ΥΓΕΙΑ

Πρέπει να έχω «πρόβλημα» για να πάω σε ψυχολόγο;

πρέπει-να-έχω-πρόβλημα-για-να-πάω-σε-ψ-385060

Tης Μαρίζας Στ. Χατζησταματίου, Ψυχολόγου, M.Sc, PhD, Διδάκτορος Παν/μίου Θεσσαλίας

www.mypsychology.gr

Ο καθένας από εμάς, σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής του μπορεί να χρειαστεί να επισκεφθεί κάποιον ψυχολόγο. Δεν είναι απαραίτητο να αντιμετωπίζει κάποιο σοβαρό πρόβλημα, μπορεί να πρόκειται για μια δυσκολία προσαρμογής του στις τρέχουσες συνθήκες στη ζωή του σε έναν ή παραπάνω τομείς.
Σύμφωνα με την Αμερικανικό Ψυχολογικό Σύλλογο (American Psychological Association) ψυχοθεραπεία είναι η διαδικασία κατά την οποία ο/η ψυχολόγος βοηθά τον θεραπευόμενο να βελτιώσει την προσωπική του/της κατάσταση, να ανακουφιστεί από τη λύπη και τη στενοχώρια και να επιλύσει τις κρίσιμες καταστάσεις που αντιμετωπίζει.

Ο θεραπευτής υποστηρίζει την ψυχολογική ανάπτυξη και εξέλιξη του θεραπευόμενου, βοηθώντας τον/την να κάνει καλύτερη χρήση των αποθεμάτων και ικανοτήτων που διαθέτει ή δείχνοντάς του/της το δρόμο για την ανάπτυξη νέων μεθόδων που θα τον/την διευκολύνουν να βοηθήσει μόνος του/της τον εαυτό του/της. Κατά την διαδικασία της ψυχοθεραπείας γίνεται χρήση ψυχολογικών και όχι φαρμακευτικών/βιολογικών μέσων και τεχνικών. Σημαντικό ρόλο παίζει η σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ θεραπευτή-θεραπευόμενου, η οποία χαρακτηρίζεται, μεταξύ άλλων, από εχεμύθεια, αποδοχή, αμοιβαία εμπιστοσύνη και ειλικρίνεια. Στόχος της ψυχοθεραπείας είναι η αυτοανίχνευση, η αυτοκατανόηση και η αλλαγή της συμπεριφοράς του θεραπευόμενου.

Η ψυχοθεραπεία είναι ανάγκη και πολλές φορές επιτακτική, ιδιαίτερα όταν κάποιος εκδηλώνει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα τα οποία δεν μπορεί να λύσει μόνος του. Προβλήματα που αντιμετωπίζονται με την ψυχοθεραπεία είναι το άγχος, οι πιέσεις, ή οι φόβοι και οι φοβίες, ο πανικός, η αίσθηση της μοναξιάς, οι δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις, η αίσθηση του ανικανοποίητου, η κατάθλιψη, προβλήματα γάμου/διαζυγίου, διατροφικές διαταραχές, προβλήματα εφηβείας, σεξουαλικές διαταραχές και άλλα. Όταν αυτά γίνονται αβάσταχτα και όταν ένας άνθρωπος νιώσει ότι δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα μόνος του, η ψυχολογία φαντάζει σαν -και πολύ συχνά είναι- σανίδα σωτηρίας.

Η ψυχοθεραπεία βοηθάει τον άνθρωπο να δει τον εαυτό του κατάματα, να εξωτερικεύσει συναισθήματα, πνιγμένες επιθυμίες, να αγαπήσει τον εαυτό του περισσότερο, να αποδεχτεί τις αλήθειες και να θωρακισθεί με δύναμη για να συνεχίσει τη ζωή σου με άλλο μάτι, με περισσότερη δύναμη και γνώση. Μέσω των ψυχοθεραπευτικών συνεδριών παρέχεται στο άτομο βοήθεια έτσι ώστε να ανακαλύψει τη δύναμη που είχε μέσα του και να την αξιοποιήσει προς όφελός του. Τότε θα μπορέσει να πάει παρακάτω.
Αξίζει να σημειωθεί ότι συχνά παρατηρείται σύγχυση σε σχέση με το τι πιστεύει ο κόσμος για το έργο του ψυχολόγου.

Συχνά έρχονται άνθρωποι με το αίτημα «πείτε μου τι να κάνω, πείτε μου ποιο είναι το σωστό». Ο/η ψυχολόγος δε δίνει έτοιμες λύσεις σε προβλήματα ούτε αποφασίζει για τη ζωή του/της συμβουλευόμενου. Δεν είναι αυτό ψυχοθεραπεία, ούτε συμβουλευτική. Αν μπορώ να μιλήσω για σκοπό στην ψυχολογία, τότε αυτός μάλλον είναι να γνωρίσει και να συμφιλιώσει τον άνθρωπο με τον εαυτό του. Για αυτόν ακριβώς το λόγο πρέπει να είναι κανείς αρκετά έτοιμος για να μπει στη διαδικασία της ψυχοθεραπείας, να αντέξει τον πόνο που ενδεχομένως να βγει από αυτή.

Χρειάζεται αποφασιστικότητα και θάρρος για να χτυπήσει κανείς την πόρτα του ψυχολόγου, αλλά αφού το κάνει και αφού περάσει ένα ορισμένο χρονικό διάστημα συνεδριών, αισθάνεται τεράστια υπερηφάνεια για τον εαυτό του όταν έρθει εκείνη η στιγμή που θα πει ότι «δε θα ξανάρθω πια». Απαραίτητη προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι να βρει κανείς σωστούς καθοδηγητές.

Σε τι διαφέρει ο ψυχολόγος από τον ψυχίατρο;
O ψυχολόγος ερευνά τη συμπεριφορά του ανθρώπου στους διάφορους τομείς δραστηριότητάς του, καθώς και τα αίτια που την προκαλούν. Στην πράξη, η εργασία του ψυχολόγου εντοπίζεται σε τρία επίπεδα: α) Ψυχοδιαγνωστική (αναγνώριση των ατομικών ιδιαιτεροτήτων που περιλαμβάνει τις συνθήκες που συντελούν στην εκδήλωση των ιδιαίτερων αυτών χαρακτηριστικών), β) Συμβουλευτική – Πρόληψη, γ) Ψυχοθεραπεία (παρέμβαση στο άτομο ή στο περιβάλλον του). Επιπλέον, ο ψυχολόγος χρησιμοποιεί ψυχομετρικά εργαλεία, δηλαδή μεθόδους και συστηματικές διαδικασίες, με τις οποίες μετρά και περιγράφει με τη βοήθεια μιας αριθμητικής κλίμακας την ανθρώπινη συμπεριφορά και τη διαφοροποίησή της από άτομο σε άτομο (π.χ. ερωτηματολόγια προσωπικότητας, ερωτηματολόγια ενδιαφερόντων, ικανοτήτων, ερωτηματολόγια αυτοεκτίμησης κ.ά.).

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου