ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Πρωτεϊνικός αναστολέας υπόσχεται να κάνει το μαύρισμα πιο ασφαλές

πρωτεϊνικός-αναστολέας-υπόσχεται-να-429183

Μικρό μόριο που μιμείται το φως του ήλιου και ωθεί το δέρμα να παράγει μελανίνη υπόσχεται να καταστήσει ασφαλέστερο το μαύρισμα. Οι αμερικανοί ερευνητές που το δοκίμασαν σε εργαστηριακά πειράματα, ελπίζουν ότι θα συμβάλλει στην μείωση των κρουσμάτων καρκίνου του δέρματος.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Cell Reports, η επιστημονική ομάδα του Γενικού Νοσοκομείου της Μασχαουσέτης και του Αντικαρκινικού Ινστιτούτου Dana-Farber στη Βοστόνη, με επικεφαλής τον καθηγητή Δερματολογίας Ντέηβιντ Φίσερ, εξηγεί ότι η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία, πυροδοτώντας την παραγωγή μελανίνης, μαυρίζει το δέρμα, αλλά με τίμημα την πρόκληση βλάβης σε αυτό. Το μόριο πετυχαίνει κάτι παρόμοιο στο δέρμα, μπλοκάροντας την πρωτεΐνη SIK (Salt-Inducible Kinase) που παίζει ρόλο-κλειδί στην παραγωγή μελανίνης. Ενεργοποιείται έτσι τεχνητά η δημιουργία μελανίνης, αλλά χωρίς να εμπλέκεται η καταστροφική για τα κύτταρα UV ακτινοβολία.

Οι δοκιμές σε πειραματόζωα έδειξαν ότι μαύρισαν σχεδόν τελείως μετά από μία εβδομάδα επάλειψης του μορίου στο δέρμα. Το μαύρισμα ήταν αναστρέψιμο, καθώς το δέρμα επέστρεψε στο φυσιολογικό χρώμα του μετά από περίπου δύο εβδομάδες.

Οι ερευνητές δεν θεωρούν ότι η νέα ουσία θα αντικαταστήσει τα αντηλιακά, αλλά εξετάζουν την πιθανότητα να συνδυάσουν το μόριο με αντηλιακό, έτσι ώστε να πετύχουν τη μέγιστη δυνατή προστασία του δέρματος από την ηλιακή ακτινοβολία.

«Τα αντηλιακά είναι πολύ ωφέλιμα, αλλά έχουν το μειονέκτημα ότι κρατούν άσπρο το δέρμα, ενώ με την προσθήκη του μορίου θα υπάρχει πλέον το τερπνόν μετά του ωφελίμου», εξηγούν.

Στο πλαίσιο αυτό, ήδη αναζητείται υποψήφιος εμπορικός εταίρος για συνεργασία.

Προς το παρόν, πάντως, η νέα ουσία δεν είναι ακόμη έτοιμη για εμπορική αξιοποίηση, καθώς πρέπει να γίνουν και άλλα τεστ ασφαλείας και τοξικότητας, για να ακολουθήσουν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Στο μεταξύ, πρέπει να βρεθεί κι ένα εμπορικότερο όνομα αντί του αναστολέας SIK».

Άλλοι επιστήμονες πάντως εμφανίζονται επιφυλακτικοί τονίζοντας ότι ένα τέτοιο νέο προϊόν ίσως δώσει στους ανθρώπους μια υπερβολική -και τελικά παραπλανητική- αίσθηση ασφάλειας.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου