ΥΓΕΙΑ

Συσκευή εντοπίζει εάν κάποιο άτομο έχει πρόβλημα υγείας στο σπίτι

συσκευή-εντοπίζει-εάν-κάποιο-άτομο-έχ-851206

Ας υποθέσουμε ότι είσαστε ηλικιωμένος, ζείτε μόνος και μία ημέρα, εντελώς αναπάντεχα, παθαίνετε καρδιακή προσβολή. Δεν μπορείτε να ειδοποιήσετε κανέναν ότι κάτι σας συμβαίνει, ότι έχετε ανάγκη ιατρού και έτσι απλά –και τραγικά– σβήνετε χωρίς καμιά βοήθεια.

Δυστυχώς, αυτό δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Αντιθέτως, είναι μία φρικτή όσο και συνηθισμένη πραγματικότητα, είναι ο τρόπος με τον οποίο πολλοί συνάνθρωποί μας, πολίτες του ανεπτυγμένου κόσμου, αποχαιρετούν τα εγκόσμια και περνούν στην επόμενη ζωή. Μία από μεθόδους που χρησιμοποιείται ευρέως από άτομα τρίτης ηλικίας που μένουν μόνα είναι η τοποθέτηση ενός βραχιολιού που μπορεί να ανιχνεύσει αν κάτι πάει στραβά και να ειδοποιήσει άμεσα ιατρό και ασθενοφόρο. Η μέθοδος αυτή προϋποθέτει ότι ο ηλικιωμένος θα θυμηθεί να φορέσει το βραχιόλι ή καλύτερα ότι θα θελήσει να το βάλει. Πολλοί το αποφεύγουν, καθώς το θεωρούν απόδειξη της αδυναμίας τους.

Η PassivSystems, μία βρετανική εταιρεία, προσπαθεί να προτείνει μία εναλλακτική λύση. Πρόκειται για μία συσκευή που μπορεί να ανιχνεύσει από μεγάλη απόσταση ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά με το άτομο –τον ηλικιωμένο ή τον πάσχοντα από κάποιο νόσημα– που βρίσκεται στον χώρο που ελέγχει.

Η τεχνολογία που καθιστά αυτό το έργο δυνατό αναπτύχθηκε από τη Χέλεν Πρανς και τους συνεργάτες της στο Πανεπιστήμιο του Σάσεξ και βασίζεται στην τεχνολογία του ηλεκτροκαρδιογραφήματος. Για να γίνει ένα συμβατικό ηλεκτροκαρδιογράφημα τοποθετούνται ηλεκτρόδια στο σώμα του εξεταζόμενου και καταγράφονται τα ηλεκτρικά σήματα που αποστέλλει η καρδιά. Η Πρανς για να επιτύχει τον στόχο της αντικατέστησε τα ηλεκτρόδια με εξαιρετικά ευαίσθητους αισθητήρες. Ετσι είναι δυνατή η καταγραφή των ηλεκτρικών σημάτων που παράγονται από το σώμα στα ηλεκτρικά πεδία του περιβάλλοντος. Από αυτήν την καταγραφή είναι δυνατόν να ανακαλύψει κανείς τι συμβαίνει μέσα σε ένα χώρο.

 

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου