου». Σε άλλο σημείο τονίζεται ότι η σύγχρονη ιατρική βιβλιογραφία επισημαίνει «υψηλότερη ψυχοπαθολογία σε άτομα με ‘‘δυσφορία φύλου’’ σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, γεγονός που επισημάνθηκε και κατά τις εργασίες του πρόσφατου 10ου Πανελλήνιου Παιδοψυχιατρικού Συνεδρίου».

Δεν παραλείπει να επισημάνει τη μεγάλη πολυπλοκότητα που σημειώνεται στις περιπτώσεις διαταραχής της ταυτότητας φύλου ή δυσφορίας φύλου που παρουσιάζεται στην παιδική και την εφηβική ηλικία. Επίσης, υπογραμμίζει «τη σημασία συμμετοχής ειδικού γιατρού (με ειδική εκπαίδευση και γνώσεις) στις αποφάσεις ‘‘κοινωνικής μετάβασης’’» και επισημαίνει την ανάγκη αξιολόγησης «πιθανών δυσμενών ψυχολογικών και κοινωνικών εκβάσεων στη ζωή του ατόμου (ψυχική υγεία, φίλοι, οικογένεια, επάγγελμα, κοινωνικός ρόλος)».

Οπως εξηγεί η Εταιρεία, το θέμα της ταυτότητας φύλου αποτελεί αντικείμενο μελέτης της ψυχιατρικής και της παιδοψυχιατρικής ιατρικής ειδικότητας. Τόσο η διάγνωση όσο και η αντιμετώπιση αποτελούν πεδίο συζητήσεων μεταξύ επιστημονικών και κοινωνικών φορέων.
Στην προσπάθειά τους οι παιδοψυχιάτροι να αποτρέψουν την επιχειρούμενη βλάβη σε μια αμφιταλαντευόμενη μερίδα εφήβων παραθέτουν εννέα αλλοδαπές μελέτες-συγγράμματα (βιβλιογραφία) για το θέμα της αλλαγής ταυτότητας φύλου στους εφήβους. Στην επιστολή της Εταιρείας, την οποία υπογράφουν ο πρόεδρός της, επίκουρος καθηγητής Παιδοψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Αναγνωστόπουλος, και η γενική γραμματέας Ευγενία Σουμάκη, επισημαίνεται ακόμη ότι οι γιατροί-μέλη της, αν και είναι οι καθ’ ύλην αρμόδιοι για την ψυχική υγεία των εφήβων, όχι μόνο δεν κλήθηκαν να εκφράσουν τις επιστημονικές απόψεις τους, αλλά και «διαφαίνεται η συμμετοχή των παιδοψυχιάτρων σε προβλεπόμενο ιατρικό συμβούλιο χωρίς να έχουμε ερωτηθεί».

«Τουφεκιές τον αέρα με τίμημα τις ζωές των παιδιών»

«Τουφεκιά στον αέρα» που σημαδεύει «τη ζωή παιδιών» αποτελεί, σύμφωνα με την κυρία Μαρία Γιαννακάκη, η επέκταση της ισχύος του νομοσχεδίου για την αλλαγή φύλου και σε άτομα ηλικίας από 15 ετών. Η γενική γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης, που ανέλαβε τον συντονισμό σύνταξης και διαβούλευσης των επίμαχων διατάξεων, προκειμένου να στηρίξει την παραπάνω φράση επικαλέστηκε πόρισμα παιδοψυχολόγων που μετείχαν στη διαβούλευση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για την κατάρτιση του σχεδίου νόμου, όπου μεταξύ άλλων επισημαίνεται πως η χώρα μας δεν έχει τις κατάλληλες δομές υποστήριξης ανηλίκων που μπαίνουν σε διαδικασία φυλομετάβασης.

Οι δηλώσεις της κυρίας Γιαννακάκη έγιναν τον περασμένο Μάιο προκειμένου να απορριφθούν τα αιτήματα της διεμφυλικής κοινότητας για ένταξη ανηλίκων στο νομοσχέδιο και δημιουργούν ισχυρό προβληματισμό τόσο για τη δική της σταθερότητα όσο κυρίως για την αρτιότητα της επιλογής του κ. Σταύρου Κοντονή να προχωρήσει την τελευταία στιγμή σε αλλαγή εντάσσοντας τους εφήβους στις διαδικασίες αλλαγής φύλου. Παράλληλα, έρχονται να επιβεβαιώσουν όχι μόνο την οργή της Εκκλησίας, αλλά και τις έντονες επιφυλάξεις της αντιπολίτευσης όπως και αρκετών βουλευτών της πλειοψηφίας για την ένταξη παιδιών στις ρυθμίσεις του επίμαχου σχεδίου νόμου.

Συγκεκριμένα, σε εκδήλωση που πραγματοποίησε το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ στις 30 Μαΐου 2017 με τίτλο «Ισότητα και ελευθερία σήμερα: Συζήτηση για τη νομική κατοχύρωση της ταυτότητας φύλου» η γενική γραμματέας του υπουργείου φέρεται, σύμφωνα με δημοσίευμα του left.gr που δεν έχει διαψευστεί, να λέει: «Το νομοσχέδιο είναι αποτέλεσμα εκτενούς και σε βάθος διαβούλευσης με την κοινότητα και ειδικούς. Το ζήτημα του αποκλεισμού των ανηλίκων οφείλεται στο πόρισμα παιδοψυχολόγων που συμμετείχαν στη διαβούλευση και στην έλλειψη κατάλληλων υποστηρικτικών δομών για ανηλίκους σε διαδικασία μετάβασης».

Επίσης, για τη συγκεκριμένη εκδήλωση, το περιοδικό «Antivirus» που απευθύνεται στην κοινότητα LGBTQ αναφέρει σε δημοσίευμα, που επίσης δεν έχει διαψευστεί, ότι στην ερώτηση «Να αποσυρθεί η διάταξη περί δικαιοπρακτικής ικανότητας για τα ανήλικα άτομα;», η κυρία Γιαννακάκη απάντησε ως εξής: «Η άσκηση πολλών ατομικών δικαιωμάτων απαιτεί ένα μίνιμουμ ωριμότητας, γι’ αυτό υπάρχει μια απαίτηση ως προς τη δικαιοπρακτική ικανότητα του ατόμου. Στη συζήτηση κατά τις συνεδριάσεις της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής μπήκαν και οι ορμονικές διαταραχές κατά την εφηβεία και οι παιδοψυχολόγοι που συμμετείχαν ζήτησαν να μπει ο συγκεκριμένος όρος με το κριτήριο του βέλτιστου συμφέροντος για το παιδί.

Το Σύνταγμα ορίζει το παιδί ως έναν ανώριμο πολίτη και όχι ως παρακολούθημα των γονιών του και είναι κάτι που το κατακτήσαμε ως χώρα από την αναθεώρηση του 1974. Οι παιδοψυχολόγοι θεώρησαν ότι είναι καλύτερα έτσι. Επίσης, είναι γεγονός ότι σε δύο χώρες της Ευρώπης τα όρια ηλικίας είναι τα 16 χρόνια και στην Ιρλανδία προτείνεται να μειωθεί στα 14. Κάτι τέτοιο θα απαιτούσε και πολύ ισχυρές υποστηρικτικές δομές, που δεν υπάρχουν στην Ελλάδα και είναι εξαιρετικά δύσκολο να δημιουργηθούν υπό αυτές τις συνθήκες. Τουφεκιές στον αέρα δεν μπορούμε να κάνουμε με τις ζωές των παιδιών».

[protothema.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου