ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ηλεκτρονικό παιχνίδι κατά του Αλτσχάιμερ

ηλεκτρονικό-παιχνίδι-κατά-του-αλτσχά-334120

Μία από τις πρώτες επιπτώσεις που βιώνουν οι άνθρωποι που ζουν με άνοια είναι η απώλεια του χωροταξικού προσανατολισμού, ακόμα και σε γνωστά μέρη και περιβάλλοντα.

Οι επιστήμονες μέσω ενός ηλεκτρονικού παιχνιδιού έχουν τη δυνατότητα να κατανοήσουν πώς χαρτογραφεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος το χώρο με στόχο να έρθουν πιο κοντά στην ανάπτυξη νέων διαγνωστικών μεθόδων για την άνοια.

Το «Sea Hero Quest» διαρκεί λίγο και παίζεται εν πλήρη ανωνυμία. Δεν διαγιγνώσκει την άνοια, ούτε την προβλέπει. Αυτό το ηλεκτρονικό παιχνίδι επιτελεί έναν πολύ συγκεκριμένο σκοπό: βοηθάει τους επιστήμονες να κατανοήσουν πώς πλοηγείται ο ανθρώπινος εγκέφαλος στον χώρο -εκεί δηλαδή όπου χάνεται για πρώτη φορά ο άνθρωπος που πλήττεται από την άνοια.

Το «Sea Hero Quest» είναι κατάλληλο για όλους και για όλες τις ηλικίες. Στο παιχνίδι ένας νέος ναυτικός ψάχνει, με το καράβι του ναυτικού πατέρα του, ο οποίος πάσχει από άνοια, όλα τα μέρη που επισκέφθηκαν μαζί όταν εκείνος ήταν παιδί. Θέλει να φέρει πίσω, τις κοινές αναμνήσεις. Στη διαδρομή χάνεται σε λαβυρίνθους που σχηματίζονται από νησιά και παγόβουνα. Προσπαθεί να πλοηγηθεί, μέσω του παίκτη, και τα στοιχεία αυτής της πλοήγησης, καταγράφονται και αποστέλλονται απευθείας στους ερευνητές.

Λίγα λόγια για την άνοια

Η άνοια είναι μια σοβαρή απώλεια της γενικής νοητικής ικανότητας (απώλεια μνήμης) σε ένα άτομο που προηγουμένως δεν ήταν εξασθενημένο, πέρα από ό, τι θα προκαλούσε η φυσιολογική γήρανση. Μπορεί να είναι στάσιμη, ως αποτέλεσμα μίας μοναδικής γενικής εγκεφαλικής βλάβης, ή προοδευτική, με αποτέλεσμα τη μακροπρόθεσμη μείωση της νόησης που οφείλεται σε βλάβη ή ασθένεια του σώματος. Παρά το γεγονός ότι η άνοια είναι πολύ πιο συχνή στους ηλικιωμένους (περίπου 5% των ατόμων άνω των 65 ετών εμπλέκεται ) μπορεί να παρουσιαστεί και πριν από την ηλικία των 65 ετών, οπότε και ονομάζεται «άνοια πρώιμης έναρξης».

Η άνοια δεν είναι μια απλή ασθένεια, αλλά ένα γενικό σύνδρομο (δηλ. ένα σύνολο συμπτωμάτων και σημείων). Γνωστικές περιοχές που επηρεάζονται είναι η μνήμη, η προσοχή, η γλώσσα και η επίλυση προβλημάτων. Κανονικά, τα συμπτώματα πρέπει να υπάρχουν για τουλάχιστον έξι μήνες ώστε να γίνει διάγνωση. Γνωστική διαταραχή μικρότερης διάρκειας ονομάζεται ντελίριο.

Στα επόμενα στάδια της πάθησης, οι ασθενείς μπορεί να χάσουν τον προσανατολισμό τους στον χρόνο (μη γνωρίζοντας την ημέρα, την εβδομάδα, ή ακόμη και το έτος), στον χώρο (μην ξέροντας πού βρίσκονται), και στο πρόσωπο (μη γνωρίζοντας ποιοι είναι οι ίδιοι ή/και οι γύρω τους).

Η άνοια μπορεί να ταξινομηθεί είτε ως αναστρέψιμη ή ως μη αναστρέψιμη, ανάλογα με την αιτιολογία της ασθένειας. Λιγότερο από το 10% των περιπτώσεων άνοιας οφείλονται σε αιτίες που μπορούν να αναστραφούν με θεραπεία.

Μερικές από τις πιο συνηθισμένες μορφές άνοιας είναι: η νόσος Αλτσχάιμερ, η αγγειακή άνοια, η μετωποκροταφική άνοια η σημασιολογική άνοια και η άνοια με σωμάτια Λέβι.

[protothema.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου