ΥΓΕΙΑ

Το Facebook στη ζωή των παιδιών μας…

το-facebook-στη-ζωή-των-παιδιών-μας-357140

Tης Μαρίζας Στ. Χατζησταματίου,

Ψυχολόγου, M.Sc, PhD, Διδάκτορος Παν/μίου Θεσσαλίας

www.my-psychology.gr

Στη σημερινή εποχή, τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία κατακλύζονται από αμέτρητες συσκευές πρόσβασης στο ίντερνετ (π.χ. Η/Υ, Ipad, Iphone, βιντεοπαιχνίδια, κ.ά.) και ενώ οι γονείς μπορούν να έχουν τον έλεγχο της ασφαλούς χρήσης στο σπίτι, δεν ισχύει το ίδιο έξω από αυτό.

Ξεκινώντας τα παιδιά το Γυμνάσιο, ο αγώνας για την απόκτηση κινητού τηλεφώνου ή/και για την απόκτηση λογαριασμού στο Facebook γίνεται ιδιαίτερα σκληρός… και δυστυχώς συνήθως τα παιδιά είναι οι νικητές… Αρκετοί γονείς επιτρέπουν στα παιδιά τους να αποκτήσουν λογαριασμό στο Facebook, θεωρώντας ότι έτσι θα μπορέσουν να τους διδάξουν οι ίδιοι ποιος είναι ο σωστός αλλά και ο λάθος τρόπος να χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το βλέπουν ως μια ευκαιρία, προκειμένου να αποφύγουν την ενδεχόμενη «αυτόνομη» μύηση του παιδιού τους αργότερα.

Αν δεν έχετε ακόμη αντιμετωπίσει το δίλλημα να επιτρέψετε στα παιδιά σας να αποκτήσουν λογαριασμό στο Facebook ή όχι διαβάστε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα απόκτησης λογαριασμού στο Facebook:

Πλεονεκτήματα χρήσης του Facebook

• Εξωτερίκευση. Τα παιδιά μέσω του Facebook έχουν μια δική τους, ατομική σελίδα, όπου μπορούν να μιλούν για τα ενδιαφέροντά τους. Μπορούν επίσης να συμμετέχουν σε αντίστοιχες ομάδες, να γίνονται μέλη σε σελίδες που τους αρέσουν και να μαθαίνουν για τις δραστηριότητες και τα ενδιαφέροντα των συνομηλίκων τους.

• Καλλιέργεια κοινωνικών δεξιοτήτων. Το Facebook επιτρέπει στα παιδιά να αναπτύσσουν τις σχέσεις τους με τους υπάρχοντες φίλους τους και να αποκτούν καινούργιους. Μέσω της σωστής χρήσης, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να ενισχύσουν την αυτοεκτίμηση των παιδιών και να τα βοηθήσουν να μη νιώθουν απομονωμένα.

• Ακαδημαϊκή εξέλιξη. Η πλειοψηφία των παιδιών και των εφήβων χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να ανταλλάσσει πληροφορίες και ιδέες για τις εργασίες του σχολείου. Επομένως, η χρήση του Facebook ως μέσο διαβίβασης γνώσεων για τα σχολικά μαθήματα είναι θετική.

Ψηφιακή εξέλιξη. Η σελίδα του στο Facebook χρειάζεται διαχείριση, δηλαδή το παιδί πρέπει να μάθει πώς να γράφει τα σχόλιά του και να κοινοποιεί τις φωτογραφίες που του αρέσουν, αλλά και πώς να σερφάρει στο διαδίκτυο. Το να έχει βασικές ψηφιακές γνώσεις από μικρή ηλικία θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για εκείνο καθώς θα μεγαλώνει.

Mειονεκτήματα χρήσης του Facebook

• Είναι αδύνατον να απομονώσετε τη σελίδα του Facebook από το υπόλοιπο διαδίκτυο. Αν νομίζετε ότι το παιδί σας είναι πολύ μικρό για να εξερευνήσει τον κόσμο του ίντερνετ ή δεν του έχετε ακόμα τόση εμπιστοσύνη για να βρίσκεται σε ένα τέτοιο περιβάλλον, τότε ένας λογαριασμός στο Facebook είναι μάλλον κακή ιδέα.

• Το παιδί σας μπορεί να συμπεριφέρεται κόσμια και με σεβασμό απέναντι στους άλλους στο διαδίκτυο, τα άλλα παιδιά όμως ενδέχεται να λειτουργούν με απρέπεια γενικά αλλά και ειδικότερα απέναντι στο παιδί σας. Δυστυχώς δεν μπορείτε να ελέγξετε απόλυτα τέτοιες καταστάσεις οπότε χρειάζεται πολύ προσοχή.

• Συχνά παρατηρούνται προβλήματα όχι με τους φίλους του παιδιού σας, αλλά με τους φίλους των φίλων του. Όταν το παιδί σας αποδέχεται ένα αίτημα φιλίας από κάποιον, σιγουρευτείτε ότι έχετε ελέγξει το προφίλ του και τη λίστα των φίλων του. Επίσης, θυμηθείτε ότι αν είστε «φίλοι» με το παιδί σας, να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και με τους δικούς σας φίλους.

Επομένως, όποια κι αν θα είναι τελικά η απόφασή σας σχετικά με το αν θα επιτρέψετε στο παιδί σας να έχει λογαριασμό στο Facebook ή όχι, προσπαθήστε να την πάρετε από κοινού μαζί του. Αν καταλήξετε ότι δεν έχει έρθει ακόμα η κατάλληλη ώρα, τότε συμφωνήστε ότι θα ξανασυζητήσετε το θέμα μετά από κάποιο εύλογο διάστημα. Σκεφτείτε ότι ούτως ή άλλως το παιδί σας μπορεί με κάποιον φίλο του να κάνουν λογαριασμό στο Facebook μόνοι τους χωρίς εσείς να το γνωρίζετε…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου