ΥΓΕΙΑ

Διακοπές…

διακοπές-367658

Tης Μαρίζας Στ. Χατζησταματίου,

Ψυχολόγου, M.Sc, PhD, Διδάκτορος Παν/μίου Θεσσαλίας

www.my-psychology.gr

Οι διακοπές είναι απαραίτητες τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική μας υγεία καθώς επιτρέπουν στον οργανισμό μας να ξεφεύγει από το έντονο και συνεχές, καθημερινό στρες. Οι άνθρωποι χρειάζονται διακοπές για να μπορούν να αναζωογονούνται και να συνεχίζουν τον δύσκολο δρόμο τους. Έτσι, δεν είναι ορθό να δεχόμαστε συμβιβασμούς στο θέμα των διακοπών διότι τότε δεν κάνουμε τις διακοπές που ονειρευόμασταν, απλώς ακολουθούμε τις διακοπές που κάποιοι άλλοι προγραμμάτισαν για μας. Οι διακοπές όταν σχεδιάζονται από εμάς τους ίδιους είναι μια ευχάριστη εμπειρία για όλους μας ανεξαρτήτως ηλικίας. Η καλή προετοιμασία και ο προσεκτικός προγραμματισμός βοηθούν στο να έχουμε ένα ευχάριστο και ασφαλές ταξίδι.

Κατά την προετοιμασία του ταξιδιού

  • Σχεδιάστε το ταξίδι σας από νωρίς κι επιλέξτε ένα άνετο και χαλαρό πρόγραμμα.
  • Συλλέξτε πληροφορίες για τον καιρό στον τόπο του προορισμού σας και εφοδιαστείτε με τα κατάλληλα ρούχα, παπούτσια και προσωπικά είδη.
  • Ενημερώστε την οικογένεια και τους φίλους σας για το ταξιδιωτικό σας πρόγραμμα.
  • Παραβλέψτε τα όποια προβλήματα ή παράπονα και ξεκινήστε το ταξίδι σας με καλή διάθεση.

Κατά τη Διάρκεια του Ταξιδιού

  • Να φοράτε άνετα ρούχα κυρίως όταν κάνετε μακρινά ταξίδια έτσι ώστε να μην παρεμποδίζετε η κυκλοφορία του αίματος στο σώμα σας.

Να πίνετε άφθονο νερό και να πραγματοποιείτε ασκήσεις χαλάρωσης ειδικά αν φοβάστε το αεροπλάνο, ή αν σας ενοχλεί το ταξίδι με πλοίο.

Φτάνοντας στον προορισμό σας

  • Κυρίως κατά τις πρώτες μέρες των διακοπών σας ακολουθείστε ένα χαλαρό πρόγραμμα δραστηριοτήτων που θα επιτρέψει στο σώμα σας να προσαρμοστεί σταδιακά στο κλίμα και στην αλλαγή συνθηκών.
  • Να έχετε πάντα μαζί σας τη διεύθυνση του ξενοδοχείου σας καθώς και κάποια τηλέφωνα πρώτης ανάγκης έτσι ώστε ό,τι κι αν σας συμβεί να μην πανικοβληθείτε ψάχνοντας τι πρέπει να κάνετε ή πώς να βρείτε τρόπο επικοινωνίας.
  • Ακολουθήστε ισορροπημένη διατροφή, να αποφεύγετε λιπαρά και βαριά γεύματα και να προσέχετε την ποιότητα των τροφών που καταναλώνετε αλλά και την προσωπική σας υγιεινή.
  • Αξιολογήστε προσεκτικά την κατάσταση της υγείας σας πριν να συμμετάσχετε σε οποιαδήποτε δραστηριότητα που απαιτεί σωματική προσπάθεια.
  • Κοιμηθείτε αρκετά.

Υποσχεθείτε τους ότι δεν θα αφήσετε τη δουλειά να εισβάλει στο περιβάλλον σας για όλη τη διάρκεια του χρόνου των διακοπών και τηρήστε την υπόσχεσή σας χαλαρώνοντας και περνώντας ευχάριστα με την παρέα σας τον υπόλοιπο χρόνο.

  • Επικοινωνήστε με την παρέα των διακοπών είτε πρόκειται για οικογενειακές διακοπές είτε για διακοπές με φίλους. Η επικοινωνία ξεκινά με τη διάθεση και την ικανότητα να ακούσουμε προσεκτικά, χωρίς να διακόψουμε, τι έχει να πει το άλλο άτομο. Κλειδί στη σωστή επικοινωνία είναι να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τι λέει ο άλλος, από τη δική του οπτική γωνία και όχι φιλτραρισμένο μέσα από το πρίσμα του υποκειμενισμού μας.
  • Μπείτε στον «κόπο» να κατανοήσετε τον άνθρωπό σας κατά τη διάρκεια των διακοπών που θα έχετε την πολυτέλεια να περάσετε αρκετές ώρες μαζί του/της. Συζητήστε τις επιθυμίες σας, τους φόβους σας και τα όνειρά σας…
  • Κάντε χιούμορ! Είναι απαραίτητο σε κάθε σχέση, φιλική ή ερωτική, γιατί καταδεικνύει τη δυνατότητα που έχουν τα άτομα να επικοινωνήσουν και να παρακάμψουν τα προβλήματα που παρουσιάζονται με ευελιξία και τη δυνατότητα αποφόρτισης κάπου αλλού και όχι στο σύντροφό τους. Εξάλλου, το γέλιο αφοπλίζει και βοηθάει στην επικοινωνία και στην ανοιχτή στάση προς το άλλο άτομο.
  • Δείξτε έμπρακτα πώς αισθάνεστε για τον/την σύντροφό σας, ακόμα και αν πρόκειται για μικρές, τρυφερές χειρονομίες.

Επιστρέφοντας από τις διακοπές…

  • Μην τα βάψετε μαύρα. Σκεφτείτε ότι γεμίσατε τις μπαταρίες σας για μια καινούρια χρονιά, περάσατε όμορφα, ξεκουραστήκατε και αναζωογονηθήκατε!
  • Σίγουρα θα έχετε πολλά να διηγηθείτε στους φίλους σας, πολλές φωτογραφίες να τους δείξετε και να τις βλέπετε και εσείς όταν αισθάνεστε κάπως μελαγχολικοί υπενθυμίζοντας στον εαυτό σας τις όμορφες στιγμές που περάσατε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου