ΥΓΕΙΑ

Πέντε διατροφικοί μύθοι που… βλάπτουν την υγεία μας

πέντε-διατροφικοί-μύθοι-που-βλάπτου-376341

Μερικοί από τους παρακάτω μύθους, ίσως σας εκπλήξουν και σας κάνουν να αναρωτηθείτε

Γνωρίζατε ότι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αυγών κάνει καλό στην υγεία ή ότι η κατανάλωση προϊόντων που είναι υψηλά σε περιεκτικότητα λιπαρών μπορεί, στην πραγματικότητα, να συμβάλει στην απώλεια βάρους;

Αν όχι, τότε καλό είναι να διαβάσετε τους παρακάτω διατροφικούς μύθους που υποστηρίζει η διατροφολόγος, Rhiannon Lambert και οι οποίοι θα σας κάνουν να αναθεωρήστε πολλά για τη διατροφή σας.

1. Η κατανάλωση πολλών αυγών κάνει κακό στην υγεία

Πολλοί άνθρωποι φοβούνται την κατανάλωση πολλών αυγών, επειδή έχουν υψηλή χοληστερόλη, η οποία πιστεύεται ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Ωστόσο, παρά τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, η Lambert εξηγεί ότι τα αυγά δεν αυξάνουν πραγματικά την κακή χοληστερόλη στο αίμα.

Η ίδια αναφέρει:

«Στην πραγματικότητα, τα αυγά οδηγούν σταθερά σε αυξημένα επίπεδα HDL (καλής) χοληστερόλης, η οποία συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο πολλών ασθενειών»

Η Lambert πιστεύει ότι τα αυγά, είναι, στην πραγματικότητα ένα άψογο φαγητό, δεδομένου ότι εμπεριέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, υγιή λίπη, βιταμίνες, ανόργανα άλατα και μοναδικά αντιοξειδωτικά – συνδυασμό που μπορεί να συναντήσει κάποιος σε λίγα τρόφιμα.

2. Τα φυτικά έλαια είναι υγιεινά

Σύμφωνα με τη Lambert, ο ισχυρισμός ότι τα φυτικά έλαια είναι υγιεινά «δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια».

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα πολυακόρεστα λιπαρά μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και αυτός είναι ο βασικός λόγος που οι άνθρωποι σκέφτονται ότι τα φυτικά έλαια, όπως το ηλιέλαιο, είναι καλό για αυτούς.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη Lambert, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχουν διαφορετικοί τύποι πολυακόρεστων λιπαρών, όπως ωμέγα-3 και ωμέγα-6.

Οι σπόροι και τα φυτικά έλαια συνδέονται με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, που είναι πλέον ο μεγαλύτερος «δολοφόνος» στον κόσμο.

Ο κύριος λόγος για τον οποίο τα φυτικά έλαια είναι επικίνδυνα είναι επειδή υποβάλλονται σε τοξικές χημικές ουσίες κατά την επεξεργασία τους.

Η Lambert, υποστηρίζει:

«Αν θέλετε να μειώσετε τον κίνδυνο ασθένειας, φάτε τα ωμέγα-3 αλλά αποφύγετε τους εξευγενισμένους σπόρους και τα φυτικά έλαια».

3. Το κρέας δεν κάνει καλό

Πολλά από τα κρέατα που συναντάμε σήμερα στα ράφια των σούπερ-μάρκετ, απέχουν πολύ από τα κρέατα που κατανάλωναν οι πρόγονοι μας, καθώς σήμερα τα ζώα εκτρέφονται κατά κύριο λόγο σε αιχμαλωσία, γεγονός που αλλάζει πολύ την ποιότητα του κρέατος.

Παρ’ όλα αυτά, όμως, αυτό δεν ισχύει για όλα τα κρέατα.

Στην πραγματικότητα, τα ακατέργαστα και καλά μαγειρεμένα κόκκινα κρέατα, αν καταναλώνονται μία φορά την εβδομάδα, μπορούν να προσφέρουν βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά, πρωτεΐνες και λίπη που είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για την υγεία μας.

4. Όλες οι θερμίδες είναι «ίσες»

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε την εντύπωση ότι για να χάσουμε κιλά, πρέπει να μειώσουμε τις θερμίδες που καταναλώνουμε καθημερινά. Αυτό όμως δεν είναι αλήθεια, καθώς αυτό που έχει περισσότερη σημασία από τον αριθμό των θερμίδων είναι αυτό που καταναλώνουμε.

Η Lambert εξηγεί:

«Διαφορετικά τρόφιμα ακολουθούν διαφορετικά “μονοπάτια” μεταβολισμού στο σώμα και τα τρόφιμα που τρώμε μπορούν να επηρεάσουν άμεσα τις ορμόνες που ρυθμίζουν το πότε και το πόσο τρώμε, καθώς και την ποσότητα θερμίδων που καίμε»

Η κατανάλωση πρωτεΐνης θα μειώσει την όρεξή σας σε σύγκριση με την κατανάλωση της ίδιας ποσότητας θερμίδων από λίπος και υδατανθράκων, επειδή η πρωτεΐνη είναι υψηλή στον δείκτη κορεσμού.

Έτσι, τα τρόφιμα που πρέπει να επικεντρωθείτε περισσότερο είναι τα τρόφιμα που είναι υψηλά στον δείκτη κορεσμού, όπως οι πατάτες, το βόειο κρέας, τα αυγά, τα φασόλια και τα φρούτα, ενώ θα πρέπει να αποφεύγετε τα γλυκά.

Η Lambert υποστηρίζει:

«Είτε επιλέγετε τρόφιμα που είναι υψηλά στον δείκτη κορεσμού είτε όχι, θα παρατηρήσετε σημαντική διαφορά στο ενεργειακό ισοζύγιο μακροπρόθεσμα, επειδή μια θερμίδα από μια βρασμένη πατάτα δεν είναι η ίδια με μια θερμίδα από ένα ντόνατ».

5. Η κατανάλωση λίπους, παχαίνει

Η αντίληψη ότι η κατανάλωση προϊόντων που είναι υψηλά σε λιπαρά, παχαίνει είναι πια ξεπερασμένη, καθώς πολλά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά είναι πραγματικά «φορτωμένα» με αρκετή ζάχαρη προκειμένου να καλύψουν την έλλειψη γεύσης από το λίπος.

Η Lambert αναφέρει:

«Παρά το γεγονός ότι το λίπος έχει περισσότερες θερμίδες ανά γραμμάριο από τις πρωτεΐνες ή τους υδατάνθρακες, οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά δεν κάνουν τους ανθρώπους πιο χοντρούς».

Στην πραγματικότητα, μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν πολλά υγιή λίπη χάνουν περισσότερο βάρος από αυτούς που ακολουθούν δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου